Hlavní obsah

Rosický: Absence Fábregase mě mrzí. To ale neznamená, že by tím naše šance narostly

Atmosféru panující v reprezentaci si pochvaluje. Motivaci patrnou na všech spoluhráčích ještě víc. I proto kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický slibuje, že se v pátečním kvalifikačním duelu s mistry světa a Evropy Španěly pokusí jeho tým překvapit. „A to si nemyslím, že by vzhledem k absenci Iniesty a Fábregase, jehož neúčast mě upřímně mrzí, naše šance nějak narostly,“ svěřoval se kapitán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapitán národního týmu Tomáš Rosický (vpravo). V pozadí kouč reprezentace Michal Bílek.

Článek

Španělé dorazili bez svých dvou klíčových hráčů Iniesty a Fábregase. Narostly tím podle vás šance českého týmu v dost možná klíčovém kvalifikačním duelu?

Neřekl bych, že kvůli španělským absencím jsou naše šance větší, protože oni mají v kádru jiné fantastické hráče. Naše motivace však je obrovská a celý tým chce samozřejmě proti mistrům světa uspět. Proto se pokusíme překvapit.

Mrzí hodně, že do Prahy nepřiletěl váš někdejší spoluhráč v Arsenalu Fábregas, nebo jste si naopak oddechl, že bude Španělům scházet a na hřišti tak bude o jednu hvězdu méně?

Mrzí, a upřímně, protože jsme kamarádi. Hned jak se zranil, mi psal, že do Prahy nepřijede.

I při absenci Iniesty a právě Fábregase bude největší síla Španělů spočívat ve středové řadě. Dá se vůbec tento jejich potenciál eliminovat?

Ale pochopitelně – tím, že k nim budeme včas přistupovat a nebudeme jim dopřávat prostor. Přitom je musíme bránit hodně natěsno, aby se nemohli ani otočit, nebo aby nás neobešli. Jakmile mají volnost, posílají kolmice na útočníky, jež mají zvládnuté skvěle.

Tomáš Rosický (vpravo) na tréninku společně s Jaroslavem Plašilem.foto: Právo/Jan Handrejch

Slibujete překvapení. Jak se o něj postaráte...

Slibuji překvapení výsledkové, o které se chceme pokusit. Uspět proti mistrům světa a Evropy by představovalo obrovskou podporu a impuls před posledním zápasem v Litvě, o němž od samého začátku víme, že ho musíme vyhrát.

Jak tedy Španěly překvapit herně? Máte recept?

Eliminovat je ve středu hřiště, o čemž už byla řeč, bránit ještě zodpovědněji než na jaře ve Španělsku, navíc být mnohem nebezpečnější směrem dopředu.

Závěr kvalifikace graduje, cítíte, že v mančaftu roste i napětí a stoupá adrenalin?

Hrajeme jen pětičlennou skupinu a proto pro nás byl důležitý každý zápas od samého začátku kvalifikace. Teď samozřejmě víme, že finále je tady, ale nemohu říci, že bychom to víc prožívali. A je to dobře, protože někdy by to u některých hráčů mohlo nadělat paseku.

Tomáš Rosický (třetí zleva) se chystá se spoluhráči na Španělsko.foto: Právo/Jan Handrejch

Takže nepropočítáváte, nekalkulujte, postupovou matematikou se nezabýváte...

My počítáme od samého začátku kvalifikace. Ale ať zápas se Španěly dopadne jakkoli, je nám jasné, že musíme vyhrát v Litvě.

Uvažovali jste i o variantě, že byste vyhráli oba zbývající zápasy a za jistých okolností mohli do baráže postoupit i přímo?

Jsme si vědomi všeho.

I třeba toho, že konfrontace se Španěly vyjít nemusí, zatímco Skotsko v sobotu v Lichtenštejnsku vyhraje a vy se ocitnete před úterním zápasem v Litvě pod enormním tlakem?

My od minulého srazu víme, že v Litvě musíme stoprocentně vyhrát, ať zápas se Španělskem dopadne jakkoli. A nemyslím, že bychom měli být pod větším tlakem než Skotové, protože ti musí vyhrávat za jakýchkoli okolností.

Bílkův předchůdce u reprezentace Karel Brückner s oblibou tvrdíval, že podzim mívá česká reprezentace pravidelně lepší než jaro. Myslíte, že to platí pořád?

Zatím ho máme slušný, ale uvidíme, co budeme říkat v listopadu. Anebo zítra po zápase se Španěly.

Reklama

Související témata: