Hlavní obsah

Na klíčové duely kvalifikace povolal Bílek i sparťanského dirigenta Matějovského

PRAHA

Na své vyvolené vsadil trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek před rozhodujícími zápasy kvalifikace o EURO 2012 se Španělskem a Litvou. K žádnému překvapení v nominaci nedošlo, ve třiadvacetičlenném kádru se objevují všechny opory včetně Čecha a Rosického, kteří měli v uplynulých dnech a týdnech zdravotní problémy. „Po delší době se vrací Marek Matějovský, jenž s námi byl naposledy na turnaji v Emirátech. Na podzim se ale dostal do formy a ve Spartě dokazuje, jak důležitým hráčem pro ni je,“ glosoval svůj tah Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podzimními výkony v dresu Sparty si Marek Matějovský řekl o nominaci do reprezentace.

Článek

Nedalo se ani předpokládat, že před klíčovými kvalifikačními duely udělá reprezentační kouč v kádru výraznější změny. Proč také, když v konfrontaci s největším soupeřem o baráž Skotskem uhráli jeho svěřenci důležitou remízu, aby si pak v následném přípravném duelu s Ukrajinou patřičně zvedli sebevědomí?! Předpoklady se také naplnily, ve třiadvacetičlenném kádru, na který čeká 7. října pražský duel se Španělskem a o čtyři dny později vystoupení v Litvě, se objevují fotbalisté, na něž trenér dlouhodobě sází.

Matějovského návrat po dvou letech

Jedinou novou tváří v Bílkově výběru je sparťanský dirigent Marek Matějovský, jenž se do mužstva vrací po dvou letech. Naposledy si zahrál na nepovedeném turnaji v Emirátech. „Pak ho trápily zdravotní problémy a neměl formu,“ připomněl Bílek.

„Na podzim šel ovšem výkonnostně nahoru a i v pondělním derby ukázal, jak důležitým hráčem pro Spartu je. Fotbalovým myšlením, přihrávkou, zapojováním se do kombinace. My v prvním duelu proti Španělům nemůžeme použít vykartovaného Plašila a Rezka, proto jsme sáhli po Matějovském,“ dodával.

Jarošík má formu, nikoli zájem

Před vyřčením nominace se hodně spekulovalo o tom, zda se reprezentační kouč Bílek a manažer národního celku Šmicer pokusí přemluvit k návratu kupříkladu Jiřího Jarošíka, který podobně jako Matějovský ve Spartě dokazuje, v jak báječné formě se na Letnou vrátil. V derby o tom podal ostatně důkaz. „Zkoušeli jsme ho přesvědčit už minulý rok, ale odpověděl, že se chce soustředit už jen na hru v klubu,“ pravil Bílek poté, co oznámil nominaci a narazil i na další legionáře Grygeru s Rozehnalem.

Michal Bílek oznámil nominaci na zápasy se Španělskem a Litvou.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

„Záleží na nich, jak se budou prosazovat v klubu a jestli budou mít zájem reprezentovat,“ pravil  Bílek věcně.  „K tomu, abychom je nominovali, musí být zájem oboustranný,“ přidával Šmicer.

Španělské vzkazy bere s rezervou

Pro Bílkův tým bude v říjnových kvalifikačních duelech důležité, aby uhrál čtyři body, které mu dávají barážovou jistotu bez ohledu na výsledky ostatních střetnutí ve skupině. Anebo aby získal alespoň bod jistoty, protože je málo pravděpodobné, že by Skotsko dokázalo vyhrát ve Španělsku.

Za panující konstelace ve skupině by mohlo a mělo být výhodou, že Španělé mají postup jistý, takže trenér Del Bosque se netají tím, že chce dávat příležitost dalším hráčům svého širokého kádru.

„Nikdo ale neví, zda tomu tak opravdu bude. A i kdyby, ať Španělé nastoupí v jakékoli sestavě, budou mít dostatečně silný tým. Když nenastoupí dva stopeři Barcelony, budou k mání Ramos Albiol či Arbeola z Realu,“ bere trenér Bílek podobná prohlášení z tábora soupeřů se značnou rezervou.

Reprezentace se před závěrečnými duely kvalifikace sejde v pondělí 3. října v dejvickém hotelu Praha, kde rozbije svůj tábor na sedm dalších dnů. Se Španělskem se utká v pátek 7. října od 20.45 na Letné, do Litvy odletí v neděli odpoledne. Poslední kvalifikační utkání pak hraje v úterý rovněž ve 20.45 v  litevském Kaunasu.

Nominace české reprezentace na zápasy se Španělskem a Litvou
Petr ČechChelsea84/0
Jaroslav DrobnýHamburk5/0
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk1/0
Zdeněk PospěchMohuč28/2
Jan RajnochAnkaragücü15/0
Tomáš SivokBesiktas19/2
Theodor Gebre SelassieLiberec3/0
Roman HubníkHertha Berlín17/2
Daniel PudilGenk19/2
Michal KadlecLeverkusen28/5
Petr JiráčekPlzeň1/0
Tomáš RosickýArsenal82/20
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck39/0
Daniel KolářPlzeň4/1
Kamil VacekChievo5/0
Jaroslav PlašilBordeaux66/6
Marek MatějovskýSparta15/1
Jan RezekFamagusta8/1
Václav PilařPlzeň3/0
Milan PetrželaPlzeň8/0
Milan BarošGalatasaray83/39
David LafataJablonec14/2
Tomáš PekhartNorimberk4/0

Reklama

Související témata: