Hlavní obsah

Fantazie. Teď cítím velkou satisfakci, zářil po postupu Bílek

Euforie zavládla v české šatně obrovská. Velký sen se naplnil, Bílkův výběr baráž s Černohorci zvládl a na evropský šampionát postoupil. Ani v příštím roce v Polsku a na Ukrajině nebude mezi nejlepšími celky chybět. „Samozřejmě že se cítím fantasticky. A i velkou satisfakci cítím. Od samého začátku mého jmenování vládla atmosféra pro mě hodně nepříjemná, o to raději jsem, že má mise končí postupem,“ netajil nevýslovnou spokojenost.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čeští fotbalisté s trenérem Michalem Bílkem oslavují v Podgorici postup na EURO 2012.

Článek

Jak se cítíte, když se naplnil váš velký sen a misi u reprezentace jste završil postupem?

Jsou to nejšťastnější dny v mém životě. Obrovský zážitek, protože jsme se dostali na mistrovství Evropy, což je obrovský úspěch.

Takže cítíte satisfakci?

Určitě. Atmosféra, které se po mém jmenování vytvořila, byla pro mě hodně nepříjemná, protože spousta lidí mně nevěřila. O to raději jsem, že jsem se spolupodílel na úspěchu a postupu.

Radost Českých fotbalistů z postupu na EURO 2012.foto: Reuters

Před zápasem jste vzpomínal na magický 15. listopad, kdy jste postupoval na světový šampionát jako hráč a teď i i jako trenér. Dají se vaše tehdejší a současné pocity porovnat?

Tehdy jsem je zažíval jako hráč, jemuž se podařilo postoupit na mistrovství světa po dlouhých letech, kdy se to československé reprezentaci nepovedlo. Teď jsem stejně šťastný.

V  baráži působilo vaše mužstvo ve srovnání s kvalifikací jako z jiného světa. Kde se udála proměna? Co jste s ním provedl?

Za dobu, co jsem trenérem národního týmu, jsme neměli dobré výsledky v přípravných zápasech. Jen úvod kvalifikace s Litvou nám nevyšel. Měli jsme převahu, ale  nevyhráli jsme. Kvalifikaci jsme ale neodehráli špatně. Je ale pravda, že doma proti Černé Hoře jsme podali vynikající výkon. Nejlepší za celou kvalifikaci.

Byl jste překvapen, že i odveta navzdory černohorským pohrůžkám proběhla v klidu?

Máme zkušené mužstvo a věděl jsem, že si s bouřlivým prostředím poradí.

Co jste říkal výkonu Černohorců?

Věděli jsme, že jsou dopředu nebezpeční, oni skutečně měli závary a jsem proto rád, že jsme nedostali branku. Ale prožívali jsme si nervy až do konce.

Už jste uvažoval, koho byste chtěl při prosincovém losování na EURO do skupiny?

Nad losem, ani nad tím, s kým budeme hrát na šampionátu, jsem vůbec nepřemýšlel.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články