Hlavní obsah

Svěrkošovi to už zase střílí

OSTRAVA

Talentovaný útočník Václav Svěrkoš už znovu straší obrany soupeřů. Za poslední tři týdny nastoupil ke třem těžkým utkáním a v každém z nich dal gól. Po bundesligových trefách proti Rostocku a Hertě Berlín se prosadil také v dresu fotbalové jedenadvacítky ve Švýcarsku.

Článek

Právě díky jeho gólu, který znamenal rychlé vyrovnání, se podařilo českému mužstvu dostat se na nohy. Svěrkoš z těžkého úhlu vypálil přízemní ránu, která zapadla přesně za protější tyč branky domácího celku. "Lhal bych, kdybych říkal, že mě to netěší. Tady je ale úplně jedno, kdo góly dává, všichni dobře víme, proč jsme tady," říkal.

Tentokrát se prosadil bez toho, že by mu bandáž na pravém kotníku ozdobil číslovkou jeho spoluhráč z Mönchengladbachu van Lent. "Na tejp mi před zápasem s Rostockem napsal jedničku, a já dal gól. Na Hertě mi tam nakreslil velkou dvojku, a zase to vyšlo. Naštěstí to ve Švýcarsku spadlo i bez van Lenta," usmíval se spokojený Svěrkoš.

Znovu je v pohodě. První měsíce se ovšem v Německu trápil, což se promítalo i do jeho výkonů v dresu lvíčat. "Je to logické, nehrál jsem. Pak vyhodili trenéra Lienena, od jeho nástupce Facha jsem dostal více prostoru a najednou to zase jde. Kéž by to vydrželo i dál," doufal ve velkolepou budoucnost loni ještě hráč ostravského Baníku.

Reprezentace je příjemnou změnou

V době, kdy se Mönchengladbachu v bundeslize nedaří, bere reprezentaci jako vítanou změnu. "Moc rád jsem jel domů. Věřím, že pauza nám prospěje. Když se ale přiznám, tak už se znovu těším i do Německa, jsem tam teď absolutně spokojený," vykládal Svěrkoš.

V hlavě měl však zatím jen středeční odvetu baráže. "Bude to ještě velká dřina, protože ve Švýcarsku jsme dali gól prakticky ze všeho, k čemu jsme se v ofenzívě dostali. Máme to skvěle rozehrané, tohle by byla fakt škoda pokazit. Těším se už na fanoušky, kteří jsou v Ostravě nejlepší v republice a doufám, že jich přijde aspoň deset tisíc," poznamenal.

Kvůli povinnostem v klubu i jedenadvacítce musel oželet účast na světovém šampionátu hráčů do 20 let. "Mrzí mě to, vždyť je to v Dubaji," smál se Svěrkoš a netajil ani důvody, proč musel trenéru Vrbovi pozvánku odmítnout: "V klubu mi naznačili, že za mě dali dost peněz a že si to nepřejí. Musím to respektovat, i když nerad."

Může tak jenom doufat, že český tým odvetu zvládne a pak si zahraje, třeba i doma, na evropském šampionátu starší kategorie. "Kdyby se hrálo u nás, to by byla bomba. Možná bych mohl spát doma," zavtipkoval, ale hned zvážněl: "Prvně tam musíme postoupit."

Reklama

Související témata: