Hlavní obsah

Věřím, že máme i na Španěly, tvrdí kouč devatenáctky Hřebík

Fotbalová reprezentace do devatenácti let září na mistrovství Evropy v Rumunsku. Ve skupině porazila domácí tým 3:1, Iry 2:1 a Řeky 1:0. Do pátečního semifinále proti Srbsku jde bez ztráty bodu. „Jsem spokojený s hrou týmu, který má silný charakter a může dojít daleko,“ přiznal kouč Jaroslav Hřebík v telefonickém rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Fotbalový trenér Jaroslav Hřebík

Článek

Když jste na šampionát odjížděl, říkal jste, že máte určité obavy vzhledem ke zdravotním problémům některých hráčů. Čím to, že se mužstvo dalo tak zázračně dohromady?

To nebylo zázračné a tahle obava se týkala už letní kvalifikace o postup na šampionát. Tam nám totiž přišli někteří hráči po zraněních. Ve svých klubech dlouho nehráli, proto jsem vyslovil lehkou obavu, spíš abych mírnil přehnaný optimismus. Kluci ale prošli kvalifikací bez potíží a v přípravě na mistrovství se dali dohromady.

Jste spokojený víc s předváděnou hrou nebo s výsledky?

Obojí patří k sobě. Především jsem spokojený s týmem, protože to jsou fakt správní hráči a jdou po dobré cestě. Přijali nesmírně náročný herní způsob, založený na presinku, a dobře ho aplikují.

Přesto jste ale dva první zápasy na šampionátu museli otáčet...

V tom je právě ta síla mužstva. Dostali jsme dva poměrně laciné či nešťastné góly. Nám se nic takového nestalo. Nic jsme nedostali v jediném utkání zadarmo. Museli jsme si všechno vydřít, abychom zápasy otočili a vyhráli. Ale kluci jdou za vítězstvím zcela jednoznačně, hrají velice aktivně. Ať už dopadneme na mistrovství jakkoliv, myslím si, že jsme ukázali českému fotbalu, jakou jít cestou.

Hra českého výběru je pěkná i na pohled, však český tým také chválí zahraniční odborníci...

To moc potěší, ale chvála patří hráčům. Na technické komisi UEFA nás vyhodnotili jako nejprogresivnější tým šampionátu. Rumuni přiznali, že hrajeme fotbal, na jaký prostě oni nemají. My jsme přitom měli hodně těžkou skupinu. Domácí celek, který chtěl na svém trávníku uspět, po nich Iry, kteří v kvalifikaci vyřadili Itálii, a nakonec Řeky, jejichž tým jednoznačně přehrál Francii. Všichni tu hrají velmi náročný fotbal, nedělají taktické chyby.

Čím si vysvětlujete, že první poločasy jste měli slabší?

Já bych neřekl slabší. Nikdo nás nepřehrál. My jsme třeba víc kazili, nedařilo se nám, ale ve druhém poločase jsme v každém zápase měli jasně navrch a dávali jsme branky.

V čem tedy vidíte největší sílu svého týmu?

V tom, že má charakter a je v každém utkání, kvalifikací počínaje, lepší než soupeř. Výborně zvládá těžké situace, kdy musí otáčet výsledek. To je ohromné plus pro celý náš fotbal. Ukazujeme, že to prostě jde.

Po zápase hráči utvoří na trávníku kolečko a skandují svůj pokřik. Kdo ho vymyslel?

Oni sami a předříkává jej kapitán Jakub Brabec. To jsou věci, které tmelí tým. Už jsme ho křičeli několikrát, takže jsem se ho také naučil (smích).

V pátek vás v semifinále čekají Srbové. V čem budou jiní, než soupeři ve skupině?

Ukázali také velkou kvalitu. Jsou techničtí, rychlí, individuálně silní v držení míče a v osobních soubojích. Mají také nebezpečné standardky. Hrají disciplinovaně, což ale tady všechny týmy. Dostat se v zápase k ohrožení branky soupeře a do šance, stojí hrozně moc usilí.

Vy jste řekl, že byste rád potkal Španěly, což může být v pondělním finále. Čím vás právě tento soupeř přitahuje?

Španělský fotbal udává momentálně světový trend, je nadčasový. O jeho kvalitě a kráse pro oko už bylo hodně řečeno i napsáno. Chtěl bych se s ním konfrontovat... Věřím, že bychom s nimi mohli sehrát dobrý zápas.

Reklama