Hlavní obsah

Je jasno: fotbalisté budou bydlet u Lisabonu

PRAHA

V hotelu Penha Longa poblíž Lisabonu budou během fotbalového Eura 2004 bydlet čeští reprezentanti. Konečný verdikt vyřkl trenér Karel Brückner. Noc před dvěma duely v Aveiru ale fotbalisté stráví v blízkém tranzitním hotelu. "Byla to nejlepší volba. Nic lepšího se nenašlo," řekl Brückner.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenéři Brückner (vlevo) a Beránek možná diskutují o hotelu pro českou fotbalovou reprezentaci.

Článek

"Penha Longa nabízí dokonalé zázemí, ale jeho nevýhodou je vzdálenost více než dvou set kilometrů od Aveira, kde budeme hrát zápasy s Lotyšskem a Nizozemskem," vysvětlil pro i proti vedoucí české reprezentace Jaroslav Dudl.

Další varianty byly horší

Reprezentace měla připraveny i další varianty v blízkosti Aveira. Jenže ty se zázemím nemohly s Penha Longou rovnat. Vycházelo se i z toho, že na šampionátu v Belgii a Nizozemsku v roce 2000 bylo nevhodné ubytování, především malé pokoje, označeno za jednu z příčin neúspěchu.

"Hráči spolu budou i se soustředěním před mistrovstvím měsíc, a pokud vydrží do finále, tak ještě déle. To je nezanedbatelný prvek. Potřebují určité pohodlí. Vůbec nejde o přehnaný komfort. Malý prostor násobí nebezpečí ponorkové nemoci a to v komplexu Penha Longa, s velkými možnostmi vyžití, tolik nehrozí," řekl Dudl před konečným verdiktem.

Navíc... "V celé severní polovině Portugalska nelze najít kombinaci odpovídajícího hotelu a dobrého tréninkového centra," přidal Brückner další bod pro hotel v blízkosti známého okruhu v Estorilu. Tréninkové centrum v Sintře je vzdáleno osm kilometrů od hotelu, deset minut jízdy autobusem. "Ale sháníme ještě některé další tréninkové plochy poblíž hotelu, které by nám někdy stačily," vysvětlil Dudl, že národní tým možná na všechny tréninky ani nebude cestovat do Sintry.

Peníze si vydělali

Ani cena hotelu nakonec nebude tak astronomická, jak se zdálo. Původně se udávalo, že pobyt jedné osoby na jeden den si vyžádá 700 eur, tedy více než 22 tisíc korun. "Jenže díky tomu, že půjde o velkou skupinu s dlouhodobějším pobytem, tak budeme mít výraznou slevu," vysvětlil Dudl. Podle Brücknera je konečná suma necelých osm tisíc korun na osobu. "A upozorňuji, že jsme si na to sami vydělali," připomněl kouč, že hotel je placen z peněz, které tým vydělal postupem na turnaj.

Vedení Českomoravského fotbalového svazu už připravuje i jednání o soupeřích pro jarní přípravné zápasy. "Samozřejmě bude mít hlavní slovo opět trenér Brückner. První únorový zápas chceme hrát venku, pravděpodobně s Itálií. Zájemci o utkání s námi jsou i na březen a duben. Samozřejmě chceme zajímavého soupeře přivést i k nám. Budeme také postupně upřesňovat místo závěrečného soustředění před šampionátem," nastínil Dudl bohatý zimní program především na diplomatické fotbalové scéně.

Reklama

Související témata: