Hlavní obsah

Bílek si před zápasem se Skoty věří. Možná i proto, že se ho štěstí drží

Zdeněk Pavlis (Glasgow)Sport.cz

A pak že trenér Bílek není dítětem Štěstěny! Litva nejenže prohraje v Lichtenštejnsku, ale doma s ním v předvečer sobotní kvalifikační bitvy v Glasgow ukope jen bezgólovou remízu, takže je prakticky ze hry. Co víc si může kouč české fotbalové reprezentace ještě přát? Jeden soupeř koketující s myšlenkou na baráž odpadl sám, takže mu zbývá poradit si v dnešním odpoledni s domácími Skoty. „Zvládneme to, jsme dobře připraveni. Minimálně bod uhrajeme,“ ujišťoval Michal Bílek před utkáním, které může jeho týmu garantovat druhou příčku ve skupině.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Michal Bílek na tréninku reprezentace

Článek

Matematika je docela jednoduchá. Za panující konstelace otevře vítězství v Glasgow před českou fotbalovou reprezentací brány do baráže dokořán. „A my jsme sem vyhrát přijeli. Není zápas, k němuž bychom nenastupovali s tím, že chceme vyhrát,“ notuje si s trenérem Tomáš Hübschman, na němž bude, aby ve vyprodaném kotli Hampden Parku brzdil a odrážel ofenzívu Skotů.

Nebude to tak horké, míní Hübschman

„Ono to s ní tak horké nebude. Spíš si myslím, že se Skotové budou držet taktiky, která jim přinesla úspěch v přípravě s Dánskem. Bránit, trpělivě čekat a vyrážet k rychlým kontrům,“ naznačil legionář z Doněcku, jakou partituru české mužstvo očekává.

Tomáš Rosický (vpravo) a Tomáš Hübschman při tréninku.foto: David Veis

„Oběma celků jde o hrozně moc. My vyhrát chceme, Skotové musí, neboť ztracené body by pro ně představovaly značnou komplikaci,“ meditoval i trenér Bílek, ale za nic na světě nechtěl vyřknout, že by i remíza protivníka definitivně odepsala. „Těžko soudit, jak se bude vyvíjet situace v tabulce a ve skupině dál,“ naznačil, že překvapením nemusí být zdaleka konec.

Sestava české reprezentace: Laštůvka - Hubník, Sivok, Rajnoch, Kadlec - Petržela, Hübschman, Plašil, Jiráček - Rosický - Baroš.

Že by se ale o něj postarali Skotové výhrou nad jeho týmem, to nepřipouští. „Nepřijeli jsme sem pro bod, chceme vyhrát. Skotové mají samo sebou velmi dobré hráče a nespornou fotbalovou sílu, navíc určitě využili rok, který uplynul od našeho posledního kvalifikačního zápasu k tomu, aby se dali ještě víc do kupy, ale nám bod nestačí. Ale možná si na konci zápasu řekneme, že je pro nás úspěchem,“ nechal se slyšet trenér Bílek.

Jsme jiní než v Praze, vzkázal kouč Skotů

„Pro nás je remíza samozřejmě také málo. Po dlouhé době jsme se sešli kompletní, všichni hráči jsou zdraví, postavit mohu i Fletchera, takže máme sílu, kterou ve dvou následujících zápasech s českým týmem a Litvou musíme zúročit. Šest bodů naše naděje na účast v baráži posílí, čímž neříkám, že bychom soupeře podcenili. Ba naopak vím, jakou motivaci Češi mají a jak do zápasu půjdou. Jsme ale úplně jiným mužstvem, než před rokem v Praze,“ kontroval trenér domácího týmu Craig Levein.

Trenér skotských fotbalistů Craig Levein.foto: ČTK/Michal Krumphanzl

„Důležité bude, abychom se Skotům vyrovnali v důrazu, agresivitě a nasazení. Pokud to nedokážeme, budeme mít velké problémy. A co víc, ještě nás skopou,“ burcoval spoluhráče kapitán české reprezentace Tomáš Rosický. „Nic z toho se ovšem nenaplní, věřím, že se jim vyrovnáme stejně, jako před dvěma lety, kdy jsme v Hampden Parku hráli přátelák.“

„A hráli jsme ho dobře, takže chceme podat podobný výkon. Jen výsledek by měl opačný,“ přeje si trenér Michal Bílek před nejdůležitějším kvalifikačním duelem, který ukáže, zda je opravdu dítětem Štěstěny.

Dnešní kvalifikační zápas Skotsko – Česká republika začíná v Glasgow v 16 hodin našeho času, řídí ho nizozemský sudí Blom, přímým přenos vysílá ČT 4 a on-line reportáž budete moci samozřejmě sledovat na www.sport.cz.

Reklama

Související témata: