Hlavní obsah

Propad českých fotbalistů pokračuje, ve světovém žebříčku už klesli na 36. místo

CURYCH

Dvě bezbrankové remízy na Kirin Cupu v Japonsku sesunuly českou fotbalovou reprezentaci ve světovém žebříčku o další čtyři příčky níže. Český tým tak figuruje až na 36. místě, jen loni v září byl ještě o jedno místo horší. Žebříčku, který ve středu zveřejnila FIFA, dál dominují mistři světa a Evropy Španělé před Nizozemskem, na třetí místo postoupili Němci.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Evropě jsou Češi až na 23. místě, a to znamená, že při červencovém losování kvalifikace pro mistrovství světa v roce 2014 budou až ve třetím ze šesti košů. Při minulém losu před čtyřmi lety byli ještě v prvním a vyhnuli se tak nejtěžším soupeřům, ale na světový šampionát nakonec stejně nepostoupili.

Světová kvalifikace sice už na některých kontinentech začala, ale její evropská část se bude losovat až 30. července v Riu de Janeiro. Pro rozdělení do šesti výkonnostních košů bude rozhodující červencový žebříček, ten se ale v Evropě od toho dnešního prakticky nezmění.

V pěti koších bude po devíti zemích, v šestém osm. Na šampionát postoupí přímo devět vítězů skupin, osm týmů z druhých míst s nejlepší bilancí bude hrát baráž.

Reklama