Hlavní obsah

Drobného dopingové strasti vystřídal dětský sen

Radek MalinaPrávo

Ještě na podzim ležel na Václavu Drobném stín dopingové aféry. Fotbalový obránce Racingu Štrasburk musel ve Francii projít těžkou zkouškou odolnosti. Soud ho však očistil a odchovanec Odoleny Vody začal stoupat na vrchol. A v neděli se dočkal sladké odměny v podobě pozvánky do českého reprezentačního výběru.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Václav Drobný

Článek

"Je to další krok v mé kariéře. Pro tohle jsem vždycky hrál fotbal, kvůli reprezentaci. Byl to dětský sen. Až si přes hlavu přetáhnu dres, budu nesmírně hrdý," líčí třiadvacetiletý obránce. První zkušenosti nasbíral ve výběru do jedenadvaceti let, s nímž se jako kapitán radoval z titulu mistra Evropy. "To pro mě byla velká pocta. Teď se to ještě znásobí."

Právě z úspěšného vystoupení v týmu mladíků, v němž začínal ještě pod taktovkou Karla Brücknera a posléze se radoval ze zlata na ME ve Francii, znal většinu ze současných reprezentantů. "Jen dva, možná tři jsem nikdy nepotkal. Žádný problém nebyl."

Přítomnost v týmu, který si zajistil účast na ME v Portugalsku, bere jako poctu. Zvláště po řadě problémů provázejících Drobného v minulých měsících. Po přestupu do Francie ho totiž zlobil levý kotník, kvůli němuž prožil více času v ordinacích než na trávníku. "Zranil jsem se v době, kdy se formoval nový národní tým. Už jsem tu mohl být, ale bral jsem to jako fakt."

Kontroluje i léky proti nachlazení

Když v létě 2002 zamířil z Chmelu Blšany do Štrasburku, kotník už zlobil. Právě proti bolesti užíval lék obsahující kodein. Ten se v těle fotbalisty působícího v minulosti také ve Spartě a v Mladé Boleslavi přeměnil na morfin. A tato látka je na seznamu zakázaných prostředků. V květnu 2003 měl pak Drobný pozitivní dopingový nález. Soud však v říjnu minulého roku fotbalistu zbavil veškerých obvinění.

"Než jsem se tehdy na podzim rozhodl všechno zveřejnit, byl jsem z toho špatný. To byla zlá doba. Pak jsem to ale hodil za hlavu a nepitval se v tom," přiznává Drobný. Dnes už patří zase k největším oporám Štrasburku, bez jeho služeb si tým nikdo nedokáže představit.

Působí hodně sebejistě. "Všechny trable mě hodně zocelily. Navíc nervozitou si nijak nepomohu," připouští. A taky je opatrný. Když si jde třeba jen pro léky proti nachlazení, raději se třikrát ujistí, že neobsahují zakázané látky. "Hlídám to," přitakává.

Alespoň na pár minut

Problematický kotník dlouho hýčkal, chodil na rehabilitace, nastupoval vždy jen s tejpy. "Teď jsem však polevil, ale znovu budu muset začít s posilováním. Už to nikdy nebude jako před zraněním, ale nechci dopustit, aby se problémy vrátily," děsí se.

Nechce přijít o pracně získanou pozici. Nejen ve Štrasburku, ale i v národním týmu. "Budu na sobě makat, abych byl pravidelným účastníkem reprezentačních srazů," plánuje. Doufá, že se ve středu v souboji s Italy se dostane na trávník alespoň na několik minut. Strach z Tottiho, Del Piera či dalších italských hvězd nemá. "Nikdo z nich mě neznepokojuje. Spíše doufám, že nebudu u první prohry po tak dlouhé době," usměje se.

Reklama

Související témata: