Hlavní obsah

Reprezentanti marodí, Brückner zůstává klidný

PRAHA

Marodka české fotbalové reprezentace se nepříjemně rozrůstá. Milan Baroš se sice vrátil ve skvělé formě, ale o víkendu ho vystřídal Tomáš Rosický. Zřejmě nejen kouč národního týmu Karel Brückner si přeje, aby to byl poslední marod jarní části sezóny. Přesto ale věří, že se všichni zranění dají včas dohromady.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

"Zatím zůstávám v klidu, i když to nic příjemného pro mne není. Ani na příštím srazu před přípravným zápasem v Irsku nebudu mít k dispozici všechny hráče, které bych chtěl. U Baroše jsem litoval toho, že zlomená noha přišla v době jeho nárůstu výkonnosti. Návrat však byl velmi dobrý. Bohužel zranění k fotbalu patří. O přetížení klíčových hráčů se neustále hovoří, kalendář zápasů velkých klubů je nabitý. S blížícím se vrcholem sezóny bude narůstat i únava. Můžeme si jen přát a doufat, že k dalším zraněním nedoje a stávající marodi se dají do pořádku," řekl už několikrát Karel Brückner.

Sérii načal Baroš

Mimo hru je momentálně pět hráčů z Brücknerova kádru, kteří odehráli většinu kvalifikačních zápasů. Smolnou sérii začal loni v září Milan Baroš, který si zlomil nohu. Po pěti měsících už je zpátky a v dobré formě. "Noha drží, dal jsem i gól v lize. Dobře se cítím fyzicky, takže si jen přeji, aby mě už nic nepotkalo," říkal v neděli Baroš Právu. Tradiční žolík by tedy neměl proti Irsku chybět.

Obránce Tomáš Ujfaluši už začal s tréninkem, ale po vážném zranění kolenních vazů nelze návrat uspěchat. O přesném termínu Ujfalušiho návratu na trávník se proto nehovoří, ale mohl by se na něm objevit ve druhé polovině března či na začátku dubna.

Šmicer hrál se sebezapřením

Mnohem složitější je situace kolem Vladimír Šmicra. Ten si léčí zraněné achilovky ve Francii. Prakticky od října nastupoval s bolestmi, protože Liverpool ho potřeboval na trávníku. Teď se to vymstilo. I on by však měl mistrovství Evropy stihnout.

V jeho případě však nelze hovořit vůbec o žádném horizontu návratu. Může to byt až druhá polovina dubna. "Hlavně, aby se dal vůbec do pořádku. Pochopitelně nečekáme se založenýma rukama a přemýšlíme o různých variantách, jak chybějící hráče nahradit," zdůraznil kouč.

Rosický si absenci na Euru nepřipouští

Relativně lépe jsou na tom zbývající dva klíčoví hráči reprezentace. Petr Čech má zraněný loket, ale během dvou týdnů by se měl vrátit na trávník. Tomáš Rosický si zlomil ruku o víkendu. "Vypadá to na šest až osm týdnů. Mám v předloktí výztuže. Naštěstí to je ruka a vůbec si nepřipouštím, že bych šampionát nestihl," odmítl jakýkoliv pesimismus.

Rozhodne situace v polovině května

Štěpán Vachoušek už sedm týdnů nehraje kvůli nataženým postranním vazům v koleně. Vypadá to ještě nejméně na dva týdny absence. A to ještě Zdeňka Grygeru obraly o část přípravy a zápasů v průběhu zimy zraněný sval a poté záda, Tomáše Galáska pro změnu třísla, pokud mluvíme o více než týdenních výpadcích.

Pro nominaci na EURO bude rozhodující situace v první polovině května. Pokud budou zmínění hráči v pořádku, zřejmě nic nebude bránit jejich nominaci. "Ať si kluci odpočinou a jsou fit na šampionát," vzkázal zraněným spoluhráčům kapitán týmu Pavel Nedvěd a přál si: "Hlavně ale ať se už nikdo vážně nezraní."

Největší reprezentační marodi:
Milan Barošzlomená nohauž hraje
Tomáš Ujfalušipřetrhané vazyzačal trénovat
Vladimír Šmicerporaněné achilovkyléčí se (délka neurčitá)
Petr Čechporaněný loketléčí se (asi 14 dnů)
Tomáš Rosickýzlomená rukaléčí se (až 8 týdnů)
Štěpán Vachoušekkolenní vazyléčí se (asi 14 dnů)

Reklama