Hlavní obsah

Místo oslav bylo ticho

OSTRAVA

Podle všech prognóz se šatna české fotbalové jedenadvacítky měla po skončení baráže se Švýcarskem otřásat radostí, ovšem skutečnost byla úplně jiná. Zavládlo v ní mrtvolné ticho. "Nikdo nemluvil. Ostatně, ani nebylo co říct," se zrakem upřeným k zemi popisoval první chvíle po porážce v penaltovém rozstřelu nešťastný hrdina zápasu Jiří Koubský.

Článek

Koubský dal vedoucí branku českého týmu, pak však "vlastencem" zařídil druhou trefu soupeře. "Myslel jsem, že balón čistě odhlavičkuju, ale přede mnou prudce klesl. Honza Laštůvka mi říkal, že kdyby si stihl křiknout a já míč pustil, chytil by ho," prohlásil zlínský obránce.

Češi hráli dlouhou přesilovku, ovšem místo pojištění náskoku povolili Švýcarům obrátit skóre. "Úplně jsme přestali hrát, vázla nám kombinace ve středu pole. Nikdo nám přitom takový pokyn nedal," upozorňoval záložník Monaka Jaroslav Plašil a smutně přiznal: "Od začátku jsme hráli špatně, jenom jsme míč nakopávali dopředu a nic nevymysleli."

Na penalty si věřili

Penalty náš tým nezvládl. "Je to tragédie. Mrzí mě, co se stalo," vykládal útočník Václav Svěrkoš, jenž selhal v první sérii pokutových kopů, stejně jako v kvalifikaci v Rakousku: "Tehdy jsem říkal, že na penaltu už nepůjdu, ale teď jsem si fakt věřil..."

Postup Švýcarů pak v poslední sérii "zpečetil" ranou do oblak střídající Martin Kolář. "V tréninku jsem dal deset z deseti. Je ale fakt, že jsem nevěděl, kam balón pošlu. Špatně jsem to trefil. Omlouvám se všem," říkal hráč Anderlechtu a do očí se mu draly slzy.

Reklama

Související témata: