Hlavní obsah

Angličanům jsme dali dva góly za hodinu. Proti Čechům na to máme o půl hodiny víc, věří si Černohorci

PODGORICA

Už přes rok nevyhráli Černohorci soutěžní zápas. Naposledy udolali loni v říjnu v Podgorici v kvalifikačním duelu Švýcary gólem kapitána Mirko Vučiniče a od té doby jen a jen paběrkují. Tedy jestli se za paběrkování dá označit říjnová remíza s Anglií. Přesto si před úterní barážovou odvetou s českou reprezentací troufají. A hodně, i když by museli vymazat dvoubrankové manko, s nímž se vrátili z Prahy. „Nevím, co se s námi stalo v prvním zápase, byli jsme absolutně mimo. Teď to ale napravíme,“ sliboval právě Vučinič.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Trenér fotbalistů Černé Hory Branko Brnovič

Článek

Ani nenapravitelný optimista na lavičce černohorské reprezentace Branko Brnovič, ani kapitán chrabrých sokolů, jak fanoušci svému národnímu týmu přezdívají, Mirko Vučinič víru neztratili.

Vučinič: Nevěřit, hrál bych si se synem

„Kdybych nevěřil v postup, nebyl bych tady. Seděl bych doma a hrál si raději se synem,“ odpovídal kapitán Černohorců Vučinič, když po něm domácí žurnalisté chtěli upřímné doznání, zda v úspěch, vítězství nad českou reprezentací a postup na EURO, skutečně věří.

Theodor Gebre Selassie uniká kapitánovi Černé Hory Vučiničovi.foto: Právo/Petr Hloušek

Nezlomná víra trenéra Brnoviče jim nestačila, protože kouč Černohorců o sobě sám s oblibou vykládá, že je nenapravitelným optimistou. Když v pondělním pravém poledni usedl před objektivy kamer a mikrofony, nepočínal si jinak.

„Jsem si jistý, že můžeme vstřelit Čechům dva nebo tři góly. Důvod mého optimismu? Kvalitní tým, jemuž věřím. A potom – mám prostě tušení,“ rozpovídal se Branko Brnovič. „Bude to úplně jiný zápas v jiném prostředí. A také věřím, že moji hráči budou v úplně jiné náladě než v Praze. Jsem si jistý, že s podporou publika můžeme manko z prvního střetnutí smazat a dostat se na mistrovství Evropy.“

Na pomoc si berou i statistiky

Kapitán jeho výběru Vučinič jen přitakával. Teprve když mu předhodili, že pokud dá gól on, Černá Hora podle statistik soutěžní zápas vyhraje, legionář z Juventusu spustil.

„Když to říkají statistiky, bude tedy záležet na mně. V Praze jsem sehrál velice špatný zápas, čehož jsem si vědom. Nebylo to zásluhou české obrany, ale jen mojí vinou. Kdybych dvě situace využil a střely lépe umístil, mohlo všechno dopadnout jinak. Teď proto musíme všechno napravit,“ vykládal odhodlaně Vučinič.

Trenér černohorské reprezentace Branko Brnovič se bude chtít radovat i v odvetném utkání proti českému soupeři.foto: Reuters/Stevo Vasiljevič

„Pokud zahrajeme jako ve druhém poločase jako v Anglii, o postup nemůžeme přijít,“ vzpomínal památnou remízu 2:2, jež vešla do kratičkých černohorských fotbalových dějin. „A my tak zahrajeme. I kdyby byl ještě v sedmdesáté minutě stav jen 1:0, dokážeme to,“ přidával.

„Hlavně ta nula bude důležitá. Nesmíme obdržet gól, protože inkasovat by znamenalo nesmírné komplikace,“ připomínal svým svěřencům trenér Branko Brnovič a i on si posloužil paralelou s Anglií. „Po půlhodině jsme prohrávali o dva góly, hodina nám stačila, abychom vyrovnali. A proti Čechům máme na smazání dvoubrankového manka hodinu a půl.“

Reklama

Související témata: