Hlavní obsah

VIDEO: Skotové zuří. Na Rezka, na sudího ještě víc. „Suspendujte ho,“ vzkázal jejich kouč na UEFA

GLASGOW

Skotové zuří. A moc. Dokonce prohlašují, že je nizozemský sudí Blom zařízl v sobotním odpoledne v glasgowském Hampden Parku v kvalifikačním duelu s českým týmem tak, že by ho měla komise rozhodčích UEFA za chyby a ovlivnění výsledku suspendovat. „Zápas nezvládl a neměl by už pískat,“ rozpálil se po hektickém závěru, v němž se proti domácím penalta kopala, zatímco vzápětí proti českému týmu nikoli, kouč Skotů Craig Levien.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Michal Kadlec proměňuje penaltu, skotský brankář Allan McGregor na ni neměl nárok...

Článek

Emoce vyvolaly a vášně vzedmuly dvě situace následující v rychlém sledu. Český legionář z Famagusty Jan Rezek padající v 89. minutě po souboji s liverpoolským Danny Wilsonem ochotně k zemi, což holandský rozhodčí posoudil jako zákrok penaltový, zanedlouho na opačné straně obdobný kontakt Romana Hubníka s Christophem Berrou z Wolverhamptonu, který Blom posoudil jako filmování a domácímu hráči ukázal žlutou kartu.

„Nechápu, jak mohl v závěru zápasu takhle selhat a udělat tak obrovské chyby. Očekávám, že si UEFA jeho výkon zanalyzuje a on už nikdy pískat nebude,“ zuřil skotský trenér Craig Levein, protože Rezkův volný pád ve vápně ho vytočil na nejvyšší mez.

„Jsem naštvaný. A strašně,“ nijak netajil Levein, jak v něm emoce pochodují.

Skot Steven Naismith (vpředu) v souboji s Janem Rezkem.foto: ČTK/AP/Scott Heppell

Rezek se brání: Kontakt tam byl!

„Kontakt tam byl. Netvrdím, že velký, ale do nohy mě Wilson trefil. Ostatně, po proměněné penaltě sám přišel a ptal se, zda trefil nejdřív mě nebo balón, protože si sám nebyl jistý, jak k penaltě došlo. Rozhodčí měl pro posouzení situace těžkou pozici, neboť se na ni díval přes celou šestnáctku, podstatné ale bylo, že faul zapískal. A zapískal ho správně,“ odmítal Rezek obvinění, že by penaltu nafilmoval.

„Rozhněval mě a naštval. Nevzpomínám si přesně, co jsem Rezkovi řekl, ale rozhodčímu jsem na jeho dotaz odpověděl jasně: Ne, dotkl jsem se míče! On ale přesto penaltu odpískal. Upřímně řečeno, obával jsem se nejhoršího už ve chvíli, kdy jsem viděl, jak se Rezek rozbíhá a jakou rychlost nabírá. Bylo víc než pravděpodobné, že půjde k zemi a rozhodčí nás potrestá,“ kontroval nazlobený Wilson.

Michal Kadlec slaví svůj gól v Hampden Parku. Proměněnou penaltou zajistil Čechům v 90. minutě zlatou remízu...foto: ČTK/AP/Scott Heppell

Na druhé straně ale také, kontroval Fletcher

Ještě víc ale Skoty vytočilo, že následnou situaci v Laštůvkově šestnáctce holandský rozhodčí posoudil opačně a po kontaktu Hubníka s Berrou na penaltu neukázal.

„Trochu nám zatrnulo, ale na rozdíl od první penalty, kdy musel rozhodčí posoudit situaci pohledem přes celou šestnáctku, byl u druhé naštěstí blízko a výhled zakrytý neměl,“ přiznával Rezek, jak se jemu i spoluhráčům ulevilo.

„Byl jsem kousek od nich a jednoznačně jsem viděl, že ho do nohy brnknul. Nechápal jsem, že sudí penaltu nepískal. Zvláště, když ji na druhé straně nařídil. On to byl, kdo dvěma verdikty rozhodl zápas,“ čertil se kapitán Skotů Darren Fletcher.

Naděje jeho týmu na účast v baráži po sobotní remíze značně devalvovaly, Skotové však dál prohlašují, že se budou v úterý proti Litvě a pak i v zápasech v Lichtenštejnsku a Španělsku bít, aby svou šanci živili dál.

„Budeme ze sebe prostě muset vydat to nejlepší. A třeba se i sebrat a uhrát potřebný výsledek ve Španělsku, když to bude zapotřebí,“ sliboval skvělým domácím fanoušků kapitán Fletcher, což ovšem po sobotním výkonu jeho týmu znělo jako šalebná slova útěchy.

Reklama

Související témata: