Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace má před Eurem nabitý kalendář

PRAHA

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner už má jasno o všech soupeřích před odjezdem na EURO 10. června. Poslední neznámou byl termín 2. června, který obsadí Bulharsko. "Velký výběr nebyl a my jsme chtěli hrát doma. Určitě se jedná o kvalitního soupeře," pochvaloval si Karel Brückner.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

"Na Řepku s Bergerem zapomeň," říká možná trenér Karel Brückner (vlevo) svému asistentovi Miroslavu Beránkovi.

Článek

V únoru tedy český tým čeká v Palermu Itálie, v březnu v Dublinu Irsko, v dubnu na Letné přivítá Japonce. Z této země by mohl přijít také nový partner pro reprezentaci.

V rámci květnového soustředění v Seefeldu se utká Brücknerův výběr s Lichtenštejnskem, 2. června na Letné hostí Bulhary. Tento den budou představeny i nové dresy pro EURO a 6. června v Teplicích formu týmu prověří Estonci. "Tohoto soupeře jsem vybral vzhledem k podobnému hernímu stylu, jaký praktikuje náš první soupeř v Portugalsku Lotyšsko," dodal kouč.

Podle něho je ideální, že v polovině května končí většina soutěží včetně Gambrinus ligy. "Bohužel, bundesliga se protáhne, takže hráči z ní přijedou rovnou na soustředění do Seefeldu. Zatížení fotbalistů je skutečně veliké," posteskl si Brückner.

Prémiový systém

"Na jaře vytvoříme společně s hráči také prémiový systém pro EURO. Po odečtení nákladů bude zbývající částka rovným dílem rozdělena mezi svaz a tým," řekl šéf reprezentace Vlastimil Košťál.

Na ME se utká česká reprezentace ve skupině s Lotyšskem, Nizozemskem a Německem. "Uvidíme, co bude dál. Na podzim nás v kvalifikaci čekají Nizozemci, Rumuni, Arméni a Makedonci. Kalendář je hodně nabitý, proto zvažuji vypuštění srpnového přípravného termínu," uvedl Brückner.

K otázce, co by považoval na ME za úspěch, dodal: "To je relativní, hodně bude záležet na okolnostech."

Nechce nervozitu

V prosinci si podle vlastních slov kouč udělal inventuru v tréninkových plánech a poznatcích z kvalifikace. Na jaře hodlá ostře sledovat hráče i soupeře svého týmu. V první polovině května kouč oznámí širší nominaci pětatřiceti hráčů pro EURO. Mimo tento počet pak lze do konečné třiadvacítky zařadit hráče jen tehdy, pokud by se někdo zranil.

Začátkem června musí oznámit konečnou nominaci na UEFA. O Bergerovi a Řepkovi Brückner neuvažuje. "Oni se sami rozhodli skončit s reprezentací. Není to nic ve zlém. Nikoho však nepřemlouvám," zdůraznil.

"Věřím, že budou v pořádku Baroš i Ujfaluši, ale nebudu tvrdit, že jsem úplně klidný. Vždyť zranit se může i někdo jiný. Snad budou všichni hráči, o nichž uvažuji, k dispozici. Na soustředění do Seefeldu od 24. května vezmu třiadvacet hráčů s nimiž počítám do Portugalska. Nechci zbytečnou nervozitu kolem nominace, proto jména oznámím včas. Nikdo nemá zatím dveře zavřené, kandidáty na některá místa v sestavě si chci ještě prověřit. Řekněme, že nás tlačí dva posty - jeden stoper a jeden méně útočný záložník," přiznal Brückner.

Stále má v hledáčku několik hráčů,kteří se zatím objevili v jeho týmu minimálně nebo vůbec, mimo jiné Bejbla, Holeňáka, Jarošíka, Voříška, Skácela, Kováče nebo Rezka.

Konzultace k přestupům

Kouč se nechtěl vyjadřovat k zimním přestupům českých hráčů mezi velkými evropskými kluby. "Pokud požádají o konzultaci, řeknu jim svůj názor. Rozhodně nikomu nemluvím do toho, zda má či nemá přestoupit. Co se týká Rosického, podle mne spíš přestoupí až v létě, ale anglická, španělská nebo italská liga jsou kvalitní soutěže, v nichž by se určitě neztratil," poznamenal Brückner.

Reklama