Hlavní obsah

Češi budou při losu fotbalové kvalifikace MS nasazeni

PRAHA

Čeští fotbalisté budou při pátečním frankfurtském losu kvalifikace mistrovství světa v Německu v roce 2006 mezi nasazenými. Rakouské agentuře APA se podařilo s předstihem z dobře informovaných zdrojů blízkých Evropské fotbalové unii (UEFA) zjistit rozložení týmů do jednotlivých losovacích košů.

Článek

V tom prvním budou při ceremoniálu ve Frankfurtu nad Mohanem spolu s Čechy také Francouzi, Portugalci, Švédové, Angličané, Italové, Španělé a Turci, jimž se tak národní tým vyhne. Naopak na české fotbalisty znovu číhá Nizozemsko.

Zástupci UEFA oficiálně oznámí rozdělení do košů až ve čtvrtek večer, ale od tohoto nepotvrzeného se lišit s největší pravděpodobností nebude. Evropský model kvalifikace bude ve srovnání s tou předchozí na turnaj v Japonsku a v Koreji podstatně jiný. Namísto do devíti bude tentokrát 51 zemí rozděleno do osmi skupin, z nichž tři budou mít sedm účastníků.

Česko nejspíše se šesti soupeři

A český tým zřejmě skončí v oné nevýhodné sedmičlenné. Podle informací německé agentury sid budou do šestičlenných skupin nasazeny Itálie, Francie, Anglie a Španělsko. Vzhledem k tomu, že týmy budou rozděleny na základě výsledků z posledních dvou kvalifikací, je favoritem na poslední volné místo Švédsko.

V posledním koši čeká vedle Andorry a Lucemburska také nepříjemný nováček z dalekého Kazachstánu. Ten by spolu s Nizozemskem, Řeckem, Norskem, Maďarskem a Albánií představoval obtížnou variantu. Schůdnější kombinací by naopak bylo Slovinsko, Slovensko, Rakousko, Estonsko, San Marino a Andorra.

Evropských celků bude na MS o 1 méně

Pořádající Německo má účast jistou, v Evropě bude v sázce 13 míst. Dlouho se uvažovalo o tom, že na šampionátu bude startovat 36 účastníků a starý kontinent měl v tom případě dostat dvě místa navíc. Na červnovém zasedání výkonného výboru FIFA ale byl návrh zamítnut. Evropa tak ve srovnání s minulým šampionátem bude mít o jeden tým méně. I proto, že minule měla Francie jako obhájce účast jistou. Do Německa se poprvé v historii musí obhájce trofeje probít.

Z osmi skupin postoupí přímo jejich vítězové a dva nejlepší týmy z druhých míst. Zbylých šest druhých celků se utká v dodatečné baráži. Šampionát začne 9. června 2006 v Mnichově, nový mistr světa bude korunován o měsíc později zřejmě v Berlíně.

Neoficiální rozdělení do losovacích košů:
1. koš:Francie, Portugalsko, Švédsko, Česká republika, Anglie, Itálie, Španělsko, Turecko.
2. koš:Nizozemsko, Chorvatsko, Belgie, Dánsko, Rusko, Irsko, Bulharsko, Slovinsko.
3. koš:Polsko, Rumunsko, Skotsko, Srbsko a Černá Hora, Švýcarsko, Řecko, Slovensko, Ukrajina.
4. koš:Rakousko, Island, Wales, Lotyšsko, Finsko, Norsko, Bosna a Hercegovina, Izrael.
5. koš:Maďarsko, Bělorusko, Estonsko, Kypr, Gruzie, Severní Irsko, Litva, Makedonie,
6. koš:Albánie, Arménie, Moldavsko, Ázerbájdžán, Faerské ostrovy, Lichtenštejnsko, San Marino, Malta.
7. koš:Andorra, Lucembursko, Kazachstán.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články