Hlavní obsah

Nesmíme jim půjčit balón, nabídl recept na Skoty Plašil

Společně s Tomášem Rosickým je Jaroslav Plašil (29) pilířem středové řady národního mužstva. Ti dva by měli tvořit v sobotním odpoledni v Hampden Parku hru českého týmu. „Nesmíme jim půjčit balón a musíme ho držet na trávníku,“ nabídl záložník Bordeaux recept na Skoty.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jaroslav Plašil má recept na Skoty.

Článek

Zápas se blíží, už cítíte nervozitu?

Zdravé napětí, ale nervozitu ne. Už mám něco za sebou. Jsme v pohodě celé mužstvo. Stresovat se by nemělo smysl, to jsme sem nemuseli jezdit.

Nesvazuje mladší a méně zkušenějším spoluhráčům trochu nohy důležitost zápasu?

Určitě ne. Žádný zelenáč, který by neodehrál alespoň pár těžkých zápasů mezi námi není. Každý z nás ví, o co v tom utkání jde, že je v tuhle chvíli nejdůležitějším z celé kvalifikace.

Jaká bude zápasová matematika?

Velice jednoduchá, nesmíme prohrát, abychom si před Skoty udrželi pětibodový náskok. Když se nám povede vyhrát, jsme víc než jednou nohou v baráži. Přivézt si tři body z Hampden Parku není nic tak nemožného.

Máte Skoty dobře nastudované?

V hotelové televizi v Praze jsme viděli jejich dva zápas, jeden s námi a jeden s Dány. Každý z nás si to prohlédl. K tomu jsme dostali písemné informace o každém jejich hráči a samozřejmě si je ještě důkladně rozebereme. Určitě nebudou bránit jako v Edenu, kde hráli bez útočníka...

Skotové jsou doma silnější než na pevnině a navíc za sebou budou mít plný stadión.Nesrazí vaši psychiku obávaný řev Hampden Row?

Bouřlivá atmosféra je pro mne naopak velmi motivující. Vysloveně se na to těším.

Co očekáváte, že na vás budou Skotové hrát?

Rozhodně ne jen klasické nakopávané balóny a centry do šestnáctky. Je to stále základ jejich hry, ale už jsou mnohem variabilnější. Hodně staví na osobních soubojích a tvrdosti. Nesmíme uhnout ze žádného střetu.

Cenný by byl i bod. Dá se na Hampden Parku ubránit?

Myslet si, že se zakopeme a ubráníme bod, by bylo sebevraždou. Musíme být aktivní, snažit se jim vnutit naši hru. Loni na jaře se nám to dařilo. Bohužel tomu chyběl gól a naopak jsme jeden dostali, takže celkově pak utkání vyznělo negativně, protože lidé si pamatují výsledek.

Dají se sestřelit ze vzduchu?

Snažit se Skoty sestřelit ze vzduchu nemá šanci na úspěch. Ve vzduchu jsou doma a my ani nemáme takové typy hráčů, kteří by je mohli v tomto prostoru přehrávat.

Co by tedy na ně mělo platit?

Naší devizou by měla být rychlá kombinační hra. Musíme míč držet při zemi, rychle si ho dávat, protože to je herní styl, který jim nesedí. S Tomášem Rosickým si balón umíme dát a jsou tu i další kluci do kombinace, ať Kamil Vacek nebo Plzeňáci. Víme jak na ně.

Vrací se jim po zranění kapitán Darren Fletcher, může to pro ně být psychická vzpruha?

Je to jejich kapitán. On je pro ně velice důležitým hráčem, určitě jim to pomůže.

Reklama

Související témata: