Hlavní obsah

Čech jako Muž se železnou maskou. Pro mužstvo v baráži moc potřebný, pro trenéra také

PRAHA

Třeba bude na Černohorce působit jako proslulý a legendami opředený Muž se železnou maskou. Natolik tajemně, že pro ně bude absolutně nečitelný a tudíž ho nedokážou v nastávajících barážových zápasech překonat. Speciální maska pro českého gólmana Petra Čecha se totiž v těchto dnech vyrábí v italském Miláně a právě s ní a samozřejmě s helmou na hlavě by se legionář z londýnské Chelsea měl do brány českého národního týmu postavit. Alespoň trenér české reprezentace Michal Bílek je přesvědčen, že k tomu dojde.

Foto: Sport.cz

Vedle tradiční helmy Petr Čech při baráži s Černou Horou nasadí kvůli zlomenému nosu i obličejový kryt.

Článek

V sobotním duelu Premier League s Blackburnem si Petr Čech zlomil nos a na pondělní sraz české fotbalové reprezentace nedorazil. Ani nemohl, protože kluboví lékaři Chelsea mu cestu na kontinent zakázali. Dokonce se objevily spekulace, že chtějí Čechovi zlomenou nosní přepážku operovat.

Bílek je naladěn pozitivně

“Ve středu přijede. A věřím, že v pátek bude k dispozici,“ ujišťoval sebe i všechny kolem reprezentační kouč Michal Bílek, i když připouštěl, že Čechovo zranění zase až takovou banalitou není.

„Zlomený nos je nepříjemný sám o sobě, pro brankáře pak dvojnásob. Zvláště když Černohorci mají v mužstvu vysoké hráče, takže se dá předpokládat spousta vzdušných soubojů.“

Brankář Chelsea Petr Čech musel být během utkání s Blackburnem ošetřen.foto: Reuters/Nigel Roddis

Samo sebou že si moc a moc přeje, aby mohl Čecha postavit. S helmou na hlavě a speciální maskou vyrobenou v Itálii na obličeji. „Pro hráče je pochopitelně příjemnější vědomí, že za sebou mají gólmana, jenž je oporou a jemuž věří,“ ví, jak důležitá je a bude pro psychickou pohodu mužstva Čechova přítomnost.

Přesto ponechá vyloženě na něm, zda se mu do brány bude chtít. „Dám na jeho pocity. Uvidíme, jak mu maska sedne a jak se v ní Petr bude cítit. Může být pro něho nezvyklé či nepříjemné v ní chytat, ale já v tuto chvíli myslím pozitivně a věřím, že to na Čecha žádný vliv mít nebude.“

Baroš jel na poslední vyšetření

Kolem legionáře z Chelsea se při pondělním srazu točilo pomalu všechno, i když i další hráči dorazili na sraz pokopaní či zranění. Třeba Milan Baroš se musel z dejvického hotelu Praha vydat nejprve na vyšetření, které mělo potvrdit, že se trhlina ve svalu už zacelila a on může začít trénovat, Tomáš Pekhart si po posledním bundesligovém duelu s Freiburgem stěžoval na bolestivý hematom na noze, Jan Rajnoch si přivezl z Turecka bolavý palec a Hubník, který ale stejně nemůže v prvním zápase v pátek v Praze nastoupit, zase bolavá záda.

Milan Baroš poslední týdny netrénoval, neboť měl problémy se svalem.foto: ČTK/Radek Petrášek

„Nejsou to ale natolik vážná zranění, aby zmiňovaní hráči nebyli do pátku v pořádku,“ je naplněn vírou v lepší dny příští Bílek.

Odpolední Barošova návštěva ve střešovické nemocnici jeho víru odměnila. "Magnetická rezonance potvrdila, že se trhlina ve svalu zacelila, takže Baroš může začít s tréninkem," zvěstoval trenérovi lékař Petr Krejčí.

Kdyby se ale přece jen nějaké komplikace vyskytly, má trenér nachystán záložní plán. „Dalšího brankáře bychom už nepovolávali, pro ofenzivu však máme jako náhradníky nachystaného Štajnera, Svěrkoše a Chramostu,“ vyjmenoval Bílek hráče čekající na telefonu.

Nejtěžší zápas? Spíše nejdůležitější, opravuje kouč

Je docela logické, že před barážovou konfrontací s Černou Horou, jejíž první díl se odehraje v pátek od 20.45 na pražské Letné a druhý pak o čtyři dny později ve stejném čase v Podgorici, chce být nachystán na všechny možné situace. A nejen proto, že Černohorci nebudou zdaleka tak jednoduchým soupeřem, jak se snad hned po losu baráže mohlo zdát.

„Mají obrovskou sílu. Hlavně v ofenzivě. Vždyť v kvalifikaci prohrávali doma s Anglií už 0:2, přesto se zvedli a vyrovnali,“ varuje Bílek před nejtěžšími zápasy, jež ho na lavičce národního mužstva čekají.

„Řekl bych spíše nejdůležitějšími. Do baráže jsme se dostali, což byl náš cíl, teď  nás čeká finále, v němž se bude rozhodovat, zda budeme na mistrovství Evropy účinkovat či nikoli,“ poopravuje Bílek.

Reklama

Související témata: