Hlavní obsah

Baroš je silný, proto mu věřím, tvrdí před Litvou Bílek. Sám sebe kouč neřeší

Pro českou reprezentaci přichází den pravdy. Pro trenéra Michala Bílka samozřejmě také. V posledním kvalifikačním duelu o EURO 2012 musí jeho svěřenci v úterý v noci v Litvě vyhrát, protože jedině tak mohou reálně pomýšlet na účast v baráži. Samozřejmě za předpokladu, že Skotové senzačně nevyloupí Alicante a nezískají tam tři body.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek o cestě do baráže nepochybuje.

Článek

Připouštíte si, že proti Litvě půjde o nejdůležitější zápas vaší trenérské mise u české reprezentace?

Sebe neřeším, mě zajímá baráž.

Ale konfrontace s Litevci je přece jen výjimečná, neboť vám může přinést úspěch, nebo naopak zatracení...

Vůbec nepřemýšlím o tom, že bychom neuspěli. Jsem přesvědčen, že utkání zvládneme. Pochopitelně, kvalifikace finišuje, v Kaunasu se bude rozhodovat, zda se do baráže dostaneme a z tohoto pohledu o nejdůležitější zápas jde.

Takže vůbec žádnou nervozitu necítíte?

Cítím se úplně stejně, jako před všemi předchozími zápasy, protože v kvalifikaci pro nás bylo každé utkání důležité. Jistě, uvědomujeme si, že jde o všechno, ale v našich silách je, abychom uspěli.

Z čeho vaše přesvědčení pramení?

Ze síly mužstva, z víry v něj. Důležité zápasy jsme pokaždé dokázali zvládnout. Po klopýtnutí s Litvou jsme doma zabrali proti Skotsku, po přípravě v Norsku jsme jeli do Glasgowa s tím, že nesmíme zaváhat a utkání jsme také zvládli. Nepochybuji proto, že to dokážeme i nyní.

Tomáš Rosický a trenér Michal Bílek na tréninku.foto: ČTK/Stanislav Peška

Ono ale nestačí jen uspět v Litvě, protože už cestu do baráže ve svých rukou nemáte a musíte spoléhat, že Skotové v Alicante nad Španělskem nevyhrají.

Všichni víme, jak vynikající mužstvo Španělé mají. Není jednoduché s nimi hrát. Pokud by se jim povedlo naplno bodovat, postupují do baráže oni, kdyby uhráli remízu, musíme stejně vyhrát.

Myslíte, že Skotové jsou schopni ve Španělsku získat tři body?

Budou to mít hrozně těžké, ale může se pochopitelně stát cokoli.

Budete mít zajištěnou rychlou spojku, která vás bude informovat o průběhu zápasu v Alicante?

Domluvíme se, kdo to bude.

Obejít se budete muset bez distancovaného Hübschmana, za to Plašil už hrát může. Pro mužstvo bude jeho přítomnost určitě velký přínosem...

Odehrál všechny kvalifikační zápasy, jeho přínos je znatelný. Zvláště, když nastoupíme v ofenzivně laděné sestavě.

Máte už o ní jasno?

V hlavě ji mám, i když netvrdím, že stoprocentně. K některým změnám oproti poslednímu utkání dojde, neboť nemůže hrát Hübschman a naproti tomu jsou k dispozici Plašil s Rezkem.

Počítáte také s Barošem?

Milan je zkušený hráč, jemuž věřím. Přestože ho diváci v Praze vypískali, jeho to nijak nepoznamená, protože je silný a umí se prosadit.

Zajímají vás nejčerstvější informace z tábora Litevců, nebo se soustřeďujete jen a jen na vlastní tým?

Samozřejmě že nás zajímají všechny informace. Zvláště, když k určitým změnám v jejich sestavě dojde,  neboť někteří hráči jsou zranění a jiní nemohou nastoupit pro karty.

Co si vůbec o jejich síle myslíte?

Měli skupinu velice dobře rozehranou, a kdyby porazili Lichtenštejnce, byli by pořád ještě ve hře o baráž. Pro nás by tím pádem byl poslední zápas složitější. I tak počítám, že budou usilovně bránit, přičemž budou spoléhat na rychlé protiútoky, které jsou v jejich podání výborné, o čemž jsme se ostatně přesvědčili v prvním vzájemném utkání. My proto musíme být daleko efektivnější než v Olomouci.

Reklama

Související témata: