Hlavní obsah

Den pravdy s komplikacemi. Start Rosického proti Litvě je nejistý

KAUNAS

Den pravdy nadešel. Pro českou fotbalovou reprezentaci, pro trenéra Bílka také... Přišel ovšem s komplikacemi, neboť start kapitána Tomáše Rosického stěžujícího si na bolavá třísla je nejistý. Přitom v posledním díle kvalifikace o EURO 2012 musí český tým dnes večer(20.45 našeho času, přímý přenos ČT4) v Litvě minimálně bodovat, aby si uchoval naději na baráž a kouč mohl považovat svou misi u národního mužstva za úspěšnou. Samozřejmě ale za předpokladu, že Skotové nevydrancují španělské Alicante.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Start Tomáše Rosického proti Litvě bude až do začátku zápasu nejistý.

Článek

Krajně nepříjemná situace! Klíčový zápas, v němž jde české reprezentaci o všechno, a nastoupit k němu bez kapitána a dirigenta mužstva Tomáše Rosického?! Horší varianta by snad ani nastat nemohla.

Lékaři rozhodnou až před zápasem

„O Rosického startu rozhodnou lékaři až těsně před zápasem,“ mírní paniku vyvolanou nejistotou kolem Rosického startu mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář. Po pondělním oficiálním tréninku, který na stadiónu S. Darius na kopci nad Kaunasem probíhal v chladu, dešti a studeném větru, si kapitán české reprezentace začal stěžovat na bolesti v tříslech, které se u něho projevují dlouhodobě. Právě sychravé podzimní počasí mohlo být příčinou, proč se staré Rosického potíže znovu přihlásily.

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický neví, zda bude moci nastoupit.foto: Právo/Jan Handrejch

Lékař reprezentace Petr Krejčí nebyl samozřejmě schopen diagnostikovat, nakolik bolesti třísel Rosického limitují, a proto bylo rozhodnutí o startu kapitána odloženo až na večer. Pro trenéra Bílka by absence kapitána a dirigenta mužstva představovala samozřejmě velkou komplikaci. Rosický by měl proti Litevcům tvořit hru, dirigovat ofenzivu a starat se i o šance a góly. Pokud by se na trávníku nakonec neobjevil, mohl by se alternativou stát Kamil Vacek.

Vacek jako alternativa

„Jsem v reprezentaci krátce, moc startů jsem nenasbíral, ale za každou šanci bych byl vděčný,“ svěřoval se mladý legionář z italského Chieva, který je stejně jako ostatní přesvědčen, že česká reprezentace klíčový zápas s Litvou zvládne. Nezdar si totiž nepřipouští nikdo. A že by snad Skotové výhrou ve Španělsku naprogramovanou cestu do baráže zmařili, o tom všichni také pochybují.

„Všichni víme, jak, vynikající mužstvo Španělé mají. Není jednoduché s nimi bodovat,“ upíná trenér Michal Bílek naděje k mistrům světa, neboť vítězství svého celku nad Litevci bere jako samozřejmost. „Důležité zápasy jsme pokaždé dokázali zvládnout. Po olomoucké prohře s Litvou jsme doma zabrali proti Skotsku, po nevydařené přípravě v Norsku jsme jeli do Glasgowa s tím, že nesmíme zaváhat a utkání jsme také zvládli. Nepochybuji proto, že to dokážeme i nyní v Kaunasu,“ vysvětluje, z čeho jeho víra pramení.

Ztracené body chtějí zpátky

I reprezentační kapitán Tomáš Rosický byl a je přesvědčen, že si český tým cestu do baráže nakonec proklestí a o EURO bude v listopadových zápasech hrát. „Od začátku kvalifikace víme, že body ztracené  s Litvou doma si musíme vzít v odvetě zpátky. A svedeme to! Nemusím chodit pro paralely do daleké minulosti, i ty čerstvé dokazují, že náš současný tým dokázal na neúspěch vždy správně zareagovat,“ tvrdil před posledním tréninkem Rosický.

Samo sebou že i on si moc dobře uvědomoval, že český tým nemá osud kvalifikace ve svých rukou a že musí spoléhat na výhru Španělů. „Jestliže Skotové vyhrají v Alicante, pak si postup zaslouží bez debaty oni. Ale myslím, že něco podobného se nestane,“ nenechal Rosický svou víru nahlodat.

Milan Baroš se snaží prodrat mezi fotbalisty Litvy v prvním kvalifikačním utkání v Olomouci. V Kaunasu se o to bude pokoušet zase.foto: Právo/Jan Handrejch

Litevci motivaci našli

Ani tvrzení domácích Litevců, že se před domácím publikem chtějí rozloučit s kvalifikací výhrou, nic nemění na optimismu a sebevědomí v českém táboře. „Skotové nás nijak nemotivovali, Češi ovšem také ne, takže budeme hrát na vítězství. Před domácím publikem  je to naše největší motivace,“ žertoval trenér Litvy Raimondas Žutauatas, který rovněž počítá ztráty ve svém týmu. Nastoupit nemůže vykartovaný zkušený záložník Šemberas, zraněn je Česnauskis a Danilevičius.

„Je mně jasné, že musím postavit hodně dobrou obranu, za to nad složením útoku váhám. Postavit zkušenější hráče, kteří jsou ale přece jen opatrnější, nebo dravé mládí, jež se požene za vstřeleným gólem?!“ připustil litevský kouč, že řeší vnitřní dilema.

Bílek to má v hlavě srovnané

I trenér Bílek ho řeší, neboť absence Rosického by představovala komplikaci na druhou. Proto se tentokrát rozhodl, že sestavu oznámí až při taktické poradě o půl šesté. Jasno má však v tom, že na hrotu útoku bude zase operovat osamocený Baroš. „Milan je zkušený hráč, jemuž věřím. Přestože ho diváci v Praze vypískali, jeho to nijak nepoznamená, protože je silný a umí se prosadit,“ je přesvědčen trenér Bílek, který pochopitelně několik změn v porovnání s posledním zápasem proti Španělům udělá. Záležet bude na zdravotním stavu Rosického, naproti tomu jsou k dispozici Plašil s Rezkem, nastoupit pochopitelně nemůže distancovaný Hübschman.

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílekfoto: Právo/Jan Handrejch

„V hlavě mám sestavu srovnanou, i když netvrdím, že stoprocentně,“ prohlašoval Bílek.

Zápas v Kaunasu mezi Litvou a Českou republikou začíná ve 20.45 našeho času, v Litvě bude v tu dobu o hodinu více. Střetnutí řídí španělský sudí David Fernández Borbalán, zápas vysílá ČT4. On-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Pravděpodobné sestavy
Litva: Karčemarskas - Radavičius, Andriuškevičius, Žaliukas, Klimavičius - Stankevičius, Pilibaitis - Mikoliunas, Poškus, Panka - Šernas.
ČR: Čech - Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Jiráček - Rezek, Rosický (Vacek), Plašil, Pilař - Baroš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články