Hlavní obsah

Vyhrát a neinkasovat, připomíná Bílek, s čím půjde jeho tým do baráže proti Černohorcům

Čeká na něho nejdůležitější zápas jeho trenérské mise u české fotbalové reprezentace. Tedy první ze dvou nejdůležitějších, protože večer vyrukuje na pražské Letné Bílkův tým k úvodnímu barážovému klání o postup na EURO 2012 proti Černé Hoře a půjde pochopitelně o to, aby si vytvořil co nejslibnější výchozí pozici pro odvetu za čtyři dny v Podgorici. „Vyhrát a pokud možno neinkasovat, to bude náš cíl,“ ví trenér Michal Bílek moc dobře, jak moc na výsledku úvodního duelu baráže záleží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Michal Bílek (uprostřed) vede trénink české reprezentace.

Článek

Všechno nasvědčuje tomu, že nejen uzdravený Baroš, ale nakonec i Čech s maskou na obličeji budou pro večerní barážový duel k dispozici, Jak moc jsou pro vás tito dva klíčoví hráči důležití?

Čech patří mezi nejlepší gólmany světa, takže je zbytečné jeho roli v mužstvu připomínat. Baroš je jiným typem útočníka než Pekhart s Lafatou a právě proto je pro nás důležitý. I když se v poslední době střelecky neprosazuje, pořád je přínosem, což prokázal v posledním kvalifikačním zápase v Litvě, kde se podílel na dvou brankách.

S Barošem je ovšem nová potíž. Přestal naprosto komunikovat s novináři a tím de facto i s diváky...

Nevím, zda se uzavřel a nekomunikuje, jde o jeho rozhodnutí, které je potřeba respektovat. Zvláště, když v zápase se Španělskem a hlavně po něm neměl fanoušky na své straně.

V Litvě vám vyšel scénář přímo ideálně, neboť už po pár desítkách sekund jste šli do vedení, jež bylo pro další vývoj utkání nesmírně důležité. Vletíte podobně i na Černohorce?

Chceme začít podobně aktivně jako v Litvě, kde nám úvod střetnutí vyšel skutečně úžasně. Musíme hrát tak, abychom dostali soupeře do problémů, což znamená hrát hodně rychle a hlavně po zemi. Černohorci mají vzadu vysoké hráče a tím bychom je mohli dostat do problémů. Musíme se navíc vyvarovat i toho, aby nám nehráli do těla. Přitom v obraně si musíme počínat poctivě a vyvarovat se chyb.

Letenských prvních devadesát minut bude pro osud baráže nesmírně důležitých. Co budete v přípravě na zápas akcentovat?

Abychom vyhráli a pokud možno neinkasovali. Soupeře je v útoku výborný a hodně nebezpečný, což bude znamenat pokrýt tři největší individuality Černohorců Vučiniče, Jovetiče a Vukčeviče, nenechat je hrát a přitom obsazovat i protivníkovy obránce, aby nemohli posílat dopředu konstruktivní přihrávky. Zároveň se musíme prosadit naší útočnou hrou a pokoušet se chodit do zakončení.

Gólman Petr Čech si na ostrém tréninku vyzkoušel, jak se mu v masce chytá. V práně se na 99 procent objeví.foto: ČTK/Jan Tauber

Nasadit zraněného Čecha představuje přece jen jisté riziko. Budete hráčům připomínat, aby mu hlavně při standardních situacích pomáhali a snažili se ho chránit?

Samo sebou. Černohorci jsou při zmiňovaných standardních situacích hodně nepříjemní, neboť mají vysoké hráče, kteří se dovedou v šestnáctce prosadit. Proto bude důležité chodit jim do těla, aby se k Petrovi nedostali a tím ho vlastně ochránit.

A co takhle posadit oba náhradní gólmany Drobného a Laštůvku na lavičku, kdyby snad došlo ke katastrofickému scénáři a zranil se nejen Čech, ale po vystřídání třeba i Drobný, pro něhož jste určil roli dvojky...

O tom jsem tedy vůbec neuvažoval.

Takže žádné obavy z toho, že by Černohorci, kteří byli mimochodem nejtrestanějším mužstvem v kvalifikaci, mohli na hřišti provokovat a vaše svěřence vytáčet?

Pravdou je, že dostávali hodně karet, takže podle našich statistik je hned třináct soupeřových fotbalistů v ohrožení. Oni prožívají nejen každý zápas, ale i každou vstřelenou branku. Je to prostě emotivní mužstvo, které ale přitom hraje týmově a jde za svým cílem. Jeho motivace je na výši.

Máte z něho strach?

Strach ne, ale respekt ano. I proto, že v kvalifikační skupině si vedli Černohorci velmi dobře.

Reklama

Související témata: