Hlavní obsah

Hübschman: Jsme jako hokejisté

Radek Malina, Právo

Tři hráči současného kádru fotbalové reprezentace do jedenadvaceti let mohou v případě úspěchu v baráži se Švýcarskem pomýšlet na obhajobu zlatých medailí z minulého šampionátu. Vedle záložníků Poláka s Kobylíkem je to také obránce Tomáš Hübschman.

Foto: Právo

Tomáš Hübschman

Článek

Zadák Sparty se podílel na postupu "áčka" na ME do Portugalska, týmu mladíků vypomohl až v posledním kvalifikačním utkání v Rakousku. Odvedl precizní výkon, byl nejlepším na hřišti. I proto ho trenér Lička povolal ke klíčovému dvojzápasu. Bude spoléhat na jeho schopnosti i zkušenosti.

"Cítím, že jsem hráč, jenž má větší odpovědnost. Ale nemyslím, že bych měl něco řídit. Od toho jsou tady jiní," přemítá 22letý borec. Nijak si výjimečnost zápasu nepřipouští. "Dnes už před každým utkáním slyšíme, že je klíčové. Říká se to teď a stejné to bude před odvetou. A když uspějeme, tak zase před mistrovstvím Evropy," usmívá se.

Nejde pořád vyhrávat

Nechce se pouštět do srovnání současného týmu s tím, které před rokem vybojoval evropský titul. "To nejde," brání se Hübschman. "Předchozí mužstva získala na šampionátu stříbro a zlato. Právě tohle vidí veřejnost, jen samé úspěchy. Jsme na tom jako hokejisté, po nichž také všichni chtějí, aby jenom vyhrávali," míní odchovanec Sparty.

Myslí, že rozhodující pro úspěch bude vyrovnat se s obrovským tlakem. "To je nejdůležitější," přitaká. Cestu přes švýcarský tým vidí v precizní defenzívě. "Musíme se vyvarovat chyb, hrát ze zabezpečené obrany a držet čisté konto," přemýšlí dvojnásobný český šampión.

O termínovou kolizi se nestaral

Hübschman je i v širším výběru áčka, které čeká v příštím roce šampionát v Portugalsku. Pokud mladíci zvládnou baráž, naskytne se obránci Sparty šance ke startu na ME této věkové kategorie, z něhož následně vede cesta na olympijské hry do Atén. "Je to hrozně daleko, úplně mimo situaci. Třeba zítra skončím s fotbalem," culí se uličnicky.

Je rád, že vyměnil prostředí v klubu za reprezentační kolektiv. "V přehuštěném kalendáři není mnoho času si odpočinout. Zejména po psychické stránce, protože v sezóně jste pořád v jednom kole." Během podzimu musel zvládnout bitvy v české lize, domácím poháru, prestižní Lize mistrů a v barvách reprezentace.

Chce si zopakovat postupovou euforii z áčka

Po utkání s Nizozemskem zažil slast z postupu na ME do Portugalska. Teď by si to rád zopakoval. "Ale nedělám si iluze, že pokud bychom souboj se Švýcarskem nezvládli, někdo mě ušetří kritiky, protože jsem pomohl k úspěchu áčka. Proto se maximálně koncentruji," vykládá.

Před odjezdem nezašel zkontrolovat ani zlatou medaili, kterou získal právě v Basileji, kde se sobotní barážová bitva odehraje. "Někdy si na ty hezké okamžiky vzpomenu jako každý. Ale minulost neřeším, koukám se hlavně dopředu."

Reklama