Hlavní obsah

Chci vidět výhru i dobrý fotbal, apeloval trenér na hráče před norskou generálkou

OSLO

Poslední generálka před rozhodující fází kvalifikace o EURO 2012 čeká dnes večer na českou fotbalovou reprezentaci v norském Oslo. Domácí tým, který figuruje v oficiálním žebříčku FIFA o šestadvacet příček výš než Bílkův výběr, prověří výkonnost a také ambice Čecha, Rosického, Baroše a spol. před zářijovou cestou do Skotska. „Proto nám půjde i o výsledek, neboť před kvalifikací potřebujeme v mužstvu navodit pohodu a sebedůvěru,“ připomíná kouč Michal Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Michal Bílek na tréninku reprezentace

Článek

Dva úkoly dal svým svěřencům v uplakaném a vytrvalým deštěm skrápěném Oslo trenér Bílek. I při úterním podvečerním tréninku na Ullevi stadionu jim je připomínal. „Chci vidět kvalitní hru a samo sebou i dobrý výsledek, aby sebevědomí mančaftu bylo před rozhodující fází kvalifikace na patřičné úrovni,“ apeloval na hráče.

Obavy ze špiónů trenér nemá

Cestu, jak tyto úkoly naplnit, měl narýsovanou na několika rolích papíru. Na jedné ve slovní podobě, na dalších v grafické. „Nezajímá nás, jak bude hrát domácí Norsko, protože se soustředíme hlavně sami na sebe. Ve složení, v jakém večer vyrukujeme, jsme nastoupili naposledy v Českých Budějovicích proti Lichtenštejnsku, a od té doby uběhlo přece jen hodně času. Proto se potřebujeme sehrát a vyzkoušet styl a varianty chystané na Skoty,“ vysvětloval.

Černé pásky a minuta ticha za oběti masakru
Norsko se postupně pomalu vzpamatovává z tragédie, která zemi před dvěma týdny po činu vyšinutého atentátníka Anders Behring Breivika postihla, ale ve středu večer na Ullevi stadionu si ji znovu připomene. Černými páskami na rukávech a minutou ticha v zápase, k němuž fotbalová reprezentace nastoupí večer v Oslo k prvnímu oficiálnímu zápasu, v němž bude jejím soupeřem český tým. Věřím, že fotbal pomůže našim lidem alespoň na chvíli zapomenout na černé myšlenky,“ přál si trenér Skandinávců Egil Olsen. Za sedmasedmdesát obětí atentátu v centru Osla a masakru na ostrově Utöya se bude držet minuta ticha, k zápasu nastoupí oba celky s černou páskou na dresech. „Všichni vnímáme obrovskou tragédii a neštěstí, které Norsko postihlo,“ přiznával trenér českého národního týmu Michal Bílek, když se dozvěděl, jakým způsobem chtějí domácí pořadatelé uctít památku obětí nedávného masakru. Česká reprezentace se k domácím fotbalistům samozřejmě okamžitě připojila.

Obavy ze špiónů z tábora nejbližšího kvalifikačního soupeře, kteří večer usednou do hlediště, Bílek nemá. „Samo sebou že tady budou, ale třeba standardky na Glasgow budeme nacvičovat až před zářijovou kvalifikací. Teď na ně při tréninku nebyl ani čas, ani prostor,“ naznačoval, že jeho tým rozhodně neukáže všechno ze svého arsenálu. „Ostatně, i my jsme poslali Dana Drahokoupila do Glasgowa, aby dnes sledoval přípravu Skotů proti Dánsku.

Sestava tentokrát bez otazníků

Kolem sestavy pro večerní duel tentokrát trenér tajnosti nedělal. „Ve stoperské dvojici bude hrát společně se Sivokem Rajnoch, který při předchozích reprezentačních startech nikdy nezklamal a o místo v základní sestavě si řekl. Ve středové řadě dostane příležitost jako defenzivní štít mladý Gecov, který velmi dobře zvládal evropský šampionát jedenadvacítek a po přestupu do Fulhamu má před sebou velkou budoucnost. A v útoku pak počítám po boku Baroše mladý Pekhart, jenž je nejen gólovým hráčem schopným se díky své výšce prosadit v šestnáctce i v osobních soubojích, ale i útočníkem zapojujícím se do kombinace,“ rozptýlil poslední otazníky nad sestavou pro večerní utkání a dodával, že od mužstva bude vyžadovat mnohem větší aktivitu a odvahu hlavně v útočné činnosti. „Po ztrátě míče se ho musíme snažit získat okamžitě zpátky a přecházet rychle do útoku,“ nabádal hráče.

Norové bez své největší hvězdy

I pro domácí Norsko je večerní duel pochopitelně přípravou na pokračování evropské kvalifikace. Trenér Egil Olsen se musí vypořádat s většími problémy, než Bílek, neboť v kádru mu chybí největší hvězda týmu, jedenatřicetiletý Joh Carew, jenž si po odchodu z Aston Villy dlouho hledal nové angažmá, omluvil se i Braaten Toulouse a Hangeland a Björn Helge Riise z anglického Fulhamu. Všichni jsou všichni tři zranění, i když norští novináři spekulují, u krajánků z ostrovů jde jen výmluvu. Údajně raději zůstali ve Fulhamu a chystají se na start Premier League.

Zápas se hraje od 20 hodin, řídí ho Black ze Severního Irska, přímý přenos vysílá ČT4, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Předpokládané sestavy:
Norsko: Jarstein - Ruud, Högli, Wähler, J. A. Riise - Brenne, Jenssen, Hauger, Pedersen - Abdellaoue, Huseklepp.
ČR: Čech - Pospěch, Rajnoch, Sivok, Kadlec - Rosický, Gecov, Hübschman, Plašil - Baroš, Pekhart.

Reklama

Související témata: