Hlavní obsah

Turci nedokázali porazit Lotyše, ti postupují

PRAHA

Evropský fotbalový šampionát v roce 2004 bude bez účasti Turecka. Bronzový tým z loňského mistrovství světa nečekaně ztroskotal na Lotyšsku, s nímž v sobotu prohrál 0:1 a dnes s ním v Istanbulu jen remizoval 2:2. Lotyši jsou první postsovětskou republikou, jejíž tým se dostal na velký fotbalový turnaj.

Článek

V Istanbulu to dlouho nevypadalo, že by Lotyši měli favorita zastavit. Domácí vedli ještě 25 minut před koncem 2:0 a i bez Bastürka a dalších opor mířili dál. Jenže pak se do míče opřel z trestného kopu Laizans a míč mezi houštinou těl prošel až do sítě. Turci mohli vzápětí znovu vést o dvě branky, ale Hakan Sükür napálil jen břevno.

Pak znejistěli a hosté najednou ukazovali, proč vyhráli v Polsku i ve Švédsku. Vytvořili si řadu šancí, Verpakovskis nejdřív minul v gólové šanci míč o centimetry, ale jako by na sebe neupozornil dost, obrana na něj zapomněla a kanonýr Skonta Riga utíkal sám na branku. Akci zakončil stejně jako v sobotu elegantním obloučkem.

Nizozemský výprask Skotům

Nic náhodě naopak nenechali Španělé, kteří Nory deklasovali v Oslu 3:0. K neudržení byl znovu Raúl, který jeden gól dal a na další přihrál. Norové ukázali, že z nich soupeř vůbec mít strach nemusel. Hřiště bylo vytápěné na pokojovou teplotu a domácí hráči jako by se na skvěle připraveném trávníku neuměli pohybovat.

Také nizozemští fotbalisté nakonec v baráži splnili roli favorita. V odvetě v Amsterdamu rozprášili Skoty 6:0 a lehce smazali jednobrankové manko z prvního zápasu. Jen kanonýr Van Nistelrooij dal hattrick, svůj premiérový za národní tým.

Giggs se na ME neobjeví

Po osmi letech si atmosféru evropského šampionátu vychutnají také Rusové. Ti v Cardiffu dokázali to, co se jim nepovedlo před vlastními fanoušky: dát Walesu gól. Postaral se o něj Jevsejev, který se v sobotu zapletl do skryté šarvátky s Giggsem. Jednomu z nejlepších útočníků světa se rozplynula poslední naděje, že si zahraje na velkém turnaji.

Jako první se z postupu mohli radovat Chorvaté, kteří i počtvrté v historii vzájemných zápasů vyhráli ve Slovinsku. Jediný gól zápasu zařídil kanonýr Dado Pršo, hrdina posledního utkání Monaka v Lize mistrů. Slovinci se bez kanonýra Šiljaka na vážnou šanci nezmohli, naopak při Šokotově hlavičce je zachránila tyč.

Norsko - Španělsko 0:3 (0:1)
Branky: 34. Raúl, 49. Vicente, 55. Etxeberría. Rozhodčí: Collina (It.). Diváci: 25.106.
První zápas 1:2, postupuje Španělsko.
Turecko - Lotyšsko 2:2 (1:0)
Branky: 21. Ilhan, 64. Hakan Sükür - 66. Laizans, 77. Verpakovskis. Rozhodčí: Frisk (Švéd.). Diváci: 25.000.
První zápas 0:1, postupuje Lotyšsko.
Nizozemsko - Skotsko 6:0 (3:0)
Branky: 37., 51. a 67. Van Nistelrooij, 14. Sneijder, 32. Ooijer, 65. F. de Boer. Rozhodčí: Michel (SR). Diváci: 51.000.
První zápas 0:1, postupuje Nizozemsko.
Wales - Rusko 0:1 (0:1)
Branka: 22. Jevsejev. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). Diváci: 73.062.
První zápas 0:0, postupuje Rusko.
Slovinsko - Chorvatsko 0:1 (0:0)
Branka: 61. Pršo. Rozhodčí: Meier (Švýc.). ČK: 59. Tudor (Chorv.). Diváci: 9000.
První zápas 1:1, postupuje Chorvatsko

Reklama