Hlavní obsah

Poborský po Kanadě oškubal spoluhráče

Viktor NosekPrávo

To utkání patřilo hlavně jemu - fotbalistovi Karlu Poborskému. Bylo 90. v jeho reprezentační kariéře, čímž dostihl Zdeňka Nehodu. Jak se mu v něm vedlo? Po křídle létal jako o život, dal gól a pak ihned střídal. "Mé střídání bylo na tu dobu připravené. Když jsem šel z placu, jen se uculoval, jak to hezky naplánoval," říkal oslavenec.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Poborský se raduje z třetí trefy do sítě Kanady.

Článek

Našli se však i spoluhráči, kteří z něj v sobotu asi žádnou velkou radost neměli. Poborský je totiž i nekompromisním pokladníkem národního týmu. A v sobotu měl po rozcupování Kanady doslova žně. Takový Rudolf Skácel se finančně asi pěkně "prohnul". Debut a hned gól, to by mohlo být podle zjištěných informací i dvacet tisíc korun! A první branku dali v sobotu hned tři muži... V reprezentaci se platí za vše, a ne málo.

"To je tajný, nic nezveřejňuj," káral Poborský Libora Sionka, když viděl, že spoluhráč ze Sparty i přes ošívání přece jen připustil, že jeho parádní gól bude stát "něco kolem deseti tisíc". Marek Heinz dokonce přiznal, že tolik peněz, aby splatil první trefu, u sebe nemá.

Poděkování hlasateli

Na Poborského čekali novináři před šatnou bezmála hodinu. Vyšel v dobrém rozmaru jako poslední. Když už byla většina hráčů dávno venku, on na sebe ještě pouštěl vodu ve sprše. A tak to bývá skoro pokaždé. "Musím se uklidnit. Navíc trenér má ještě tiskovku..." vysvětloval.

Sedmý reprezentační gól mohl dát už dříve než v 55. minutě. Řítil se úplně sám na brankáře, jenže ten jeho pokus o krásný dloubák vyrazil hlavou na roh. Proč nešel kopat penaltu? Gól při jubileu mu přáli přece všichni. "Byl jsem v tu chvíli trochu dál od šestnáctky a než jsem tam došel, už byl Marek Jankulovski u míče," popisoval okamžiky předcházející vedoucí trefě.

A pak Poborského i další pobavila nechtěná 'snaha' hlasatele, který mu připsal Heinzovu branku. "To od něj bylo hezké. Že děkuju." Nakonec se ovšem dočkal. Jankulovského centr poslal do sítě netradičně hlavou. "Jestli to bylo tak snadné? S mojí postavou jsou hlavičky vždycky těžké," pravil nejprve. "Ale ne, nedalo se to zahodit. Byl to určitě můj první gól v reprezentaci hlavičkou," vyprávěl fotbalista, který si samozřejmě nemohl nechat ujít výměnu dresu do své sbírky.

Dres nezbyl

Dokonce se vše seběhlo tak, že vyměnil oba, které měl pro zápas k dispozici. "Jeden s nějakým Kanaďanem a druhý s rozhodčím." Švéd Leif Sundell v sobotu na Stínadlech ukončil mezinárodní rozhodcovskou kariéru. "Český dres už mi nezbyl. Musím si na ten jubilejní holt počkat, až překonám Nehodu..."

Reklama

Související témata: