Hlavní obsah

V Glasgowě se nabídne první postupový mečbol. Chceme ho proměnit, ujišťuje Čech

Patří k posledním pamětníkům, kteří před šesti lety v baráži o postup na světový šampionát 2006 na stadiónu Ullevi v Oslo hráli. Nad Norskem tehdy vyhráli gólem současného reprezentačního manažera Vladimíra Šmicra 1:0 a pootevřeli si brány k mistrovství světa. „Bral bych, kdybychom zase neinkasovali. Reminiscence n a zmiňované utkání jsou moc příjemné, protože postup na mistrovství světa byl moc důležitý pro celý český fotbal,“ vzpomíná na šest let starou partii s Norskem před dnešním večerním duelem reprezentační gólman Petr Čech.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Brankář Petr Čech při zákroku

Článek

Před podzimní reprezentačním startem jste absolvoval se svou Chelsea druhou letošní cestu do Asie. Vystoupení vašeho týmu zanechalo v Malajsii, na Filipínách i v Hongkongu podle tamních reakcí asi velký dojem...

Vrátili jsme se do Asie po třech letech a znovu se přesvědčili, jak tamní lidé Premier League milují. Všude desetitisíce fanoušků s vlajkami a v dresech Chelsea i dalších anglických klubů, každý zápas vyprodaný, hlediště pro sedmdesát tisíc diváků plná. A kdyby měly stadióny větší kapacitu, fanoušci by přišli také. My sami navíc poznali, jak za poslední tři roky základna fanoušků Chelsea  na tomto kontinentu až neskutečně narostla.

V přípravě na novou sezónu Premier League se vám dařilo. To udělal nový kouč Villas-Boas během krátké doby takovou proměnu?

Nechtěl bych mluvit o trenérovi, pravdou ale je, že se nám příprava povedla. Sehráli jsme osm zápasů, všechny vyhráli, inkasovali jsme jediný gól. V týmu vládne pochopitelně pohoda, která se odvíjí od výsledků a odvedené práce, ale až liga ukáže, jak na tom opravdu jsme.

Brankář Chelsea Petr Čechfoto: ČTK/Kateřina Šulová

Změnil mladý portugalský kouč nějak způsob hry, který praktikujete?

Dál hrajeme v rozestavení 4 – 3 – 3, které máme zažité a na něž jsme navyklí. V přípravě jsme zkoušeli snad sedm různých herních variant a všechny fungovaly. Určitě hrajeme dost ofenzívně, s větším tlakem na míč i nasazením, ale uvidíme, jak se to projeví v Premier League. Bude záležet na soupeřích i trenérových přání a představ.

Vy sám jste v úvodu přípravy v bráně Chelsea absentoval, neboť jste laboroval se zraněním. Bylo opravdu natolik vážné, že vás mezi tyče nepustilo?

Šlo spíše o prevenci, neboť jsem měl fotbalově řečeno koňara a nechtěli jsme riskovat případné komplikace. Hlavně odkopávání míčů by mně mohlo způsobit problémy. Nemělo smysl odchytat jeden zápas a pak se třeba tři týdny léčit.

Zmínil jste se o jediném gólu, který jste v osmi přípravných zápasech inkasovali. Defenziva zřejmě v Chelsea funguje perfektně...

Obrana hraje skutečně slušně, takže nedostáváme góly, což je před vstupem do ligové soutěže dobré znamení. A i pro pohodu v mužstvu je to důležité.

V přípravě dostával hodně příležitostí český mladík Tomáš Kalas. Jak podle vás zapadl do kádru Chelsea?

Hrál velice dobře už v samém začátku přípravy, pak odjel na evropský šampionát devatenáctek, kde se mu rovněž dařilo, po návratu opět dostával šanci, aby dokázal, jak na tom je. Potvrdil, že se s ním musí v Chelsea počítat, což je dobré pro něho i celý český fotbal.

Brankář Petr Čech.foto: Reuters/Toru Hanai

Na českou reprezentaci čeká nejprve příprava v Norsku a poté rozhodující fáze kvalifikace o EURO 2012. Jaké jsou podle vás šance na postup ze skupiny?

Máme velkou šanci na postup ze skupiny a nesmíme si ji nechat vzít. Čekají nás zápasy se Skotskem a Litvou, a když je vyhrajeme, nemusíme se ohlížet vpravo ani vlevo. Ba co víc, při jisté konstelaci nám i zářijové vítězství nad Skotskem může stačit. V Glasgowě se nám prostě 3. září nabízí první kvalifikační mečbol, který budeme chtít proměnit. A mezi Skotskem a Litvou přijde na řadu ještě duel se Španělskem, z něhož by byl každý bod bonusem navíc.

Ve zmiňovaných střetnutích bude ale zapotřebí zlepšit ofenzivu. A dost podstatně!

Pro mě jako gólmana bude pochopitelně důležité odehrát nastávající duely v defenzivě stejně dobře, jako poslední zápasy, v nichž jsme neinkasovali. Jen čisté konto nás však do baráže nedostane, takže musíme góly i střílet, což třeba v porovnání s vystoupením na Kirin cupu v Japonsku představuje nutnost zlepšit hru směrem dopředu. Ve zbývající části kvalifikace budeme góly potřebovat, abychom si zajistili postup na mistrovství Evropy nebo se dostali alespoň do baráže.

Věříte, že se to povede?

Pohoda a nálada v mužstvu vládne zatím velice dobrá, takže věřím, že nám vydrží i do kvalifikace a pak i po ní.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články