Hlavní obsah

Fletcher je po půl roce zpátky. „Postavte ho,“ radí Skotům sir Ferguson

GLASGOW

Jasně že narostli. Samou sebou, že si věří mnohem víc. S Fletcherem v sestavě jsou rázem sebevědomí, sebejistí a přesvědčení, že oba nastávající kvalifikační zápasy zvládnou. „Postav ho. Formu má, ty měsíce, kdy marodil a nekopal, na něm nejsou vůbec znát,“ telefonoval kouč Manchesteru sir Alex Ferguson skotskému staviteli reprezentace Graigu Leveinovi. Alespoň skotští žurnalisté to tvrdí a ještě dodávají, že Fergusonovi moc a moc záleží nejen na tom, aby si jeho svěřenec zakopal, ale aby Skotsko uspělo. Vždyť je Skotem každým coulem.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Tomáš Rosický (vpravo) si hlídá míč před Darrenem Fletcherem v dresu Skotska.

Článek

Pomalu půl roku nekopal. Za skotskou reprezentaci nastoupil Darren Fletcher naposledy loni v listopadu, za svůj Manchester 6. března, když jeho „Rudí ďáblové“ prohráli na hřišti Liverpoolu 1:3. To už ale cítil, že s ním není něco v pořádku. Hubnul, jíst mu nechutnalo, bylo mu čím dál hůř.

Lékaři zjistili, že ho skolila střevní infekce, která přerostla v zánět žaludku a tenkého střeva. „Děsné týdny. Cítil jsem se mizerně, ztrácel jsem se před očima, neměl sílu. Byl jsem slabý jako moucha,“ svěřoval se sedmadvacetiletý záložník skotskému Sunu, když se se vylízal z nejhoršího.

Darren Fletcher (vlevo) představil spolu s brankářem Craigem Gordonem před utkáním s českou reprezentací dresy skotského týmu.foto: Reuters/David Moir

„Musel jsem začít znovu. Nabrat ztracené kila, posilovat, aby se vrátila svalová hmota, trénovat, abych měl zase sílu. A přitom dodržovat dietu, kterou mně lékaři předepsali,“ líčil Fletcher, co všechno musel podstoupit.

Slova jako z Písma svatého

Půl roku ztratil, ale teď je zase zpátky. V kádru Manchesteru United, kde ovšem zatím kope jen za rezervu, ve skotské reprezentaci také.

„Ale je ve formě, takže nebude dlouho trvat a zase bude mít v naší sestavě místo. A skotské reprezentaci určitě pomůže. Proti Dánům hrála výtečně, s Fletcherem bude ještě lepší,“ citují skotští novináři věhlasného sira Fergusona. A že jeho slova mají ve fotbalovém Skotsku stejnou váhu, jako Písmo svaté, o tom nechť nikdo nepochybuje.

Trenér Manchesteru United Alex Ferguson.foto: ČTK/AP/Jon Super

„Už první tréninky mně stačily, abych se přesvědčil, že je zase v bývalé formě. Moc nám pomůže. Nejen svými fotbalovými kvalitami, ale i tím, že je přirozeným a všemi respektovaným vůdcem týmu na hřišti i v kabině,“ pochvaluje si přítomnost Fletchera i skotský trenér Craig Levein.

Fletcher s  Adamem, to je síla, uznává Rosický

„On pro Skoty znamenal vždycky hodně, protože je krajně nepříjemným fotbalistou svým napadáním a agresivitou. V minulosti od něho ovšem čekali, že bude také tvořit hru, což není nic pro něho. Jenže teď je to jiné – ve středové řadě bude hrát s Fletcherem Adam z Liverpoolu, který naopak tvořivým hráčem s perfektním periferním viděním a přesnými pasy je. Budou se dobře doplňovat,“ ví o Fletcherovi své i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický.

Jedna útěcha však Rosickému i jeho spoluhráčům ale přece jen zbývá. Fletcher, jenž s Manchester vyhrál Premier league i Champions League, přece jen šest měsíců nekopal. A ta pauza by na něm mohla být v sobotním odpoledni na trávníku glasgowského Hampden Parku znát. I když kdoví, když  sám sir Ferguson tvrdí, že jeho skotský oblíbenec je na tom stejně jako dřív.

Reklama

Související témata: