Hlavní obsah

Lvíčata zlato na ME neobhájí

OSTRAVA

K jednobrankovému náskoku z prvního utkání přidali čeští fotbalisté do 21 let další gól, soupeř byl na kolenou, publikum slavilo, ale obrat, který by nevymyslel snad nejšílenější fantasta vedl k prohře 1:2 v normální hrací době a nakonec postupu soupeře. Bazaly, místo zasažené ligovou euforií, poznaly smutek mladých reprezentantů.

Článek

Penaltovou loterii ukončil Martin Kolář nevyvedenou střelou vysoko nad bránu. Čeští mladíci tak nenapodobí své předchůdce, kteří na posledním ME ve Švýcarsku vybojovali zlato. Pryč je i možnost usilovat o olympijskou účast, neboť do Atén postoupí jen první tři týmy ze šampionátu, který se uskuteční napřelomu května a června příštího roku zřejmě v Německu.

"Jsem zklamán a zítra to asi bude ještě horší, ale vskutku jsem neviděl žádnou chybu, dá se mluvit o smůle," reagoval Lička po nezdaru v závěrečné fázi dosud úspěšného kvalifikačního tažení. "Byla napsána krásná věta, ale chybí jí tečka, vše se zhatilo během 15 minut," hodnotil měsíce práce s týmem mladíků, ale nevyjádřil se, zda hodlá sám ve funkci po nevídaném zakolísání skončit.

Trojan motorem všech akcí

Švýcaři podle očekávání od úvodu naplňovali slib, že budou zkoušet útočit, ale Ličkův tým se sám záhy chopil iniciativy. Trojan zásoboval své spoluhráče parádními centry ze standardních situací. Sám dvakrát také pálil z úhlu a zejména v druhém případě při pokusu téměř až od postranní čáry měl brankář Wölfli plné ruce práce.

Do jednoho z Trojanových centrů se v 27. minutě vrhnul po hlavě Plašil, gólman Švýcarů už byl překonán, ale obránci stačili odvrátit na brankové čáře a kdo ví, jestli ne až za ní.  Krátce před pauzou vyslal dopředu Svěrkoš Ličku, švýcarská lavička zběsile, ale marně reklamovala ofsajd, a tak znovu zachraňoval Wölfli.

Koubského vedoucí gól

Po přestávce se jelo podle nezměněných not. Švýcarské hroty byly náležitě přikryté. Lehce český tým hlídal postupové skóre. V 58. minutě. Koubský navíc hlavou usměrnil přímý kop Musila do sítě, ale postupová pečeť to nebyla, byť vzápětí soupeř šel do deseti. Streller zbytečně strčil do Hübschamana v přerušehné hře a musel ven.

Úkolébaní mladíci na hřišti v závěrečné čtvrthodině normální hrací doby dokonale usnuli a Švýcarům stačily dvě standardní situace, aby vše obrátili. Nekrytý Eggimann hlavou nedal Laštůvkovi šanci v 77. minutě a Koubský dovršil obranné zmatky, když po rohu nasměroval míč hlavou tentokrát do vlastní sítě.

"Nevím, jestli přitom někdo zaspal, přitom do 76. minuty neměl soupeř jedinou šanci. Do baráže jsme nedostali jediný gól ze standardky," lamentoval Lička.

Vykázaný švýcarský trenér

V nervózním závěru normální hrací doby došlo na strkanice i na vykázání švýcarského trenéra Bernarda Challandese na tribunu. V prodloužení byli Švýcaři chvíli dokonce lepší. Nešťastník Koubský málem dokonce nabídl Vonlanthenovi šanci, ale skóre se neměnilo. Kopaly se penalty.

Hned první dvojice zaváhala. Schwegler napálil tyč, Svěrkoše vychytal brankář. Bureš, Plašil a Slepička pak dokázali srovnat po přesných trefách Švýcarů, Kolář už nikoli a u tyče zůstal nevěřícně sedět. Kapitán Polák jej utěšoval. Zbytek týmu popadal ve středovém kruhu. "Tenhle tým není horší než ty naše předešlé, nemyslím, že bychom selhali," vedl si dál svou Lička.

Švýcaři nezbedně křepčili. "Byl to nejbláznivější scénář, jaký jsme si mohli vysnít, nemysleli jsme, že bychom tu mohli vyhrát," pravil kouč hostů Challandres

ČR "21" - Švýcarsko "21"  1:2 (0:0 -  penalty 3:4)
Branky: 58. Koubský - 77. Eggimann, 85. Koubský vlastní. Penalty proměnili: Bureš, Plašil, Slepička - Cerrone, Barnetta, Rochat, Jaggy. Penalty neproměnili: Svěrkoš, Kolář - Schwegler. Rozhodčí: Hansson - Andresen, Nyberg (všichni Švédsko). ŽK: Trojan, Slepička, Plašil - Rochat, Barnetta, Baumann, Lichsteiner, D. Degen. ČK: 63. Streller (Švýc.). Diváci: 11.145.
První zápas 2:1, na ME postupuje Švýcarsko.
ČR: Laštůvka - Vidlička, Hübschman, Koubský, Bureš - Musil (68. Slepička), Polák, Plašil, Trojan (87. Kolář) - Mario Lička (106. Lafata), Svěrkoš. Trenér: Werner Lička.
Švýcarsko: Wölfli - P. Degen, Schwegler, Eggimann, Jaggy - Lichtsteiner (63. D. Degen), Rochat, Baumann (65. Nef), Barnetta - Streller, Vonlanthen (105. Cerrone). Trenér: Challandes.

Reklama

Související témata: