Hlavní obsah

Pospěch varoval Kadlece, ať k bundesligové premiéře do Mohuče ani nejezdí

Pavel DosadilSport.cz

Sbíral s Kodaní tituly a razil si s ní cestu pohárovou Evropou. Po třech a půl letech v Dánsku však přijal bundesligovou výzvu. Fotbalový reprezentant Zdeněk Pospěch (32) začíná nové angažmá v Mohuči a věří, že v ambiciózním klubu také zažije chvíle slávy. „Bylo těžké opustit Kodaň, ale bundesliga patří k nejlepším soutěžím v Evropě. Na sklonku kariéry si ji budu užívat,“ těší se.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Pospěch (vlevo) sprintuje za míčem po boku skotského reprezentanta Iweluma.

Článek

Pikantnější premiéru si objednat nemohl. V úvodním kole bundesligy nastoupí Zdeněk Pospěch v sobotu 6. srpna doma proti Leverkusenu, jehož dres obléká Michal Kadlec. Oba bývalí spoluhráči ze Sparty se přitom ještě minulý týden před zahájením přípravy sešli v Praze na akci pro talentované fotbalisty z českých klubů.

„Hned jsem Michala varoval, že pro něj bude lepší, aby proti nám nenastupoval, aby do Mohuče snad radši ani nejezdil,“ culil se obránce. „Ba ne, teď vážně. Leverkusen má vynikající mužstvo, je to německý vicemistr. Ale my budeme chtít v domácí premiéře samozřejmě vyhrát a dokázat, že nejsme žádná ořezávátka,“ dodával Pospěch.

V lednu 2008 jste jel do Wolsburgu podepsat smlouvu, ale nakonec se klub se Spartou nedohodl a vy se o pár dnů později stěhoval do Kodaně. Do Německa tak vlastně přicházíte na druhý pokus...

Dá se říci, ale já to tak neberu. Bundesliga patří k nejlepším soutěžím v Evropě. V návštěvnosti je snad dokonce nejvýše. Jdu tam na sklonku své kariéry, takže si ji budu užívat.

Jak jste se loučil s Kodaní, kde jste měl v posledních sezónách prakticky garantovaný úspěch jak na dánské, tak evropské scéně?

Těžko se mi odcházelo... V Kodani jsem si zvykl, určitě se tam pojedu brzy podívat. Našel jsem si tam mnoho známých a přátel, ale takový už je fotbalový život. Stěhujeme se a odcházíme z míst, která máme rádi.

Rozlučka s FC Kodaň už proběhla?

Konala se v rámci posledního domácího zápasu. A byla parádní. Plný stadión, porazili jsme Aalborg - všechno klaplo.

Jména českých legionářů Libora Sionka a Zdeňka Pospěcha už zůstanou navždy vyrytá v klubovně FC Kodaň.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Mohuč loni na podzim atakovala bundesligový rekord v sérii vítězných zápasů a nakonec skončila pátá. Jaké ambice má letos?

Hrát v horní polovině tabulky, aby nebyly starosti se záchranou. Není to největší německý klub, ale rozhodně chceme zase hrát o poháry.

Teď vás čeká kvalifikace Evropské ligy. V ní byste mohl narazit zase na vaši Spartu, stejně jako v předminulé sezóně s Kodaní...

Tak to radši ne. Nemám rád takové zápasy, okusil jsem, jak je těžké je hrát.

A co návrat do Sparty? Váš bývalý kodaňský parťák Libor Sionko vám prý pořád drží na Letné místo v kabině...

Těžko říci. Nikdy předem nevíte, co se stane. A většinou se vaše plány změní. V Mohuči jsem uzavřel smlouvu na dva roky s roční opcí.

Na podzim vás také čeká s reprezentací závěr kvalifikace EURO 2012. Jste optimista?

Jsem. Lichtenštejnci nám nedávno hodně pomohli, porazili Litvu. Šance aspoň na baráž je tak pořád dost velká. Klíčový bude zápas ve Skotsku, kde nesmíme prohrát. Lehké to tam nebude, ale domácí budou muset na rozdíl od prvního utkání v Praze útočit a tím by se měl otevírat prostor pro nás.

Reklama

Související témata: