Hlavní obsah

Do reprezentace pozván i Plašil, vrací se Baroš

PRAHA

Fotbalová reprezentace se pro přípravné utkání v Irsku (31. března) musí obejít bez Tomáše Rosického, Vladimíra Šmicra i brankáře Petra Čecha, kteří se zotavují ze zdravotních potíží. Do týmu se naopak vracejí Milan Baroš a Tomáš Ujfaluši. Vůbec poprvé se nominace dočkal záložník Jaroslav Plašil z Monaka.

Článek

Trenér Karel Brückner musel tentokrát dost improvizovat se složením brankářské dvojice. Neohrožená jednička Čech laborovala s poškozenými vazy v loketním kloubu, sparťan Blažek si doléčuje zraněná záda. Proto tentokrát dostali důvěru Kinský a Vaniak.

"Asi by se mezi nimi mělo rozhodnout, kdo pojede jako trojka na EURO," připustil kouč. "Ale reprezentace není uzavřená nikomu. Sledujeme i další gólmany. Zítka chytal v Anderlechtu výborně, jenže je zraněn, je tady i mladý Laštůvka z Ostravy."

Možná i Čech nebo Blažek

Kinský však po přestupu do Saturnu Ramenskoje nechytá, oba úvodní zápasy nového ročníku ruské ligy seděl jen na lavičce. "Tohle potkalo i jiné," nedělá si z toho kouč hlavu. "Spoléháme na okruh stabilních hráčů. Jarošík teď taky pravidelně nehraje, Jiránek se vrátil do sestavy po pětizápasové pauze," uvedl Brückner.

Pokud by Čech nebo Blažek příští víkend už chytali, nevyloučil, že by donominoval ještě jednoho brankáře. Stejně tak může během víkendu doplnit soupisku o dalšího hráče do pole.

Kvůli zranění vypadli z nominace Rosický, Šmicer či Vachoušek, důvěru nedostali Skácel, jenž momentálně v Marseille nehraje, nebo Týce z Mnichova 1860. "Svou hloupostí si zařídil v klubu třízápasový distanc," narážel Brückner na Týceho vyloučení v bundeslize. "Teď nominován nebyl, ale pořád si myslím, že je to pro nás platný hráč."

Zranění ho neděsí

Zranění některých klíčových hráčů zatím trenéra do chmurných myšlenek nepřivádí. Stále totiž věří, že pauza nebude tak dlouhá. "U Čecha by to mělo být v pořádku do čtrnácti dnů, Rosický snad už stihne příští zápas proti Japonsku. Nejvíc mě bolí zranění Šmicra, je to takové nečitelné, stejně jako potíže s kolenem Vachouška," uvedl reprezentační kouč.

"Nějaký posun kupředu tam ale je. Uzdravili se Grygera, Ujfaluši, Baroš se po zranění znovu dostává do formy," dodal.

Uvidíme Irsko v televizi?

Fotbalisté se sejdou v pondělí po poledni v hotelu Praha a hned druhý den odletí do Dublinu. Brückner bude informace o soupeři čerpat z posledního zápasu, který v únoru sehráli s Brazílií (0:0). "Teprve dnes jsme dostali videokazetu," prozradil trenér na včerejší tiskové konferenci.

Zatím není jisté, zda bude utkání vysílat nějaká z našich televizních stanic. "Jednáme o přenosu s jednou z komerčních televizí," řekl bez dalších podrobností mluvčí české reprezentace Lukáš Tuček.

Nominace:
Brankáři:
Antonín Kinský (Ramenskoje, 4 starty/0 branek), Martin Vaniak (Olomouc, 6/0).
Obránci:
René Bolf (Ostrava, 17/0), Zdeněk Grygera (Ajax Amsterdam, 19/1), Tomáš Hübschman (Sparta, 13/0), Marek Jankulovski (Udine, 25/6), Martin Jiránek (Reggina, 7/0), David Rozehnal (Bruggy, 22/2), Tomáš Ujfaluši (Hamburk, 22/2).
Záložníci:
Tomáš Galásek (Ajax, 29/0), Jiří Jarošík (CSKA Moskva, 18/0), Pavel Nedvěd (Juventus, 75/17), Jaroslav Plašil (Monako, 0/0), Karel Poborský (Sparta, 91/7), Jiří Štajner (Sparta, 13/2).
Útočníci:
Milan Baroš (Liverpool, 21/12), Marek Heinz (Ostrava, 5/1), Jan Koller (Dortmund, 47/27), Vratislav Lokvenc (Kaiserslautern, 56/8)

Reklama

Související témata: