Hlavní obsah

Nizozemci se netěší na "tradiční postrach" z Česka

PRAHA

Nelehkou skupinu přidělil los evropského šampionátu českým fotbalovým reprezentantům. Potkají se v ní se dvěma těžkými fotbalovými váhami Německem a Nizozemskem a barážovým překvapením z Lotyšska. Nejen Češi však mají ze soupeřů respekt, obavy z těžké skupiny vyjádřili také trenéři soupeřů. OHLASY A VIZITKY ČESKÝCH SOUPEŘŮ

Článek

"Je to pořádně těžká skupina. Největší rivalové se dobře znají a nemohou se příliš překvapit," nechal se slyšet kouč Nizozemců Dick Advocaat. Nizozemské listy vyjádřily větší rozladění z opětovného souboje z Čechy. Například De Telegraaf konstatoval, že Oranjes se rádi utkají s Němci, "svým tradičním soupeřem", ovšem nikoli s Čechy, "tradičním postrachem".

Lotyšsko řadí komentáře v zemi tulipánů k outsiderům. Advocaat ovšem kontroval: "Tým, který porazil Turky, musí být velmi dobrý a nebude snadným soustem."

Extra koření

Pozornost Nizozemců se ale soustředí hlavně na prestižní souboj s Německém. Odvěká rivalita mezi oběma výběry dodá skupině D extra koření. "Bude to vzrušující duel, atmosféra velkého turnaje tomu ještě přidá," věděl Advocaat. Podobně smýšlel i německý kormidelník Rudi Völler. "Vždycky to byly skvostné mače, věřím, že tomu bude tak i tentokrát."

Völler nezapomněl varovat ani před Čechy: "Ve skupině dokázali zdolat Nizozemsko a postoupit z prvního místa. Oba tyto celky jsou prvotřídními mužstvy a oproti nám mají jistý náskok. No, nedá se nic dělat. Nic lehkého to nebude."

Třetím do party trenérů byl Aleskanders Starkovs, který okamžitě své mužstvo postavil do role otloukánků. "Postavíme se silným týmům. Je pro nás ctí už jen nastoupit proti takovým hvězdami nabitým kádrům." Pak už ale oživil bojového ducha: "Přesto i silné celky mohou mít slabiny. My je musíme najít, a pak překvapit."

Německo
Trojnásobní mistři světa, stejný počet titulů z ME. Na Německo nemá český tým dobré vzpomínky. V Itálii v roce 1990 nám pozdější mistři světa zavřeli dveře do semifinále, o šest let později si šli po finále ME v Anglii pro zlaté medaile. Na posledním MS došli až ke stříbru. Teď osmkrát za sebou podlehli týmu z fotbalově vyspělé země. Během dvou let nestačili na Francii, Anglii, Argentinu, Brazílii, Nizozemsko, Španělsko, Itálii a znovu Francii. Když se k tomu přidá prohra ve Walesu či remízy na Islandu a s Litvou, nejsou týmem, který dřív pouštěl hrůzu.
Optimální sestava: Kahn - Friedrich, Ramelow, Wörns - Hinkel, Baumann, Jeremies, Schneider - Ballack - Bobic, Kuranyi (Klose).
Nizozemsko
S nikým ze špičky se naše reprezentace neutkává v poslední době tak často. S Nizozemci sehrála za posledních devět let šest zápasů. Pro oba týmy je to příležitost, jak vyrovnat nevyřízené účty. Z těch šesti zápasů prohráli Češi jediný, jenže neúspěch na úvod minulého ME jim podřízl větev. Nizozemci zase mají v čerstvé paměti, jak kvůli Čechům museli do baráže. Postup přes Skotsko nezakryl problémy, které se pod koučem Advocaatem nastřádaly. Klid do oranžových řad má vnést veterán Gullit, jenž bude dělat asistenta.
Optimální sestava: Van der Sar - Reiziger, Stam, F. de Boer, Van Bronckhorst - Sneijder, Van der Vaart, Davids - Van der Meyde, Overmars - Van Nistelrooij.
Lotyšsko
Ať už Lotyšsko dopadne na ME jakkoli, již pouhá účast je úspěchem. Tým, který se v žebříčku FIFA dělí o 56. místo s Mali, v baráži vyřadil Turecko. Lotyši jsou sotva průměrným týmem. Nejlepší hráči hrají v zahraničí. Momentálně nejslavnějším hráčem je útočník Pahars ze Southamptonu, v Anglii hraje i Štolcers ve Fulhamu. Jinak má kouč Starkovs legionáře z Ruska, Rakouska, Dánska a Izraele. Tým doplňují borci z domácí ligy, s poloprofesionálními smlouvami. Tým většinou čeká zakopán před vlastní brankou a po zisku míče vyráží ke smrtícím brejkům.
Optimální sestava: Kolinko - Blagonaděždins, Stěpanovs, Astafjevs, Zemlinskis - Laizans, Isakovs, Bleidelis, Rubins - Verpakovskis, Pahars.

Reklama