Hlavní obsah

Reprezentanty čeká na Euru 2004 odveta s Nizozemci

České fotbalové reprezentanty nedělní losování Mistrovství Evropy 2004 v Lisabonu moc nepotěšilo. Ve skupině D se totiž střetnou s Německem, Lottyšskem a především s Nizozemskem, kterému postup na Euro skvělou kvalifikací ztížili.

Foto: Sport.cz s použitím PRÁVO/Václav Jirsa

DEFAULT TITLE

Článek

Slavnostní ceremoniál v lisabonském Pavilónu Atlantico zahájila zpěvačka Dulce Pontesová. Hosty poté přivítal místopředseda portugalské vlády Jose Arnaut. Před zraky 2000 diváků, mezi kterými byly delegace národních týmů a rovněž 700 novinářů, se na závěr ceremoniálu ujal losování nejslavnější hráč portugalské historie Eusebio.

Čeští reprezentanti zahájí šampionát 15. června v Portu proti Lotyšsku. V Aveiru se 19. června utkají s Nizozemskem a 23. června je čeká závěrečný zápas skupiny D v Lisabonu s Německem.

:. ANKETA
Jak hodnotíte los ME 2004, který Česku určil za soupeře Lotyšsko, Nizozemsko a Německo? Hlasujte v anketě na konci článku.

Kapitán mužstva Pavel Nedvěd losování nestihl. Viděl již jen rozepsané skupiny a jak uvedl v rozhovoru pro Českou televizi, zhrozil se. "Mrzí mě, že jsme dostali Holanďany, kteří se budou chtít vytáhnout a vrátit nám všechno i s úroky," řekl Nedvěd. Nadšen z Nizozemska ve stejné skupině nebyl ani Radek Bejb, který byl losování přítomen v pražském studiu. "Budou prahnout po odvetě," uvedl Bejbl.

Česko bylo v prvním koši a určitě nemohlo narazit na nikoho z trojice Portugalsko, obhájce titulu z Francie a Švédsko. Národní tým se mezi elitou udržel díky vítězství v posledních minutách v Rakousku. Kdyby remizoval, nebo prohrál, vypadl by z prvního koše na úkor Španělska, které má jen o dvě desetiny horší koeficient. Ve Vídni zařídil vítězství v nastaveném čase Jan Koller.

Rozlosování ME 2004
Skupina A
Portugalsko, Řecko, Španělsko, Rusko
Skupina B
Francie, Anglie, Švýcarsko, Chorvatsko
Skupina C
Švédsko, Bulharsko, Dánsko, Itálie
Skupina D
Česko, Lotyšsko, Německo, Nizozemí

Třebaže bookmakeři českou fotbalovou reprezentaci pro evropský šampionát příští rok v Portugalsku příliš nefavorizují, v Německu se píše o Česku jako o černém koni turnaje a horkém kandidátovi na titul. "Česko je tajný favorit," napsal palcovým titulkem po závěrečném víkendovém kole kvalifikace týdeník Bild am Sonntag.

Bilance vzájemných zápasů Česka s
týmzápasůvýherremízproherskóre
Lotyšskem11004:0
Německem20351227:42
Nizozemském1566320:13
Zdroj: ČT

Šampionát se bude hrát na deseti stadiónech od 13. června do 4. července.

Reklama