Hlavní obsah

Nizozemsko - ČR 1:1Senzační výhra byla blízko! Český tým nakonec remizoval

České fotbalistky se postaraly na úvod kvalifikace o mistrovství světa v roce 2023 o velké překvapení. Svěřenkyně trenéra Karla Rady ve svém prvním vystoupení ve skupině C remizovaly v Nizozemsku 1:1 a to dokonce proti obhájkyním stříbra a úřadujícím evropským šampionkám sahaly po senzačním vítězství. Reprezentantky vedly od 47. minuty po gólu Andrey Staškové a o tři body přišly až v 83. minutě po brance Vivianne Miedemaové.

Foto: Sport.cz

Gólová radost českých fotbalistek, ilustrační foto.

Článek

Radovy svěřenkyně se podle očekávání hlavně bránily, ale proti favoritovi dokázaly i zahrozit. Ve 13. minutě dostala Stašková míč do sítě, ale gól kvůli útočnému faulu neplatil. Dvě minuty po pauze už se útočnice Juventusu Turín dočkala, když prostřelila brankářku Van Veenendaalovou.

Druhý tým z posledního světového šampionátu zabral, ale dlouho nemohl najít recept na českou gólmanku Votíkovou. Čtvrtfinalistky letošního olympijského turnaje částečně odvrátily blamáž až v 83. minutě, kdy se prosadila Miedemaová. Pětadvacetiletá útočnice se nedávno blýskla hattrickem v dresu Arsenalu v odvetě play off Ligy mistrů na Slavii.

Radovy svěřenkyně už závěrečný tlak Nizozemek ustály a připsaly si zřejmě nejcennější výsledek v historii českého ženského fotbalu. Hned dvakrát jim v zápase hraném v Groningenu pomohla branková konstrukce.

V dalším utkání kvalifikace nastoupí Češky v úterý v Liberci proti Kypru, který dnes prohrál s Běloruskem 1:4. Zbylým týmem ve skupině je Island. Na mistrovství světa, které budou v roce 2023 společně hostit Austrálie a Nový Zéland, z Evropy přímo postoupí devět vítězů kvalifikačních skupin, celky z druhých míst čeká baráž. Radovy svěřenkyně usilují o premiérovou účast na velkém turnaji.

Utkání skupiny C kvalifikace mistrovství světa fotbalistek v Groningenu:
Nizozemsko - ČR 1:1 (0:0)
Branky: 83. Miedemaová - 47. Stašková.
Sestava ČR: Votíková - Dlasková, Bertholdová, Necidová, Bartoňová - Krejčiříková (73. Černá), Cahynová, Dubcová - Stašková (73. Pochmanová), Martínková (90.+5 Mrázová), Szewieczková (88. Šlajsová). Trenér: Rada.
Bělorusko - Kypr 4:1 (2:0)

Reklama

Související témata: