Hlavní obsah

Roso díky, zase jsme neprohráli!

PALERMO

Ani ve dvacátém utkání v řadě nepoznali čeští fotbaloví reprezentanti hořkost porážky. Nedokázal je porazit ani silný tým Itálie na domácí půdě, ačkoliv v Palermu dvakrát vedli, naposledy čtyři minuty před koncem. Dvě minuty před závěrečným hvizdem ale Tomáš Rosický vyrovnal na konečných 2:2.

Článek

Čeští fotbalisté s nováčkem Rozehnalem uprostřed obrany začali s chutí a po několika desítkách sekund pálil Rosický ze sedmnácti metrů těsně vedle pravé tyče. Na druhé straně o chvilku později vyprášil Blažkovy rukavice z trestného kopu Del Piero.

Hosté však drželi otěže zápasu a kombinací na jeden dotek několikrát roztancovali domácí obranu. Po chybě Nesty se musel Buffon pořádně natáhnout, aby vytlačil na roh dělovku svého spoluhráče z Juventusu Nedvěda. Ve 12. minutě Rosický poslal ideální uličku Poborskému, který hrál rekordní 91. zápas v reprezentaci, ten si položil Buffona, ale jeho střelu z úhlu vykopl Nesta z prázdné branky.

Nejlépe se zorientoval Vieri

O dvě minuty později však udeřili Italové. Poborský s Grygerou zaváhali a po přizvednutém centru Del Piera trefil Vieri tyč, následnou střelu Del Piera Blažek vyrazil, ale ten míč znovu zvedl a Vieri mezi Bolfem a Rozehnalem ho hlavou propasíroval do sítě. Krátce na to Blažek odvážným pádem zastavil pronikajícího Vieriho, jemuž Bolf nestačil.

Češi získali opět územní převahu, ale jen těžko hledali skuliny v italské obraně. Domácí vyčkávali trpělivě na brejkové situace, z nichž hrozil především Vieri, už lépe střežený Grygerou nebo Rozehnalem. Přesto ve 25. min. znovu skóroval, ale sudí neuznal gól pro ofsajd.

Štajner skóroval i v reprezentaci

Karta se obrátila. Italové byli najednou rychlejší i nápaditější v kombinaci a český tým měl v defenzívě problémy, které často řešil na poslední chvíli. Vázla rozehrávka a navíc Koller na hrotu nevyhrál jediný vzdušný souboj..

Po půl hodině však prosvištěla kolem tyčí dělovka Jankulovského z dálky. Nepřesně mířil z voleje později Rosický. To už měli čeští fotbalisté znovu hlavu vzhůru. Víc se hrálo na polovině domácích, kteří se znovu uchýlili k taktice brejků, z nichž jeden neproměnil Vieri. Ve 42. min. poslal Poborský zprava do šestnáctky svůj typický trestný kop a Štajner lehkou tečí usměrnil míč do sítě.

Převaha bez efektu

Do druhé půle oba celky výstřídaly přes polovinu sestavy, takže na trávníku převládala nepřesnost v kombinaci a pokleslo i tempo hry. Čtvrt hodiny se ani jeden celek nepřiblížil k brance soupeře a když Nedvěd našel centrem Lokvence, ten usměrnil míč v tísni mimo branku. Jejich druhý pokus o spolupráci už vyzněl mnohem lépe, ale Toldo po hlavičce Lokvence na dvakrát zachránil. Češi se totiž mnohem lépe sehráli. Toldo se musel pořádně natáhnou po přízemní střele Heinze.

Po rohovém kopu Jankulovského a hlavičce Lokvence vykopl míč z brankové čáry Oddo. Jeho druhý pokus zlikvidoval Toldo. Hosté, dirigovaní Nedvědem a Rosickým, kroužili kolem šestnáctky, ale přes dvouvrstevnou obranu domácích se probíjeli jen obtížně. Čtrnáct minut před koncem naopak mohli být rádi, že Del Vecchio zblízka přestřelil.

Rosický to nevzdal

Brzy se ale squadra azzura přece jen radovala. Z ojedinělé, i když efektní akce po pravé straně čtyři minuty před koncem prošel Nervův centr až před Di Nataleho, který hlavou znovu dostal domácí do vedení. Na palermských tribunách se začalo slavit, jenže Češi o sérii neporazitelnosti nechtěli jen tak přijít. A to i přesto, že už na hřišti chyběl střídající kapitán Nedvěd.

Dvě minuty před koncem se Rosický osmnáct metrů od branky pokusil po narážečce s Heinzem obstřelit Tolda a jeho záměr mu vyšel dokonale. Vstřelil svůj sedmý reprezentační gól a dokonale tak oslavil, že on a Jankulovski nebyli jako jediní v průběhu zápasu střídáni.

Itálie - Česká republika 2:2 (1:1)
Branky: 14. Vieri, 86. di Natale - 42. Štajner, 88. Rosický. Rozhodčí: Braamhaar - Inia, Rutgers (všichni Niz.). ŽK: Drobný (ČR). Diváci: 20.935.
Itálie: Buffon (46. Toldo) - Panucci (46. Oddo), Nesta (46. Ferrari), Legrottaglie (46. Adani), Bettarini (79. Pancaro) - Fiore (63. Nervo), Pirlo (46. Baroni), Perrotta (82. Volpi) - Totti (46. Corradi) - Vieri (46. Delvecchio), del Piero (63. di Natale).
ČR: Blažek (46. Kinský) - Grygera (46. Jiránek), Bolf (88. Voříšek), Rozehnal (46. Drobný), Jankulovski - Poborský (46. Týce), Galásek (56. Hübschman), Rosický - Nedvěd (79. Jarošík), Štajner (46. Heinz) - Koller (46. Lokvenc).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články