Hlavní obsah

Češi narazí v kvalifikaci MS 2014 na Itálii, Dánsko či Bulharsko

RIO DE JANEIRO

Čeští fotbalisté se v kvalifikaci o mistrovství světa 2014 v Brazílii utkají se čtyřnásobnými mistry světa z Itálie, Dánskem, Bulharskem, Arménií a Maltou. Rozhodl o tom sobotní los v Rio de Janeiru. Na šampionát postoupí přímo jen vítězové devíti skupin. Osm nejlepších celků na druhých místech se utká v baráži o zbylé čtyři letenky do Brazílie. Evropská část kvalifikace začne na podzim 2012 a skončí o rok později.

Foto: ČTK/AP

Slovák Juraj Kucka (vpravo) v souboji s Italem Vincenzo Iaquintou na loňském MS.

Článek

Až na konci kvalifikace se pozná, zda měl tlouštík Ronaldo šťastnou ruku... Právě slavný Brazilec a nejlepší střelec světových šampionátů měl na starosti tři nejlepší výkonnostní koše v evropské části losu. Češi si oddechli, že ze druhého koše nenarazí na Francii či Rusko, ale vcelku hratelné Dánsko. Jasným favoritem skupiny však bude Itálie, tým nasazený z prvního koše. Z něho se sice národní tým vyhnul Španělsku či Německu, mohl však také připadnout na Chorvatsko, Norsko či Řecko...

Itálie na mistrovství světa chyběla jen v roce 1958 a letech 1934, 1938, 1982 a 2006 slavila celkový triumf. Za poslední roky však prošla generační výměnou a na loňském šampionátu vypadla už v základní skupině. Z posledních sedmnácti zápasů pak vyhrála pouhých šest.

Brazilec Ronaldo při losu v Rio de Janeirufoto: Reuters/Sergio Moraes

Reprezentační kapitán Tomáš Rosický se domnívá, že skupina bude hodně vyrovnaná a rozhodovat bude každý bod. "Los mohl dopadnout lépe, ale také mnohem hůře. I když je to poměrně dlouho před startem kvalifikace, už dnes se dá předpokládat, že půjde o velmi vyrovnanou skupinu, kde postupové ambice budou mít čtyři mužstva," odhadl v rozhovoru s ČTK záložník, podle kterého ani Italové nebývají v kvalifikacích dominantní, což skupinu ještě více zdramatizuje.

Nedvěd zvědem v Itálii 

V dějišti sledovali losování manažer reprezentace Vladimír Šmicer, trenér Michal Bílek a vedoucí národního týmu Jaroslav Dudl. Ten už pár minut po losu domlouval na schůzce s ostatními účastníky skupiny termín, na kterém se bude dohadovat program kvalifikace. Další dva čeští vyslanci se pak podělili o první dojmy.

Manažer národního týmu Vladimír Šmicer si hned vzpomněl na dobu před deseti lety. „V boji postup na mistrovství 2002 v Japonsku a v Koreji jsme měli tři stejné soupeře jako teď, tedy Dány, Bulhary a Maltu. Jenže teď je tu navíc Itálie, která už tím, že je z prvního koše, je mírným favoritem," řekl v rozhovoru pro fotbal.cz. "Tehdy nám to postup nepřineslo, doufám, že tentokráte budeme třeba šťastnější. Jde o vyrovnanou skupinu, ve které je Malta typickým soupeřem, který může udělat překvapivý výsledek, Itálie, jak jsem řekl, je mírným favoritem a ostatní tři týmy by se měly pokusit jí to zkomplikovat. Máme v Itálii jednoho zvěda, Pavla Nedvěda, tak nám třeba poslouží cennými informacemi..." připomněl Šmicer, který byl členem generace, která vybojovala dosud jedinou českou účast na světovém šampionátu, a to v roce 2006 v Německu, kde Češi vypadli už ve skupině.

Tomáš Rosický (vpravo) a Vladimír Šmicer na srazu fotbalové reprezentacefoto: Právo/Milan Malíček

Jsou rádi, že se vyhnuli Španělsku a Francii

"Jako při každém losu, jsou skupiny zdánlivě hratelnější, ale i ty, které jsou obzvláště těžké. Tou je třeba ta se Španělskem a Francii, tam bychom se dostat nechtěli. Pochopitelně jsme si z prvního koše přáli spíš Norsko, Řecko nebo i Chorvarsko. Nevyšlo to, tak je na druhou stranu dobře, že máme velmi atraktivního protivníka v podobě Itálie,“ dodal manažer.

Trenér reprezentace Michal Bílek manažera doplnil: „Je moc těžké prakticky rok před začátkem kvalifikace hodnotit vyhlídky. Může se hodně změnit, někdo se třeba chytne na mistrovství Evropy a pojede na vlně úspěchu, ale může to být i naopak. Viděno současnýma očima, jde o skupinu, která je velmi vyrovnaná, ale na rozdíl od té, kterou máme teď v kvalifikaci na EURO, tam není Španělsko. Itálie prochází určitou obměnou, ale za rok už to nemusí platit.“

V Evropě se bude bojovat o 13 postupových míst, o která se uchází 53 účastníků kvalifikace. Ti budou rozlosováni do osmi skupin po šesti a jedné po pěti celcích. Na šampionát postoupí přímo jen vítěz každé skupiny. Osm nejlepších týmů na druhém místě si pak zahraje baráž o čtyři zbývající letenky do Brazílie. Evropská část kvalifikace začne na podzim 2012 a skončí o rok později.

Los kvalifikace fotbalového MS v Brazílii 2014 - Evropa:
Skupina A: Chorvatsko, Srbsko, Belgie, Skotsko, Makedonie, Wales.
Skupina B: Itálie, Dánsko, Česká republika, Bulharsko, Arménie, Malta.
Skupina C: Německo, Švédsko, Irsko, Rakousko, Faerské ostrovy, Kazachstán.
Skupina D: Nizozemsko, Turecko, Maďarsko, Rumunsko, Estonsko, Andorra.
Skupina E: Norsko, Slovinsko, Švýcarsko, Albánie, Kypr, Island.
Skupina F: Portugalsko, Rusko, Izrael, Severní Irsko, Ázerbájdžán, Lucembursko.
Skupina G: Řecko, Slovensko, Bosna a Hercegovina, Litva, Lotyšsko, Lichtenštejnsko.
Skupina H: Anglie, Černá Hora, Ukrajina, Polsko, Moldávie, San Marino.
Skupina I: Španělsko, Francie, Bělorusko, Gruzie, Finsko.
Vítězové skupin postoupí na MS, osm nejlepších celků na druhých místech si zahraje v baráži o zbylá čtyři účastnická místa.

Reklama

Související témata: