Hlavní obsah

Nejde o Bílka, ale o český fotbal, pravil trenér, když oznamoval nominaci na Skoty

PRAHA

Ví, že budou hrát ve Skotsku o všechno. O další průběh kvalifikace, o baráž, v níž už půjde o postup na EURO 2012, o budoucnost a renomé celého českého fotbalu rovněž. „Sami o sebe také. Stejně jako mnozí hráči,“ připouští manažer národního týmu Vladimír Šmicer, zatímco trenér Michal Bílek se podobným spekulacím ukrutně brání. „Výkonný výbor rozhodl, že mám na zápas v Glasgowě důvěru. A já si nepřipouštím, že by nám toto střetnutí nevyšlo,“ pravil kouč, když oznamoval dvaadvacetičlennou nominaci na zářijovou konfrontaci ve Skotsku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plzeňský Petr Jiráček (vlevo) je novou tváří v reprezentačním výběru na Skotsko.

Článek

Pro duel 3. září v Glasgowě si nakonec Bílek vybral dvaadvacet hráčů, z nichž osm pobíhá po tuzemských ligových trávnících. Oproti minulosti obrovský posun.

Úplným nováčkem pouze Jiráček

„V zahraničí mají mnozí naši legionáři problém s tím, aby se prosadili ve svých klubech do základní sestavy, doma máme naopak všechny hráče na očích a vidíme je v plné zátěži,“ vysvětloval za trenéra manažer Šmicer, proč do Glasgowa kupříkladu poletí hned čtyři plzeňští fotbalisté.

Kromě Petržely, Koláře a Pilaře premiérově i Petr Jiráček, na něhož kouč Západočechů Pavel Vrba upozorňoval stavitele reprezentace opakovaně. Teď ho vyslyšeli a do kádru na zápas podzimu zařadili.

Trenér Michal Bílek.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

„Už delší dobu prokazuje dobrou výkonnost a fotbalové kvality, navíc může nastupovat v sestavě na několika místech,“ zdůvodnil jeho nominaci trenér Michal Bílek. Plzeňského tvůrce hry a dirigenta Pavla Horvátha však opětovně pominul, i když všichni experti se unissono shodují, že za tažením mistrovského celku do Champions League stojí právě on.

„Už jsem se k Horváthovi vyjadřoval v minulosti. Dávám prostě příležitost jiným hráčům,“ pravil trenér lakonicky.

Rosický prý bude vpořádku

Jasně že počítá s tím, že jeho mančaft bude v Glasgowě zase dirigovat kapitán Rosický, byť v posledním zápase Arsenalu v Premier League absentoval, neboť byl zraněný. „Nemělo by ale jít o zranění vážnějšího rázu, takže by na sraz před Skotskem  měl dorazit v optimální pohodě a kondici. Mluvil jsem s ním,“ potvrzoval Bílek.

Ostatně, s Rosickým si popovídal i manažer Šmicer, který v uplynulých dnech absolvoval inspekční cestu za La Manche. A nejen prolto, aby viděl zápasy Fuloham – Dněpropetrovsk, Arsenal – Liverpool a Chelsea vers. West Bromwich.

Manažer Šmicer věří v proměnu

„Probíral jsem s Petrem Čecham a Tomášem Rosickým i situaci kolem národního mužstva po vystoupení v Norsku a vývoje kvalifikační skupiny. Vždyť jde i o ně a jejich kariéru a proto musíme závěr kvalifikace a cestu do baráže zvládnout,“ ujišťoval Šmicer, že hráči přijedou na sraz před Skotskem úplně jinak naladěni, než tomu bylo před cestou do Norska, jež skončila nakonec jednou velkou blamáží.

Pochopitelně že na srazu bude chybět gólman Petr Čech, jenž se minulý týden na tréninku Chelsea zranil a léčí si zhmožděné koleno. „Jeho zranění je nepříjemné, protože jde o gólmana světového kalibru. Rozhodovat se budu mezi Laštůvkou a Drobným,“  připustil Bílek, že jde o značnou komplikaci.

I tak svým vyvoleným věří. A údajně vůbec nemyslí na to, že bude hrát ve Skotsku i sám o sebe a své další setrvání na lavičce národního celku. „Nejde o Bílka, ale o celý český fotbal, který potřebuje uspět. Já dostal na střetnutí v Glasgowě důvěru výkonného výboru a vůbec nepřipouštím, že by nám duel se Skoty neměl vyjít. Až po něm ovšem budeme moci hodnotit dosažený výsledek a třeba si říci, zda i bod je pro nás úspěchem,“ meditoval trenér nad nejdůležitějším střetnutím, jež ho u reprezentace čeká.

Nominace na zápasy se Skotskem a Ukrajinou
PostJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiJaroslav DrobnýHamburk40
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk00
Aleš HruškaPříbram00
ObránciZdeněk PospěchMohuč272
Jan RajnochAnkaragücü140
Tomáš SivokBesiktas172
Theodor Gebre SelassieLiberec20
Roman HubníkHertha Berlín162
Daniel PudilGenk182
Petr JiráčekPlzeň00
Michal KadlecLeverkusen262
ZáložníciTomáš RosickýArsenal8120
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck370
Daniel KolářPlzeň30
Jaroslav PlašilBordeaux645
Kamil VacekSparta30
Jan RezekFamagusta60
Václav PilařPlzeň20
Milan PetrželaPlzeň60
ÚtočníciMilan BarošGalatasaray8239
David LafataJablonec132
Tomáš PekhartNorimberk20

Reklama

Související témata: