Hlavní obsah

Reprezentace zakončí sezónu se všemi hvězdami

PRAHA

Že by byla Kanada silným soupeřem tak akorát v hokeji? O tom před koučem fotbalové reprezentace Karlem Brücknerem raději nemluvte! On má jasno: Soupeř pro přípravu je to kvalitní. Poslední utkání sezóny sehrají Češi příští sobotu od 17 h v Teplicích, po roce je v nominaci Jiří Jarošík.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Po delší době se v reprezentaci objeví také Jiří Jarošík (vlevo). Na archivním snímku s Karlem Poborským.

Článek

Žádné experimenty ani nějaké úlevy se dít nebudou, nikdo nový šanci nedostane. Trenérský doyen Brückner napsal na papír s hlavičkou nominace před měřením sil se zámořským protivníkem to nejsilnější, co má k dispozici. Dva muže však přeci jen musí oželet.

U jména Zdeněk Grygera se malinko mračil: "Ano, žení se. Nenastoupí," řekl o hráči Ajaxu Amsterdam, jenž byl do zranění v utkání s Holanďany jasnou jedničkou na pravé straně obrany. A má jí být i nadále. "Já se chtěl ženit už v létě, ale nebylo jasno ohledně mého přestupu. Pan Brückner o tomto termínu ví už dlouho," hlásil Grygera. V den zápasu s Kanadou řekne ano své přítelkyni ve Zlíně.

Druhým postrádaným bude Tomáš Hübschman, jenž byl povolán na barážovou výpomoc do jednadvacítky. Mladíci sehrají dvě klíčové bitvy o ME se Švýcary.

Trenér měl jasno: chtěl hrát doma

Jinak však chce mít Brückner hezky všechny pohromadě. Nejde mu jen o samotné utkání. Hráče plánuje upozornit na chyby v kvalifikačních bitvách s Nizozemskem i v Rakousku, chystá si se všemi promluvit. "Ve Vídni se mi nelíbila hra obranné čtveřice i s Holanďany jsme měli dvacetiminutový výpadek. Musíme probrat posun obrany, udržování pozic a spoustu odborných věcí. Komunikace je ze všeho nejdůležitější," zdůrazňoval Brückner.

"Proč Kanada?," ptají se ovšem fanoušci. Pro většinu se asi jedná o tým, o kterém nevědí zhola nic a zdá se neatraktivní. Vlastně docela exotika... "Já měl jedinou podmínku. A ta zněla hrát doma. Z toho důvodu odmítli Irové a Ukrajinci, o něž jsem velmi stál. Plánujeme hrát další přípravy v únoru, březnu i dubnu, a to už si asi nebudeme moct vybírat. Mohlo by se stát, že bychom před našimi fanoušky nehráli přes půl roku," zdvihl prst Brückner, vybírající ve finále protivníky z Austrálie, Číny a Kanady.

A hned tvrdil, že odmítá tvrzení, že nejlepší fotbal je fixován na Evropu. "Kanaďani nejsou v nižším výkonnostním koši než my. A taky to pro nás bude dobrá příprava pro mistrovství světa... To berte ale s úsměvem."

Poborského rekord

Eminentní zájem o utkání měla také Anglie, ale i Itálie. I v těchto případech však Brückner tvrdošíjně vrtěl hlavou. I s nimi by se muselo ven. A že by se listopadový termín nevyužil vůbec, to kouč odmítl zrovna tak. "Nemůžu si přece dovolit hráče nevidět čtyři měsíce."

Jarošík z CSKA Moskva se vrací k mužstvu po osmi měsících, naposledy nastoupil za reprezentaci ale už před rokem právě v Teplicích se Švédy. "Rosický nebude po zranění použitelný na devadesát minut, proto je v nominaci. Nijak jsme Jarošíka neodložili."

Slavnostní bude utkání pro Karla Poborského, který odehraje v národním dresu 90. zápas a dotáhne se tak v jednatřiceti letech na rekordmana v počtu startů za reprezentaci - Zdeňka Nehodu!

Nominace na Kanadu
Brankáři
Petr Čech (Rennes, 15 startů/0 branek), Jaromír Blažek (Sparta, 3/0), Antonín Kinský (Liberec, 3/0)
Obránci
René Bolf (Ostrava, 15/0), Miroslav Holeňák (Liberec, 3/0), Marek Jankulovski (Udine, 23/5), Petr Johana (Sparta, 12/0), Martin Jiránek (Reggina, 6/0), Tomáš Ujfaluši (Hamburk, 21/2)
Záložníci
Tomáš Galásek (Ajax Amsterdam, 27/0), Jiří Jarošík (CSKA Moskva, 16/0), Pavel Nedvěd (Juventus, 73/17), Karel Poborský (Sparta, 89/6), Tomáš Rosický (Dortmund, 31/6), Rudolf Skácel (Marseille, 0/0), Vladimír Šmicer (Liverpool, 66/24), Roman Týce (Mnichov 1860, 15/1)
Útočníci
Marek Heinz (Ostrava, 3/0), Jan Koller (Dortmund, 45/27), Vratislav Lokvenc (Kaiserslautern, 55/8), Jiří Štajner (Hannover, 11/1), Štěpán Vachoušek (Marseille, 10/2)

Reklama

Související témata: