Hlavní obsah

Kdo se postaví do brány proti Skotům? Trenéři to ví, ale za nic na světě nepoví

GLASGOW

Už ví, koho pošlou v sobotu v glasgowském pekle do brány. Ví, ale nepoví. Ani trenér gólmanů Jan Stejskal, ani Drobný s Laštůvkou, byť na jednoho z nich už slovo padlo. Natož aby něco prozradil reprezentační kouč Michal Bílek, tajemnější než hrad v Karpatech. „My to víme, brankáři také, jsme ale vázáni mlčením. Až trenér to jméno vyřkne,“ krčí rameny trenér brankářů Stejskal. Jenže trenér ho neprozradí, ani kdyby ho snad na skřipec natahovali.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Dilema kolem gólmanů je vyřešeno, ale trenér Bílek samo sebou neprozradil, zda jedničku udělal z Jaroslava Drobného.

Článek

Léta nemuseli trenéři české fotbalové reprezentace brankářské dilema řešit. Měli Čecha, jenž představoval jistotu na druhou. Během posledních devíti let chyběl v bráně národního mužstva jen pětkrát. A to za tu dobu odehrála česká reprezentace 49 zápasů, v nichž šlo o kvalifikační body, nebo měly dokonce barážový punc.

Jednou už to tady bylo, připomíná Stejskal

„Ale museli,“ oponuje trenér brankářů Jan Stejskal a připomíná situaci před dvěma lety, kdy se Čech rovněž zranil a on musel před kvalifikačním zápasem se Slovinskem poradit trenérovi Radovi, koho má poslat do brány.

Jan Stejskal už brankářský problém jednou úspěšně vyřešil.foto: PRÁVO/Michaela Říhová

„Rozhodovali jsme se mezi Drobným a Zítkou a rozhodli se tehdy dobře,“ připomíná Stejskal paralelu z teplické kvalifikace o postup na světový šampionát v Jižní Africe.

Teď nastala krizová situace zase. Legionář Petr Čech si na tréninku Chelsea poranil koleno a minimálně měsíc musí odpočívat. Žel, i v Glasgowě, kde reprezentaci čeká dost možná klíčový kvalifikační duel.

„Laštůvka i Drobný jsou natolik zkušení, že si poradí, Nemluvě o tom, že oba působili hned v několika zahraničních ligách,“ nenechá se rozhodit Stejskal.

Jan Lašťůvka na reprezentačním srazufoto: Právo/Petr Horník

Čecha nikdo nenahradí, jsou si jistí Skotové

„To, že Čech je mimo hru, může být rozhodující. Je to světová třída. Nikomu nepřeji zranění, ale pro nás tohle může být velká výhoda. Ať ho nahradí kdokoliv, určitě nebude mít stejné zkušenosti,“ poznamenal James Morrison z West Bromwich Albion. Čechovu absenci vnímá jako zásadní i bývalý skotský gólman Alan Rough.

Petra Čecha nikdo nenahradí, jsou si jistí Skotové.foto: Reuters/Marcelo Del Pozo

„Když jste druhý nebo třetí gólman, jasně víte, že nedostanete přednost před Čechem. Pak jste předhozen do zápasu a působí na vás o to větší tlak. Minimálně neznáte tolik hru obránců před vámi,“ myslí si Rough.

Opravdu jenom průpovídky? Sobota ukáže

„To jsou skotské průpovídky. Dělají všechno proto, aby si zvedli sebevědomí,“ s flegmatičností sobě vlastní tvrdí Jan Stejskal. „Ať si říkají, co chtějí, my bychom na postu gólmana problém mít neměli,“ tvrdí přesvědčivě.

Jenže kdo se při absenci Čech stal jedničkou? Jaroslav Drobný, který ve čtyřech zápasech bundesligy inkasoval čtrnáct gólů, přičemž naposledy dostal čtyřku od Kolína? Laštůvka, jenž během týdne inkasoval sedmkrát? Třikrát v Evropské lize od Fulhamu, čtyřikrát v ukrajinské od Kyjeva?

„Brali jsme zřetel na všechny aspekty,“ vykroutí se trenér gólmanů Stejskal z odpovědi na otázku, zda slovo padlo na Drobného či Laštůvku.

A aby odpověděl Bílek? Svatá prostoto!

„Oba gólmani jsou natolik zkušení, že ten, který se do brány postaví, si určitě rady vědět bude,“  řekne toho trenér hodně a nic zároveň.

Reklama

Související témata: