Hlavní obsah

Fotbalový nároďák se vydal k poslední generálce před kvalifikací se Skotskem

Nejdůležitější část Bílkovy mise u národního týmu začíná. Tedy, zatím půjde jen o generálku, ale i tak bude mít pro trenéra i českou fotbalovou reprezentaci středeční přípravný duel v Norsku velký význam. „Jde o poslední zápas před zářijovou kvalifikací proti Skotům, takže si potřebuji ověřit formu hráčů i způsob hry, který chceme praktikovat za měsíc v Glasgowě,“ přiznával při dnešním odletu z Prahy trenér národního týmu Michal Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rosický (vpravo) a Petr Čech na tréninku národního týmu.

Článek

Po problémech, jež provázely červnovou cestu na Kirin cup do Japonska, si mohl kouč tentokrát oddechnout. Zranění Hubník s Polákem se sice z nominace omluvili, Necida rovněž k dispozici nemá, jinak se ovšem jeho výběr sešel kompletní. A ani den strávený v Praze a vyplněný tréninkem na Strahově komplikace nepřinesl.

Baroš je zase v pohodě, těší Bílka

„Pro některé hráče mistrovská sezóna ještě nezačala, takže jsem samozřejmě zvědav na jejich formu,“ narážel trenér na legionáře z Anglie i třeba na trio tureckých krajánků. Obavy však nemá, neboť kupříkladu Milan Baroš v přípravných zápasech potvrzuje, že je zase v někdejší pohodě. Herní i psychické. „Dva góly, které dal „svému“ Liverpoolu, o tom svědčí,“ libuje si Bílek.

Reprezentační útočník Milan Baroš je zase v herní i psychické pohodě.foto: Právo/Jan Handrejch

Pochvaluje si i to, že pro generálku před vstupem do rozhodující fáze kvalifikace se podařilo za soupeře dojednat právě Nory. „Jejich hra se podobá stylu, který praktikují Skotové. Nasazení, důraz v osobních soubojích, devadesát minut ve vysokém tempu, navrch centrované míče do pokutového území, s tím vším se setkáme i v Glasgowě,“ připomíná Bílek paralely mezi oběma soupeři.

Ofenzíva musí být lepší, připomínal trenér

Přitom netají, že od svých svěřenců očekává ve středu večer v Oslo nejen spolehlivou a disciplinovanou defenzívu, ale i větší odvahu v útočné činnosti. „Proti španělským mistrům světa a Evropy jsme pochopitelně volili defenzívní taktiku, v Norsku ale musí být naše ofenzivní činnost daleko lepší,“ připomínal trenér hráčům při pondělním tréninku na Strahově a ve stejném duchu na ně bude tlačit před utkáním proti Norům.

Pochopitelně že v něm chce se svým týmem uspět, neboť nároďák potřebuje před cestou do Glasgowa klid a tolik potřebnou pohodu. Výsledek z Oslo ji může navodit. „Potřebujeme uhrát dobrý výsledek a podat kvalitní výkon. Podle toho se v průběhu středečního zápasu rozhodneme, kolika hráčům z osmnáctičlenného kádru dáme nakonec příležitost,“ netají trenér, jak moc pro něho zdárné vystoupení v Norsku znamená.

Trenér Michal Bílek udílí pokyny při tréninku české reprezentace, vpravo stojí Jan Rezek.foto: Právo/Jan Handrejch

„V kvalifikační skupině máme dobrou výchozí pozici. Jsme druzí, konkurenti nasbírali o pět bodů méně, takže úspěšný výsledek ve Skotsku nás může přiblížit baráži. Středeční zápas v Norsku by měl posloužit k tomu, aby si hráči na sebe zvykli, sehráli se a v generálce se co nejlépe připravili na duel v Glasgowě,“ dodal Bílek.

Reklama

Související témata: