Hlavní obsah

Brückner: Nikdo nemá šampionát jistý

PRAHA

I když trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner nepatří k těm, kteří hodně točí se sestavou, nepovažuje svůj výběr za uzavřenou společnost. I v přípravných zápasech před mistrovstvím Evropy nevylučuje, že dá příležitost dalším nováčkům.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenéři Brückner a Beránek diskutují na lavičce národního týmu.

Článek

"Těch dvanáct hráčů, kteří tvořili základ v kvalifikaci, nemusí mít z různých důvodů nominaci na EURO jistou. Mohou přijít zranění, ztráta formy, nemusí hrát v klubech. Navíc je možné, že výkonnostně vyskočí další fotbalisté," uvedl ve dvaceti utkáních v řadě neporažený kouč.

Vděčný za každý společný trénink

O smyslu středečního přípravného duelu v Palermu leckdo pochyboval vzhledem ke skutečnosti, že domácí 'protočili' dvaadvacet hráčů a za český tým jich vyběhlo na trávník postupně dvacet. David Rozehnal a Václav Drobný si odbyli reprezentační premiéru, Petr Voříšek si zahrál jen čtyři minuty.

"Přípravných utkání a možností s týmem déle pracovat a zkoušet nové věci nebo pilovat již zažité, bude stále méně," připomněl Karel Brückner z pohledu trenéra reprezentace smutnou skutečnost. "Oproti práci v klubu je šancí ke společné práci stonásobně méně, proto jsem vděčný za každý společný trénink," dodal.

"Přípravných utkání a možností prověřit nové hráči nebo si vyzkoušet různé herní varianty neustále ubývá. I za deset patnáct minut si uděláte o hráči určitý obrázek. Jak se chová, jestli je nervózní, jak se zapojuje do hry a řeší situace, do nichž se v tomto časovém úseku dostane. Zápas a společná příprava, byť to bylo doslova v poklusu, mi daly mnoho nových podnětů," odmítl Brückner názor, že byl zápas zbytečný. "Hodně spoléhám na ty dva až tři týdny společné přípravy před odjezdem do Portugalska," prozradil.

"Navíc remíza s tak kvalitním celkem, jakým je Itálie, se rozhodně počítá," zdůraznil s tím, že letos hodlá využít srpnový reprezentační termín a dá šanci dalším hráčům z úspěšných týmů do jedenadvaceti let a dalším, které sice povolá, ale méně se zapojí do hry. "Nebudu říkat, kolik hráčů sleduji nebo o kolika uvažuji. Nikdo nemá dveře do reprezentace zavřené, pokud se sám nerozhodne, že už nechce oblékat dres národního mužstva," uvedl Brückner.

Zranění kouče zatím nestraší

Brückner od února 2002 ve dvaceti zápasech vyzkoušel více než čtyři desítky hráčů. V kvalifikaci se však opíral o dvanáct stoprocentních a k nim se podle situace přiřadilo pět až osm dalších. Jestliže po skončení kvalifikace se spekulovalo o tom, že jistotu nominace na EURO má prakticky osmnáct až dvacet hráčů, nyní je situace jiná.

"Máme zraněné nebo po zranění čtyři hráče z té dvanáctky - Čecha, Baroše, Ujfalušiho a Šmicra. K nim lze připočítat také Vachouška. Věřím, že všichni budou k dispozici, zranění mě proto zatím neděsí, ale musím pracovat i s variantou, že někdo může chybět nebo bude z formy. Proto musíme zkoušet další varianty.a mít širší okruh hráčů, které použijeme, i když už nejde o vyložené zkoušení, protože jde o fotbalisty, které známe," uvažoval nahlas Brückner.

Přesto lze v tuto chvíli spekulovat o přibližně třiceti fotbalistech, kteří se budou ucházet o třiadvacet míst v nominaci na EURO. Vycházejme z toho, co si přejí nejen trenéři, ale všichni fanoušci - shora zmíněné kvarteto zraněných borců bude v pořádku a nikdo jiný se nezraní.

Ochranná ruka nad Týcem

Brankářskou dvojici tedy vytvoří Čech s Blažkem, místo trojky by se měl i v Rusku udržet Kinský. Lze však předpokládat, že především jemu budou na paty šlapat Vaniak, Černý a přehlédnout nelze ani Laštůvku.

Základní obrannou čtveřici vytvoří zřejmě Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski. K nim nepochybně přibudou Jiránek, ale také Hübschman, použitelný i jako štítový záložník, o místo si říkají také středeční debutanti Rozehnal s Drobným. Otázkou je, v jaké formě bude Týce, nad nímž kouč drží ochrannou ruku a využívá ho hlavně ve středové řadě.

V Rusku se snad neztratí Petrouš, poslední slovo asi neřekli Holeňák s Johanou. Těžko však lze očekávat, že by Brückner v obraně, na jejíž sehranosti hodně lpí, zkoušel před ME další varianty. Zejména stopery totiž považuje za specialisty ve svém oboru.

Fandí univerzálům

Na krajích může využít některé typy záložníků, jako jsou například Voříšek nebo Skácel či již zmíněný Týce. Brückner totiž rád využívá univerzální hráče, použitelné na více místech a v různých takticko-herních variantách.

O stabilitě středové čtveřice Poborský, Rosický, Galásek, Nedvěd, ať už budou jejich rozestavení a úkoly jakékoliv, asi nepochybuje nikdo. Kromě již zmíněných patří ke kandidátům také Jarošík. Méně pravděpodobný je návrat Sionka, Gedeona či Dostálka.

Otázkou je, zda třeba nesáhne po zkušených Bejblovi, Horváthovi či Kolouškovi a nebo nezkusí ještě některé mladíky, z nichž si o šanci hodně říkají především Piták, Kováč, Zelenka, ale také Plašil. "Máme šikovné mladíky, kteří hrají především v německých, francouzských a belgických klubech," naznačil směr svého pohledu kouč.

Navíc ve středové řadě jsou použitelní pro ofenzívu i Štajner se Šmicrem. Na hrotu mají při dobré výkonnosti a zdraví prakticky jistotu Koller a jeho stín Lokvenc, pochopitelně by nechyběl ani Baroš. Dobrou výchozí pozici má také Heinz. Brückner se však velmi zajímá také o výkony Rezka a Svěrkoše. Méně už lze očekávat, že by na jaře sáhl třeba po L. nebo T. Doškovi či Dortovi, ač se mu střelecky daří. V každém případě je ale dobré, že si má z čeho vybírat.

Reklama

Související témata: