Hlavní obsah

Ty vousy nerostou, aby mně přinášely štěstí, dušuje se Bílek

Měl představu, že by se Jiří Jarošík a Tomáš Ujfaluši mohli do národního mužstva vrátit a v nastávající barážové konfrontaci s Černou Horou pomoci stejně, jako před šesti lety Pavel Nedvěd. Ten se do reprezentace vrátil na zápasy s Norskem a podílel se na postupu české fotbalové reprezentace na mistrovství světa v Německu. Jarošík i Ujfaluši však návrat odmítli, takže kouč Michal Bílek nakonec vsadil na hráče, s nimiž kvalifikační tažení završil a cestu do baráže si proklestil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek si zase nechává růst plnovous. Nikoli ale prý pro štěstí...

Článek

Při nucené absenci Hubníka a Hübschmana jste se pokoušeli přemluvit k návratu do reprezentace zkušeného Jarošíka a Ujfalušiho, ani jeden z nich se však umluvit nenechal. Jak moc jste k této variantě upínal své naděje?

Oba se rozhodli, jak se rozhodli a je třeba jejich postoj respektovat. Nechci se v tom dál pitvat.

Jenže jde přece o baráž. O poslední krok na vysněné EURO. A reprezentační defenzíva je při absenci Hubníka a Hübschmana v troskách...

Máme dost stoperů, abychom si poradili. Hubník nemůže hrát v prvním zápase v Praze, takže budeme vybírat z tria Rajnoch, Sivok, Kadlec.

Takže komplikace si nepřipouštíte?

Určitá komplikace to samo sebou je, stejně jako představuje komplikaci momentální zdravotní stav hráčů. Hubník v posledním zápasu bundesligy za berlínskou Herthu nemohl nastoupit, protože si stěžuje na bolavá záda, Rajnoch měl zase problémy s palcem. Do pondělního srazu by však měli být oba v pořádku.

A vy byste měl jasno, zda k Sivokovi postavíte Kadlece či Rajnocha a jaké stoperské dvojici dáte pro první barážový duel přednost.

Já už k jedné z těchto variant inklinuji, ale samozřejmě neprozradím ke které. Ať už nastoupí Kadlec nebo Rajnoch, nemělo by to představovat problém. Pravdou sice je, že Rajnoch ve Skotsku chybu udělal, ale jinak odehrál v reprezentaci velmi dobré zápasy a podával solidní výkony.

A kdyby snad zranění Rajnoch či Hubník pro baráž k dispozici nebyli?

Pak máme mezi náhradníky Suchého, Bystroně a Rozehnala.

To mluvíte o pořadí, v němž by přicházeli v úvahu?

Nejde o pořadí, i když prvním z tohoto tria, jehož bychom v případě absence některého z nominovaných obránců na baráž povolali, by byl Suchý. V úvodu kvalifikace za reprezentaci hrál, teď nastupuje v moskevském Spartaku také pravidelně.

V porovnání s posledními kvalifikačními duely ve skupině chybí ve vaší nominaci na barážové zápasy s Černou Horou Vacek, místo kterého jste povolal Matějovského...

Vacek je v Itálii zatím krátkou dobu, takže je logické, že v Chievu ještě nemá tak pevnou pozici. Jednou nastoupí, podruhé v sestavě chybí, a proto před barážovými zápasy dostal přednost Matějovský.

V jedenadvacetičlenném kádru figuruje i Baroš, i když i on má zdravotní problémy a v Galatasaray nehraje... Zprávy o jeho stavu se přitom různí, jednou se mluví o otravě, podruhé o svalových problémech.

Baroš se léčí v Praze, kde pravidelně dochází za fyzioterapeutem Pavlem Kolářem. Objevila se mu trhlinka ve svalu, takže jde o léčení zdlouhavé, ale i on by měl být do srazu v pořádku. Od pondělí začne zase trénovat.

Trenér Černohorců po rozlosování baráže trochu šokoval slovy, že o české reprezentaci nic neví...

Ani my toho o Černé Hoře moc nevěděli. Jejich trenér ale určitě některé naše hráče zná, protože není možné, aby neslyšel o Čechovi, Rosickém či Plašilovi, kteří jsou v Evropě vnímáni jako velice kvalitní fotbalisté.

A co vy teď necelé dva týdny před baráží víte o Černohorcích?

Že jde o velice kvalitního soupeře, jehož tým je poskládaný z fyzicky silných hráčů. Síla Černohorců je především v ofenzívě, v níž jsou vynikající. Vučinič střílí góly za Juventus a Jovetič z Fiorentiny se přes své mládí také prosazuje v italské lize

Před rozhodujícím kvalifikačním zápasem s Litvou jste si nechal narůst plnovous, který vám v Kaunasu přinesl štěstí a možná i k výhře 4:1 dopomohl. Teď vám vousy raší na tváři zase. To opět přivoláváte štěstí?

Ty vousy jsem nenechával růst pro štěstí, takže žádnou spojitost nechť v tom nikdo nehledá.

Reklama

Související témata: