Hlavní obsah

Irský tisk: Výkon, při kterém se tajil dech

LONDÝN

Irská fotbalová reprezentace je v domácím prostředí schopna zdolat kohokoli, shodl se ve čtvrtek místní tisk. Středeční vítězství 2:1 nad českým výběrem, který předtím dvacetkrát za sebou neprohrál, označili novináři za začátek nové éry. Z obou stran útočného zápasu byli v Irsku doslova nadšeni a domácí výběr vynášejí do nebes.

Článek

Poté, co Irsko nedokázalo postoupit na evropský šampionát, bylo vítězství nad Čechy podle rozhlasové stanice RTE důkazem, že je tým na správné cestě v přípravě na kvalifikační zápasy pro mistrovství světa 2006. Irové před nedávnem na stejném hřišti v Dublinu udrželi remízu 0:0 proti mistrům světa z Brazílie.

Irish Independent označil za muže zápasu Damiena Duffa, který řekl, že výhra byla zasloužená a že by neodpovídalo situaci, kdyby se Čechům bývalo podařilo udržet remízu. List píše, že se obráncům Garymu Dohertymu a Kennymu Cunninghamovi povedlo pohodlně udržet pod kontrolou nebezpečí plynoucí z obra Jana Kollera. Irský útočný kvartet dokázal přenést hru a udržet ji před českou brankou.

Za první gól prý mohl Vaniak

Britský list The Independent ovšem uvedl, že v první půli patřilo hřiště Čechům a jejich střely se na irskou branku jen sypaly. Jedovatě dodal, že Irové nechali v jedné chvíli zkontrolovat nahuštění míče, "protože ho jinak moc neviděli".

Irish Independent připomněl, že po přestávce byli vystřídáni čeští hráči, kterých se Irové nejvíce báli, tedy Koller, Nedvěd a brankář Čech. Právě jeho nástupce Vaniak se podle irského deníku podepsal na prvním gólu.

Duff a Nedvěd ostatní převyšovali

The Irish Times vyslovuje uspokojení, že právě Irové dokázali ukončit českou sérii 20 zápasů bez porážky. Britský list The Times píše, že poslední dva zápasy irské reprezentace potvrzují, že tým hraje ve vynikající formě - z posledních 14 zápasů podlehl jen jednou. Navzdory velkému oslabení, kdy Irům chybělo sedm fotbalistů, byli silnější než Češi, kteří ale budou hrát na mistrovství Evropy, dodal deník.

Londýnský The Guardian označil první poločas za osobní duel dvou hvězd, Damiena Duffa a Pavla Nedvěda. Oba hráči ukázali v prvním poločase výkon, při kterém se tajil dech, ale jejich práce přišla vniveč, protože spoluhráči s nimi nedokázali udržet krok. Když český trenér Nedvěda vystřídal, využili Irové nabízenou příležitost, konstatoval autor.

Fanoušci, kteří by chtěli vidět alespoň záznam středečního utkání Irsko - Česko, mají příležitost dnes na stanici Eurosport od 18:30.

Reklama

Související témata: