Hlavní obsah

Kúdela se nejspíš odvolá. Kamarův právník se bouří: UEFA nebere rasismus vážně

Slávistický stoper Ondřej Kúdela je zaskočený výší trestu, který nad ním vynesla disciplinární komise UEFA za rasistické chování. Slavia také. O trenérovi české fotbalové reprezentace nemluvě. Kúdela obvinění z rasistických slov, která měla být po osmifinálové odvetě Evropské ligy mezi skotskými Rangers a Slavií adresována z jeho úst finskému legionáři Glenu Kamarovi, nadále odmítá a po konzultaci s právníky zvažuje odvolání.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Slávista Ondřej Kúdela (vpravo) během bouřlivého sporu s Glenem Kamarou z Rangers (druhý zleva).

Článek

„Jsem zaskočen, že disciplinární komise UEFA dospěla k jinému závěru než předtím její inspektor. Podle něj neexistovaly přesvědčivé důkazy pro mé obvinění z rasismu, které nadále odmítám. Zpětně si uvědomuji, že byla chyba za Glenem Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto," reagoval na trest vynesený ve švýcarském Nyonu Ondřej Kúdela.

Distanc pro Kúdelu ve výši deseti zápasů v soutěžích řízených UEFA se vztahuje nejen na starty v klubovém, ale i v reprezentačním dresu. Znamená to, že slávistický stoper přijde o evropský šampionát letos v létě, kde měl s národním týmem startovat.

„Rozhodnutí nám bylo zasláno bez odůvodnění, po dohodě s klientem tedy požádáme o jeho sdělení a poté s klientem zvážíme podání odvolání. Disciplinární řízení bylo formálně zahájeno v úterý 6. dubna  a hráč měl čas do pondělí 12. dubna, aby se vyjádřil a založil nové důkazy, což jsme učinili. Disciplinární spis měl přes 130 stran vyjádření, zpráv a důkazů i další desítky minut video záznamů a jejich analýz. Máme tedy vážné pochybnosti, jak důkladně se disciplinární orgán se vším seznámil, zejména s naším posledním vyjádřením během přibližně jednoho a půl dne," uvádí ve svém vyjádření advokátní kancelář Urban & Hejduk, která Kúdelu zastupuje.

Slavia na rozdíl od Kúdely odvolání nezvažuje.

„Podle práva se ani odvolat nemůžeme. Slavia není účastníkem řízení ani předmětem trestu ze strany UEFA," objasnil předseda klubového představenstva Jaroslav Tvrdík.

"Ondrovi byl uložen trest na 10 zápasů UEFA a toto rozhodnutí jako klub respektujeme. Ondra v žádném případě neměl přistoupit k hráči soupeře. Lituji toho a omlouvám se Glenu Kamarovi za situaci, která zjevně způsobila utrpení jemu a jeho spoluhráčům i všem spojeným s Rangers a Slavií. Podnikám pozitivní kroky, abych zabránil tomu, aby se taková situace v našem klubu již nikdy neopakovala."

I trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý je výší trestu zaskočený.

„Pro mě je to čerstvá a překvapivá informace," přiznal. „Trest se mi zdá hodně vysoký. Uvidíme, jestli se Ondra proti trestu odvolá. Pokud by trest na EURO zůstal, bylo by to pro nás samozřejmě citelné oslabení. Určité varianty v hlavě mám, ale v tomto směru nechci předbíhat. Uvidíme, jak se situace vyvine."

Advokát finského legionáře Glena Kamary však s „pouhými" deseti zápasy pro Kúdelu spokojen není.

Z jeho reakce na Twitteru je to víc než patrné.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Manažer Rangers Steven Gerrard gestikuluje na Ondřeje Kúdelu.

„Kúdela byl shledán vinným UEFA z rasistických nadávek vůči Glenu Kamarovi. Zákaz na deset zápasů, to je minimální trest. Je to výsměch tvrzení UEFA, že bere rasismus vážně," napsal Aamer Anwar.

Pro list The Scotsman se vyjádřil, že v pondělí byly UEFA poskytnuty zásadní důkazy o Kúdelově rasismu.

"UEFA mu měla uložit minimálně roční distanc a ne symbolický trest," uvedl Anwar . "Na žádném jiném pracovišti by takové rasistické chování nebylo přípustné."

Pro připomenutí. Kúdela záložníkovi Rangers něco pošeptal se zakrytými ústy během rozmíšky, kterou vyvolal jeden z mnoha hrubých zákroků domácích hráčů.

"Ondřej Kúdela jednal groteskně a rasisticky, ale jeho chování ještě umocnila Slavia Praha, která naznačila, že můj klient Glen lhal. Kúdelovo rasistické chování mělo důsledky a podněcovalo fanoušky Slavie, kteří denně vystavovali Glena Kamaru hroznému rasismu," poukázal právník na útoky na sociálních sítích.

Zároveň se pochlubil, že uspěl se snahou snížit původně navrhovaný trest pro svého klienta. Ten zněl pro Kamaru nejdřív na pět zápasů, ale byl snížen na tři. Ovšem jen v klubovém dresu v soutěžích UEFA.

Vedení Rangers trest pro Kúdelu uvítalo. Naopak nesouhlasí s výší trestů pro své hráče a hodlá se proti nim odvolat.

"Vítáme trest pro Ondřeje Kúdelu. Nejenže to dává za pravdu výpovědi Glena Kamary, ale také zdůrazňuje závažnost výroků vzhledem k délce trestu," uvedli Rangers v prohlášení.

Reklama

Související témata: