Hlavní obsah

Přijeli jsme vyhrát, co jiného, pravili ve shodě až dojemné trenér Španělů i Casillas

PRAHA

Pomalu hodinu vydrželo pár desítek španělských fanoušků a hlavně fanynek poskakovat, tleskat a prozpěvovat před hotelem Mariott v centru Prahy, než se dočkali svých fotbalových idolů. Pochopitelně že s prodlevou oproti původnímu harmonogramu, ale nakonec přece jen mohli propuknout v extázi, když ze dveří autokaru vystupovali Xavi, Torres, Pedro a další hvězdy, jež trenér Del Bosque k páteční kvalifikaci přivezl. „Abychom vyhráli, samo sebou,“ pravil gólman Iker Casillas, jen co na něho namířily mikrofony.

Foto: Marcelo del Pozo , Reuters

Kouč španělských fotbalistů Vicente del Bosque byl samý úsměv.

Článek

Zraněný Iniesta Španělům chybí, Fábregas zrovna tak, ale oni z toho hlavu bolavou rozhodně nemají. Natož aby spekulovali, zda snad ve svých řadách najdou patřičnou motivaci, aby hráli na vítězství, když už mají jistý nejen postup, ale i prvenství ve skupině.

Puyol je osobnost, vítali zpátky stopera

„Všichni hráči jsou profesionály a proto mají dost motivace k tomu, aby vyhráli. A udělají pro to v Praze všechno,“ pravil pobaveně trenér mistrů světa a Evropy Vincente Del Bosque, když na něho otázky podobného ražení mířily.

Tak my vám ten balón na chvíli půjčíme, jako by říkal trenérovi českých fotbalistů Michalu Bílkovi (vpravo) jeho španělský kolega Vicente del Bosque.foto: ČTK/AP/Frank Augstein

„Samozřejmě, že jsme přijeli, abychom vyhráli. A uděláme pro to všechno,“ přitakávala trenérovi reprezentační gólmanská jednička Iker Casillas. Jistý svým předsevzetím si je asi o to víc, že se do zadních řad španělského národního týmu vrátil zraněný stoper z konkurenční Barcelony Carles Puyol, nad jehož pražským startem se dlouho vznášel otazník. „Je to osobnost. Příklad pro všechny ostatní,“ kvitoval, že Puyol bude před ním operovat.

Zda Puyolův návrat kvitoval i trenér Del Bosque těžko soudit, protože k sestavě pro páteční střetnutí s českým týmem se vyjadřoval s úsměvem na rtech, ale hlavně hodně mlhavě. „Velká osobnost,“ opakoval na Puyolovu adresu po Casillasovi, ale dál se nešířil.

Silva? Měl prostě jiný názor

Stejně tak neprozradil, zda legionáře z londýnské Chelsea Fernanda Torrese postaví do základní jedenáctky. Přitom zpoza Pyrenejí přicházely před příletem Španělů zprávy, že by Torres měl hrát v Praze o svou šanci. „Uvidím, kterým hráčům dám šanci. Není jasné, zda to bude právě Torres,“ pravil Del Bosque vyhýbavě a hned do výčtu potencionálních útočníků zahrnul i Davida Villu z Barcelony, jenž měl mít údajně rovněž zdravotní problémy. „Dnes bude trénovat, zítra může nastoupit,“ usmál se španělský kouč.

"Jen škoda, že v jednom zápase nemůžu střídat vícekrát než třikrát. Rád bych si v následujících dvou zápasech vyzkoušel všechny nominované hráče," přidával.

A že by ho snad z konceptu, natož pak z dobré nálady, vyvedl postesk Davida Silvy z Manchesteru City, který si natvrdo posteskl, že v reprezentaci dostává málo příležitostí, a že kdyby kopal v Barceloně nebo Realu, zahrál by si v národním mužstvu mnohem častěji?! Ani omylem!

„V souvislosti se Silvou není třeba mluvit o problému, mezi námi se nepřihodilo nic vážného. Měl pouze jiný názor,“ reagoval kouč Španělů Del Bosque.

Del Bosque: Skupinu neznevážíme

I na Čechy došlo, to se ví. "Na jaře v Granadě jsme se s n imi dlouho trápili, jsou nebezpeční," vracel se Del Bosque o pár měsíců zpátky, ale i vystoupení Bílkova týmu ve Skotsku připomněl.

"Hráli tam rychle, předvedli hodně dobrý výkon, i když jen remizovali. Mohou nám způsobit problémy, proto se na ně musíme dobře nachystat. Nesmíme dopustit žádné překvapení, jímž bychom naši skupinu znevážili. Ani v Praze, ani potom doma v úterý se Skotskem," pravil rázně kouč mistrů světa.

Reklama

Související témata: