Hlavní obsah

Ve třiceti se umím dostat do pohody i tréninkem, tvrdí legionář od Bosporu Baroš

Vrací se jako spasitel. V jarní kvalifikaci o EURO 2012 pomohl rozstřílet Lichtenštejnce, na červnovém Kirin Cupu v Japonsku však jeho ofenzivní a hlavně střelecké schopnosti fotbalové reprezentaci moc a moc chyběly. Během léta se dal útočník Galatasaray Istanbul Milan Baroš zdravotně zase dohromady a je zpátky, aby národnímu mužstvu pomohl na cestě za vidinou evropského šampionátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Baroš se po zranění zase vratil do reprezentace. Na jeho ofenzivní schopnosti trenér Bílek hodně spoléhá.

Článek

Moc zpráv o vás z Turecka během léta nepřicházelo. Dorazil jste za národním týmem stoprocentně zdravotně v pořádku?

Všechno je zatím v pohodě, připravuji se na novou sezónu a doufám, že to tak bude pokračovat i nadále.

A co během dosavadního průběhu přípravy? Také se vám zranění vyhýbala?

Zatím jsem všechno zvládal bez zranění a mohl tudíž trénovat naplno. Teď mám navíc na přípravu ještě měsíc čas, neboť v Turecku nám odsunuli začátek ligy. Takže uvidíme.

Je pro vás hodně nepříjemné čekat, další měsíc jen trénovat a hrát pouze přípravné zápasy? Neobáváte se, že k podzimní reprezentační premiéře nastoupíte přece jen nerozehraný?

Jistou nevýhodu absence soutěžních zápasů samozřejmě představovat může, neboť přátelská utkání se nehrají přece jen tak ostře, jako ligové. My se však naštěstí utkáváme se samými kvalitními soupeři, takže tyto duely nám soutěžní střetnutí nahradí. A k tomu máme spoustu tréninků...

Takže necítíte problém, nebo snad handicap plynoucí z toho, že jste na rozdíl od většiny spoluhráčů v národním mužstvu neodehrál ani jeden „ostrý“ zápas?

Vůbec. Navíc je mně už třicet, takže jsem na podobné věci zvyklý. Do pohody se umím dostat nejen zápasovým zatížením, ale i tréninkem.

Vaši střeleckou pohodu bude reprezentace potřebovat, neboť po vystoupení na Kirin Cupu se na ni sneslo po žalostné ofenzívě v zápasech s Peru a Japonskem hodně kritiky. Právě na vás teď bude upřena velká pozornost!

Já to tak neberu, protože v Česku je normální kritizovat všechny za všechno. V přípravě proti Norsku půjde o to, abychom si na hřišti něco zkusili a nachystali se na zářijový kvalifikační duel ve Skotsku. Budeme se snažit hrát aktivně směrem dopředu a střelecky se prosadit, budeme chtít samozřejmě vyhrát, ale nemělo by se zapomínat, že fotbal v dnešní době je o něčem jiném, než býval.

Střetnutí proti Norům je považováno za generálku na klíčové kvalifikační utkání proti Skotsku. Je asi hodně důležité, že jste se tentokrát sešli takřka kompletní...

Určitě, protože si musíme vyzkoušet herní varianty i různé věci, které použijeme proti Skotům. V Glasgow půjde o zápas podzimu a musíme se proto na něj dobře připravit. I dobrý výsledek, ve který v Oslu doufám, nám k tomu pomůže.

Vy byste si měl na hrotu útoku vyzkoušet spolupráci s Pekhartem, s nímž jste zatím nikdy nehrál. Trenér Bílek alespoň avizoval, že si tuto dvojici dokáže představit v základní sestavě.

Osobně ho zase až tolik neznám, ale párkrát jsem ho viděl. Fotbalista je to výborný a útočník gólový, prostě mladý kluk a budoucnost nároďáku. Už jsem hrál v reprezentaci s kdekým, takže uvidíme, jak nám to spolu půjde.

Reklama

Související témata: