Hlavní obsah

Touží po klidné atmosféře. Proto je pro Bílka důležité, aby v norské generálce uspěl

PRAHA

Samo sebou že chce ve středu v noci v Norsku uspět. Jasně že trenér Bílek moc a moc touží po tom, aby jeho tým uhrál v Oslu dobrý výsledek a přitom se prezentoval i solidním fotbalem. „Před zářijovou kvalifikací ve Skotsku potřebujeme v mužstvu klid a patřičnou atmosféru. Prověrka s Nory k tomu může přispět,“ má jasno kouč české fotbalové reprezentace Michal Bílek před úterní cestou do Skandinávie.

Foto: David Veis, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Před klíčovým kvalifikačním duelem o EURO 2012, k němuž Bílkův výběr vyrukuje 3. září v Glasgowě proti Skotům, si vhodnějšího soupeře pro poslední generálku snad ani trenér národního týmu přát nemohl. Norové totiž svým herním stylem hodně připomínají právě Skoty.

Norové skotskou kopií

„Důrazní v osobních soubojích, hrající celých devadesát minut s plným nasazením a ve vysokém tempu, posílající do šestnáctky spoustu centrovaných míčů,“ přitakává kouč, jemuž se tentokrát podařilo dát dohromady výběr, jaký si přál.

Na pondělní sraz do Prahy totiž přiletěli nejen zkušení legionáři z ostrovů Petr Čech s Tomášem Rosickým, ale třeba nová akvizice Fulhamu Marcel Gecov, hlásili se i krajánci od Bosporu v čele s Milanem Barošem, nechyběl ani dodatečně povolaný liberecký Gebre Selassie, na něhož se dostalo poté, co se zraněný Roman Hubník a Jan Polák pro zranění omluvili.

 Marcel Gecov (vlevo) zaujal trenéra Bílka svými výkony v dresu jedenadvacítky.foto: ČTK/Radek Petrášek

„A navíc jsou všichni v pořádku, nikdo si nestěžuje na zdravotní problémy,“ liboval si trenér. Pochopitelně že trochu starostí přece jen má, neboť v některých zemích se ligové soutěže rozběhly teprve o víkendu, zatímco třeba v takovém Turecku vzhledem k obrovské korupční aféře tamní nejvyšší soutěž ještě vůbec nezačala.

Nestraší ho, že krajánci od Bosporu nehrají

„Samozřejmě že by bylo lepší, kdyby se i v Turecku už hrálo. Trojice tureckých legionářů Baroš, Sivok a Rajnoch je však natolik zkušená, že by se s tím měla vypořádat a na jejich výkonech by se absence soutěžních zápasů projevit neměla. Sivok mi ostatně hlásil, že v jejich Besiktasi najeli na takový rytmus, jako by mistrovská soutěž běžela,“ kvitoval Bílek.

Tomáš Sivok zatím v Turecku ligu nehraje, ale pro Bílka to handicap nepředstavuje.foto: Právo/Jan Handrejch

Druhou nepříjemnost pro něho představuje absence zraněného Romana Hubníka, jenž si v Německu léčí zhmožděný nárt a v úvodním kole bundesligy se v sestavě berlínské Herthy samozřejmě neobjevil. „Počítal jsem i s variantou, že by mohl nastoupit na pravém kraji obrany,“ prozradil Bílek, který tak musí své představy korigovat. „Ve stoperské dvojici se Sivokem se tudíž může objevit Rajnoch, jenž v reprezentaci podával zatím pokaždé kvalitní a spolehlivé výkony. A s mladým Gecovem pro středovou řadu rovněž počítám jako s jednou z variant,“ nechával trenér nahlédnout do svých plánů.

Nastoupí Pekhart po boku Baroše?

Před úterním odletem do Norska působil klidně, otevřeně a tajnosti kolem zápasu s Nory či složení svého celku nedělal. Odpolední trénink na pražském Strahově sice uzamkl na sedm západů (Bílek: „Potřebujeme klid. A navíc chceme nacvičovat jisté herní varianty.“), přitom však prozradil, že ve středu večer vyrukuje v Oslo s dvojicí útočníků Baroš – Pekhart.

Tomáš Pekhart se protahuje po tréninku.„Opravdu je to varianta, kterou si dovedu představit od samého začátku zápasu. Pekhart se dovede prosadit v koncovce, a přitom je hráčem vhodným i pro kombinační fotbal,“ netajil, že ho úspěšný Pekhartův debut v bundeslize ozdobený navíc gólem potěšil.

Určitě i proto, že do Norska nepojede se svým celkem jen bránit a spoléhat na defenzívu. „To není má trenérská filosofie a já ji s výjimkou jarní kvalifikace ve Španělsku nikdy nepraktikoval,“ tvrdil Bílek. „V Oslu si musí naše obrana poradit s norským důrazem a centry do vápna, uprostřed hřiště musíme být schopni kombinovat, v ofenzívě být nebezpeční pro domácí bránu. A přitom všem zachovávat chladnou hlavu. Potřebujeme prostě středeční generálku zvládnout herně i výsledkově, to je to jediné, co mě v Norsku zajímá,“ nechal se slyšet před vstupem do reprezentačního podzimu slyšet trenér Michal Bílek.

Reklama

Související témata: