Hlavní obsah

Polák na téma reprezentačního návratu: Nejdřív musím hrát pravidelně mezi vlky

Samo sebou, že by se do české reprezentace rád vrátil. Pochopitelně že by chtěl hrát v červnu na evropském šampionátu. Během loňského podzimu ovšem vypadl Jan Polák ze sestavy bundesligového Wolfsburgu, takže i trenér Michal Bílek ho přestal k reprezentačním zápasům zvát. Teď ovšem kouč „vlků“ Magath na Poláka znovu ukázal, stavět ho začal a českému legionáři se honí myšlenky na návrat do národního týmu hlavou. „Nejdřív ale musím pravidelně hrát ve Wolfsburgu a pak uvidím, jak se situace vyvine,“ říká věcně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Jiráček a Jan Polák při děkovačce hráčů Wolfsburgu směrem k fanouškům po výhře nad Kolínem.

Článek

Nová akvizice Wolfsburgu Petr Jiráček si vaši přítomnost pochvaluje. Je i pro vás lepší, že máte v mužstvu českého spoluhráče, že si na hřišti vyhovíte a třeba i pomůžete?

Určitě. Zvláště když se vrátím dva měsíce zpátky, kdy jsem byl tak trochu mimo... Ani ve snu jsem si tehdy nepředstavoval, že tady budeme dva a budeme hrát spolu.

Dovedete si představit, že spolu budete kopat i na evropském šampionátu v české reprezentaci, s níž jste loni na podzim vypadl?

To není otázka pro mě. Nejdřív musím pravidelně hrát ve Wolfsburgu a pak uvidím, jak se situace vyvine.

Vy jste se ale přece vrátil do základní sestavy Wolfsburgu ještě před tím, že se Jiráček mezi „vlky“ objevil. Co se mezi vámi a trenérem událo, že vás začal Magath v závěru podzimu zase stavět?

Sám mi řekl, že si šanci zasloužím, protože vidí, že jsem nic nevzdal, i když nehraju a on mě nestaví. Že si cení toho, že držím s mužstvem, za nikým nechodím, natož abych snad někoho za zády pomlouval, že naopak v trénincích dřu a tvrdě makám. Proto mě vzal v předposledním kole proti Brémám znovu na lavičky a v posledním podzimním zápase proti Stuttgartu mě postavil.

Jan Polák a Petr Jiráček při výklusu po vítězství jeho Wolfsburgu nad Kolínem.foto: Právo/Milan Malíček

To přišlo jen tak samo sebou?

Po porážce s Brémami jsem patřil do sestavy, která během týdenní přípravy na duel se Stuttgartem neustále porážela druhou jedenáctku. Magath nás nakonec postavil, utkání se povedlo, vyhráli jsme a on se od tohoto vítězného duelu zřejmě odrazil i na jaře. Nemluvě o tom, že i v přípravě se mně dařilo, trénoval jsem naplno a nic nevzdával, což trenér dobře ví. I proto jsem zřejmě dostal příležitost v zápase s Kolínem.  Teď jen věřím, že to bude pokračovat.

Takže trenér Magath není zase až takový ras, jak se o něm traduje...

Člověk ho musí poznat. Je samozřejmě hodně náročný, protože chce mít pořád úspěchy. A on je měl a má, takže si za svou trenérskou filosofií stojí. Není na něm ale všechno jen zlé, má i dobré stránky. Když vidí, že hráč maká a dává do přípravy i zápasů všechno, dovede být spokojený a třeba nám dá na dva dny volno.

Není ale zřejmě vůbec snadné vyrovnávat se s pomyšlením, že v létě přivede do mančaftu dvanáct nových playerů a v zimě dalších osm, takže si nikdo nemůže být ničím jistý.

Jednoduché to pochopitelně není. Proto se v přípravě snažím dívat jen na sebe a všechno dělat tak, jak trenér požaduje. Ostatně, sám Magath tvrdí: Dělejte všechno, jak se od vás chce, nic víc od vás nikdo neočekává.

O Petra Jiráčka a Jana Poláka byl po vítězství Wolfsburgu u novinářů velký zájem. Zvláště, když Polák pomáhal Jiráčkovi i jako tlumočník....foto: Právo/Milan Malíček

Podzim ve Wolfsburgu a dlouhé týdny, kdy jste nehrál, musel být hodně trudný. Nechtělo se vám pláchnout? Změnit dres?

Honilo se mi hlavou hodně věcí, samozřejmě jsem byl zaražený. Zvláště, když jsem se dočetl, že jsem byl přeřazen mezi amatéry, což nebyla pravda. Normálně jsem s mužstvem trénoval, jen k zápasům jsem nebyl nominován.

I tak to pro vás muselo být těžké, neboť první rok jste ve Wolfsburgu hrával. A o předchozí štaci v Anderlechtu nemluvě...

Nemělo ale sebemenší smysl se nějak zaseknout, netrénoval a čekat do zimy na nějaký přestup. To by vůbec nic nepřineslo. Naštěstí mám ve Wolfsburgu rodinu a děti, takže jsem se pokoušel odpočinout a od tréninkového drilu se trochu odreagovat. Ale hlavně jsem se snažil dál trénovat naplno.

Takže jste nelitoval návratu z Belgie zpátky do bundesligy?

Každý na mém místě by se vrátil, protože bundesliga je mnohokrát lepší než belgická liga. Fotbalovou kvalitou, plnými stadióny, zázemím, atmosférou, která fotbal obklopuje a v Německu vládne. To se prostě vůbec nedá srovnávat. Teď je pro mě důležité, že jsem zpátky, i když samozřejmě člověk neví, co přijde a co ho čeká. Je nás v kádru hrozně moc, proto mohu být třeba za pár týdnů zase na druhé straně. Nezbývá než dělat v přípravě všechno, jak bych měl pak už záleží jen na rozhodnutí trenéra.

Jan Polák a Petr Jiráček při utkání Wolfsburgu proti Kolínu.foto: Právo/Milan Malíček

Jarní premiéra proti Kolínu vám vyšla, takže můžete být v klidu. Alespoň tedy na čas...

Jsem hlavně spokojený, že se vyhrálo. Podzim se nám nepovedl, neboť jsme zpackali hodně zápasů, proto trenér na výsledku prvního jarního střetnutí tolik lpěl. Zvláště, když máme těžký los, neboť v příštím kole hrajeme na Bayernu a poté uvítáme doma Mönchengladbach, tedy dva velice těžké soupeře.

Pokud byste uspěli, mohla by se vám vidina účasti v pohárové Evropě vzhledem k vyrovnanosti bundesligy přiblížit.

Bodové rozdíly nejsou velké a k šesté příčce skutečně daleko nemáme, ale hodně bude záležet na prvních čtyřech kolech. Bayern, pak doma Gladbach a Freiburg, dál střetnutí v Gelsenkirchenu na Schalke... V bundeslize je ale možné všechno, neboť každý může porazit každého, o čemž jsme se sami přesvědčili.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články