Hlavní obsah

Olympiáda! Další šance nebude, burcuje jednadvacítku trenér Dovalil

Zápas pravdy se blíží. Český fotbalový tým do jednadvaceti let nastoupí v neděli v Dánsku v posledním duelu ve skupině B mistrovství Evropy proti Anglii (20:45, přímý přenos ČT4). Pokud chce projít do semifinále a udržet naději na olympijské hry 2012, nesmí prohrát. Jen výhra přitom dává jistotu bez ohledu na druhý duel skupiny mezi Španělskem a Ukrajinou. „Nechceme zůstat jen účastníkem evropského šampionátu,“ říká rázně trenér Jakub Dovalil, že o motivaci jeho týmu se nikdo z fanoušků strachovat nemusí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jakub Dovalil mezi hráči.

Článek

Straší vás myšlenka, že nedělní zápas s Anglií na mistrovství Evropy může být posledním pro současné mužstvo?

Jsou v životě přece horší věci. Děláme maximum pro úspěch. Zodpovědně se připravujeme a celý tým je maximálně koncentrovaný. Nikdo nepochybuje, že postup do semifinále je v našich silách.

Snažíte se hráčům vnuknout vidinu účasti na olympijských hrách v Londýně 2012, kam postoupí nejlepší tři týmy turnaje?

Rozhodně ano. Ale i kluci sami si dobře uvědomují, že pro budoucí kariéru je velký rozdíl, být účastníkem kvalifikace mistrovství Evropy, hráčem startujícím na šampionátu, medailistou z finálového turnaje či dokonce účastníkem olympijských her!

Je pro vás větším lákadlem medaile z evropského šampionátu nebo účast v Londýně 2012? Co pro vás osobně představuje myšlenka účasti na olympijských hrách?

Pokud Anglii porazíme, máme medaili jistou. Ale je jasné, že nejde jen o případnou medaili. Už když jsme vstupovali do kvalifikace, bylo všechno směřováno k olympijským hrám. Lze jen velmi těžko porovnávat hodnotu úspěchu z ME s účastí v Londýně. Jde o dvě zcela diametrálně odlišné soutěže. Každopádně je třeba vidět, že šance na olympijské hry se ve fotbale naskytne jen jednou za život. Nejsme atleti ani veslaři, kteří mají stejnou příležitost každý rok.

Provedete ve srovnání s duelem proti Španělsku zásadní změny v sestavě?

K nějakým určitě dojde. Nebudou nijak markantní. Nastoupí ti, kteří už hráli v prvním či druhém utkání. Jistotou je, že nemůže využít Váchu, jenž je v trestu za žluté karty. Jeho místo pravděpodobně zaujme Mareček.

Je pro vás akceptovatelná sestava bez nejlepšího střelce kvalifikace Tomáše Pekharta?

Představit si dokážu cokoliv... Naši dva útočníci Pekhart s Kozákem jsou typově stejní. Chramosta s Kadlecem, kteří čekají rovněž na šanci, mají jiné přednosti. Rozhodneme se podle intuice.

Jaký je zdravotní stav Hořavy, jenž nedokončil páteční trénink po jednom ze soubojů s Liborem Kozákem?

Sobotní trénink vynechal a měl naordinovaný klid. O jeho případném startu rozhodne lékař ráno v den zápasu.

Je jeho zranění vážné?

Ne. Má sedřený nárt a nakopnutý kotník. Vazy nejsou poškozené. Jde jen o bolest a otok, proto dané místo leduje.

Reklama

Související témata: