Hlavní obsah

Fotbalisté zakončili rok pohodovou výhrou nad Kanadou

TEPLICE

Čeští fotbalisté si nenechali od Kanady na závěr roku zkazit skvělou šňůru neporazitelnosti a v přátelském duelu nasázeli hostům pět branek. Sérii bez prohry tak rozšířili už na devatenáct zápasů. Výhra mohla být i výraznější, jen břevna teplických branek Češi orazítkovali třikrát. Hosté v závěru zaznamenali čestný úspěch k kopačky Radzinského.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Poborský si rovná míč na svůj pověstný padáček, ale tentokrát mu nevyšel.

Článek
Fotogalerie

Karel Poborský, který nastoupil v základní sestavě, už oblékl reprezentační dres po devadesáté, čímž vyrovnal rekord Zdeňka Nehody.

Trenér Brückner nemohl využít služeb několika osvědčených hráčů  - zranění vyřadila třeba Baroše, Lokvence či Šmicra, Grygera zase dnes vstupoval do svazku manželského. trenér na trávník postupně vyslal sedmnáct hráčů a ti se hned od úvodního hvizdu rozhodčího proti Kanadě začali prosazovat

První vizitku účastníka ME 2004 poslal brankáři Hirschfeldovi už v 2. minutě Vachoušek, když po sérii krátkých přihrávek na hranici soupeřovy šestnáctky vypálil levačkou a poprvé zatřásl břevnem branky v Teplicích.

Soupěř se dlouho nedostal ani na dostřel Blažkovy branky, za to domácí se hned od začátku snažili kombinace vyšperkovat technickými finesami. Patičky, krátké narážečky bavily diváky, ale ne vždy vedly k zakončení.

V 18. minutě se poprvé musel předvést i Blažek, když výborně vyběhl proti Radzinskému a hned na to chytil střelu druhého útočného hrotu Peschisolida.

Ve 25. minutě se Poborský pokusil o třetí díl seriálu "Portugalský padáček", ale kanadský gólman vyrazil. O minutu později už Češi vedli. Obránce DeVos přišlápl nohu Kollerovi a za nařízené penalty se Jankulovski nemýlil. Osm minut před koncem prvního poločasu vykřikli diváci gól podruhé, ale rozhodčí ho neuznal. Nedvěd totiž pálil do břevna a dorážející Koller stál v ofsajdu.

Do druhé půle udělal Brückner tři změny: Bolfa vystřídal Johana, Nedvěda Jarošík a Štajnera Heinz. Národní tým druhou půli sehrál ve svižnějším tempu naž první, což se záhy projevilo na skóre.

Ostravský kanonýr po čtyřech minutách na prsou zpracoval odražený míč a zavěsil pod břevno.  V 54. minutě Vachoušek tváří v tvář  bránkáři neuspěl, ale hned na to Jankulovski zleva nacentroval a Poborský hlavou zvýšil už na 3:0. Následně ho vystřídal Sionko. Ten skóroval po sedmi minutách na hřišti. Z voleje ve výskoku trefil přihrávku Jarošíka - 4:0. Za pět minut na to Jankulovski naposledy zatřásl brankovou konstrukcí. To už měli Kanaďané z českých ztečí zamotanou hlavu a domácí bavili tribuny. Na ně našlo v chladném počasí cestu 8343 diváků, což není ani polovina kapacity teplického stadionu.

Český účet dokončil v 81. minutě střelou po zemi Skácel. V předposlední minutě korigoval na konečných 5:1 Radzinski.

"Jsem spokojený nejen s výsledkem a předvedenou hrou, ale celou touto akcí. Kanaďané potvrdili, že dnes už mají týmy dobře propracovanou defensivu. I když jsme hráli hodně útočně, góly nepřicházely. Dali jsme je až po poločase. Ve druhém dějství, jak říkám, už platí kolikrát jiné atributy. Mužstvo opět podalo kvalitní kolektivní výkon," řekl po zápase Karel Brückner a k některým střídáním dodal už s lehkým úsměvem: "Nedvěda trápilo koleno, ale je nemyslitelné, aby netrénoval a nehrál. S Pohorským jsme byli domluveni, že půjde z trávníku až dá gól. Hrál jubilejní zápas, tak aby odcházel se slávou."

Česká republika - Kanada 5:1 (1:0)
Branka: 27. Jankulovski z pen., 49. Heinz, 56. Poborský, 63. Sionko, 81. Skácel - 89. Radzinski. Rozhodčí: Sundell - M. Nilsson, F. Nillson (všichni Švéd.). ŽK: Bolf (ČR). Diváci: 8343.
Česká republika: Blažek - Týce, Bolf (46. Johana), Ujfaluši, Jankulovski - Poborský (57. Sionko), Nedvěd (46. Jarošík), Galásek (68. Voříšek), Vachoušek - Štajner (46. Heinz), Koller (73. Skácel). Trenér: Brückner.
Kanada: Hirschfeld - Stalteri, DeVos (64. Rogers), McKenna, Hastings - Bernier, Imhoff, Dasovic (75. Fenwick), Jazic - Radzinski, Peschisolido (72. Nash). Trenér: Miller.

Reklama

Související témata: