Hlavní obsah

Remíza je cenná, ale mohli jsme vyhrát

PALERMO

Nejen remízou 2:2, ale až na některé okamžiky, i kvalitou hry uspokojil český fotbalový reprezentační tým ve středečním pozdním večeru. V Palermu byl totiž lepší, než domácí Italové, kteří patří k absolutní evropské špičce a jsou jedním z favoritů pro EURO. Škoda, že zápas nevysílala žádná česká televize, což je vůči fanouškům neuvěřitelná neúcta.

Článek

"Zápas pro mne byl velmi cenný z několika hledisek. Viděl jsem hráče v momentální formě. Sledoval jsem v různém postavení obranu, v níž se promítli noví hráči. Ve druhé půli jsme pak méně využívali prostoru, který jsme si vytvořili. Naše přechodová fáze měla být rychlejší. Z tohoto pohledu jsem měl vzít Baroše a využít ho právě po změně stran. On má předpoklady k lepšímu dotažení akcí. Úplně ho tam vidím. V optimálním složení jsme mohli i vyhrát. I když první poločas byl kvalitnější a druhý poznamenaný četnými střídáními, zápas mi dal hodně podnětů," ohlédl se za utkáním ve čtvrtek dopoledne kouč Karel Brückner.

Nováčci nezklamali

David Rozehnal, povolaný na poslední chvíli, si v Palermu prožil křest ohněm, ale uspěl. Svoji roli ve stoperské dvojci s Bolfem zvládl velmi dobře, byť proti němu stála excelentní trojice útočníků Del Piero, Vieri a Totti, s nimiž sváděl nejčastější souboje. "Před utkáním jsem byl nervózní, ale brzy to ze mne spadlo. Škoda situace před prvním inkasovaným gólem. Při odkopu jsem trefil ruku Vieriho a on skóroval," přiznal David Rozehnal.

Nezklamal ani Václav Drobný, i když si nepočínal zpočátku tak jistě. Navíc obrana se v průběhu poločasu prakticky celá vyměnila, takže občas trpěla nesehraností. "V první půli nám dělaly problémy nakopávané míče za obránce. To jsme nezvládli podle mých představ. Víc si musejí krýt svůj prostor a pak teprve podle situace vyrážet dopředu," odhalil Brückner důvody, proč Italové před přestávkou hodně zlobili z brejků. Až na výjimky si s útoky soupeře česká obrana v pohodě poradila.

Rosický nad Nedvědem

Dominantními muži středové řady české reprezentace byli Pavel Nedvěd a Tomáš Rosický. "U nich to je o obrovské pracovitosti dopředu i dozadu. Nikdy jsem Rosického nesvazoval nějakými vyloženě defenzivními úkoly. Říkám mu, aby hrál to svoje, například jako proti Turecku. V Palermu to opět předvedl," uvedl kouč na adresu Rosického, který v závěru převzal nejen taktovku, ale i kapitánskou pásku a dal krásný vyrovnávací gól.

Oba záložníci si také ohromně vyhověli. "Remíza s Itálií je určitě cenná, ale my jsme mohli skutečně i vyhrát. Ve druhém poločase jsme byli lepší. Důležité je, že jsme udrželi sérii bez porážky. Každý takový zápas zvedne sebevědomí a my jsme potvrdili, že se s námi musí počítat," konstatoval Pavel Nedvěd, který sklízel ze všech hráčů, českých i italských, největší ovace více od více než dvaceti tisíc diváků.

Tři střídání a dost

První poločas byl jednoznačně fotbalově kvalitnější. Ve druhém se dříve sehrál český tým a byl lepší. Oba Trenéři poslali postupně na trávník všechny hráče, které měli k dispozici. Italové dvaadvacet, Češi dvacet. "Ve druhé půli jsme měli povolena tři přerušení, v nichž jsme směli vystřídat libovolný počet hráčů. Kdyby se střídalo po jednom, hrálo by se ve druhé půli tak sedm minut. Pro Italy platilo totéž," uvedl Brückner.

Italové v jednom přípravném utkání sedm minut nehráli, protože nebyli schopni spočítat, kolik hráčů mají na trávníku a kdo střídal a kdo ne. "U nás odehráli celý zápas Jankulovski a Rosický. Střídání jsme měli ve většině případů domluvena dopředu, ale nikdo z hráčů nepřišel, že chce hrát jen poločas. U nás to je spíš naopak. My si ale hlídáme zatížení hráčů, abychom je zbytečně nepřetáhli," dodal kouč.

Reklama

Související témata: