Hlavní obsah

Mezi Nory a námi není na žebříčku rozdíl šestadvaceti příček, je přesvědčen Bílek

Hodně nevalné byly poslední výsledky české fotbalové reprezentace... V dalekém Japonsku sice červnový Kirin cup společně s domácím týmem a Peru vyhrála, ale během 180 minut nevstřelila jediný gól a ofenzivním pojetím vysloveně propadla. Žádný div, že trenérovi Michalu Bílkovi půjde ve středu večer v Oslo o nápravu renomé. Zvláště, když duel s Norskem je poslední generálkou na klíčové kvalifikační střetnutí v bojích o EURO 3. září ve Skotsku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek.

Článek

V souvislosti se středečním zápasem v Norsku se ze všech stran skloňují slova jako příprava a generálka na Skotsko. Vypadá to, jako by vám na výsledku ani tak moc nezáleželo.

Ale omyl, nám na výsledku záleží vždycky. Zvláště proto, že v nastávajících podzimních kvalifikačních zápasech se bude rozhodovat o postupu, takže se před cestou do Skotska potřebujeme prezentovat kvalitní hrou a pochopitelně i výsledkem, aby sebevědomí mužstva bylo na patřičné úrovni.

Po jarní kvalifikaci ve Španělsku ale bude Norsko nejtěžším soupeřem, na kterého narazíte. Vždyť na žebříčku FIFA figurují o šestadvacet příček před vaším celkem!

I Japonci figurují na žebříčku v popředí a jejich postavení je srovnatelné s tím, jaké zaujímá momentálně Norsko. Já však věřím, že takový rozdíl mezi námi není a že to ve středu v Oslo dokážeme. Je jen na nás, abychom potvrdili, že máme srovnatelnou sílu jako domácí.

Říkáte, že vám jde o výsledek. Na jaké hráče domácího výběru, v němž chybí tři zraněné opory Hangeland, Braaten a Björn Helge Riise a omluvená hvězda útočník Carew, upozorníte?

Na nikoho. Zápas nám slouží jako generálka na kvalifikaci ve Skotsku a proto se víc než soupeři budeme věnovat sami sobě. Půjde nám o to, abychom se patřičně sehráli, neboť v tomto složení jsme se od jarní kvalifikace proti Lichtenštejnsku nesešli, zaměříme se na hru, kterou budeme praktikovat 3. září v Glasgowě.

Neobáváte se skotských špionů v hledišti? Nebojíte se, že vaše záměry prokouknou a hru českého týmu přečtou, takže vás o moment překvapení připraví?

Samozřejmě že v Oslo svého zvěda mít budou, stejně jako my budeme mít Dana Drahokoupila na ostrovech na přípravném zápase Skotů s Dánskem. Ale na to se dívat nemůžeme. Musíme se soustředit, abychom střetnutí s Norskem zvládli a ukázali svou sílu.

Takže ukážete i nachystané herní signály a třeba i standartní situace?

Na nácvik standartek nebyl čas, těm se budeme věnovat až na soustředění před Skotskem.

A co třeba sestava? Vyrukujete i v září v Glasgowě skutečně ve složení, jaké avizujete pro středeční norskou generálku? Opravdu už máte o sestavě jasno?

O rozestavení určitě, těžko však budu tvrdit, že se ve Skotsku objeví na hřišti stejných jedenáct jmen, jako ve středu v Oslo. Vždyť třeba na Gecova čeká proti Norsku vůbec první reprezentační zápas v áčku, pro Pekharta to bude rovněž ostrý debut, neboť byl s námi zatím jen před rokem v Americe. Oba však mají potřebné kvality, aby střetnutí zvládli a o místo v sestavě si řekli.

Takže Gecov a Pekhart jsou skutečně jistotou pro norskou generálku?

Oba nastoupí od začátku utkání.

A co útočný tandem Baroš – Pekhart?

Chceme hrát ofenzivně, což předpokládá po ztrátě míče získávat balóny zase co nejrychleji zpátky a chodit do zakončení, proto i tato dvojice nastoupí. Baroš je pro nás důležitým hráčem, který se po zdravotních problémech dostal zase do spolehlivé formy, Pekhart je gólovým útočníkem vhodným i do kombinace, přičemž jeho výška mu pomáhá k tomu, aby se prosazoval v osobních soubojích. Uvidíme, jak si povedou v prvním utkání, kdy budou hrát spolu.

Pekhart by mohl být pro váš tým ještě přínosnější než absentující Necid, protože se nejen střelecky prosazuje, ale je ochoten se vracet pro míče, vybojovat je, rozehrávat.

Těžko spekulovat, protože Pekhart s Barošem zatím nikdy nehráli. Nemluvě o tom, že ani srovnání s Necidem moc nesedí, protože jde o odlišné typy hráčů, byť je pravdou, že Pekhart je pro kombinaci přece jen víc vhodný.

A co třeba stoperská dvojice? O té máte také jasno?

Vedle Sivoka nastoupí Rajnoch, který si při všech předchozích reprezentačních startech počínal spolehlivě a místo v základní sestavě se svými výkony říkal. Pro mě je jasná trojice stoperů Sivok, Hubník, Rajnoch, přičemž Hubník je využitelný i na kraji obrany. Hrával tam ostatně už v Olomouci, na Kirin Cupu si to v roli krajního beka vyzkoušel v první půli proti domácím Japoncům a dokázal, že to pro něho rozhodně není nezvyklý post.

Reklama

Související témata: